Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Saga oko finansijskog izveštaja Košarkaškog kluba Partizan za prethodnu godinu je završena, on je objavljen putem Agencije za privredne registre i konstatovano je postojanje duga od 770.130 evra, ali i ukupnog duga većeg od sedam miliona evra.

U obrazloženju koje je objavio klub, navedeno je da postoji i nekoliko napomena, a u razgovoru za Nova.rs predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović objasnio je pojedinosti u vezi sa njima.

PROČITAJTE JOŠ

Pročitajte još: KK Partizan objavio izveštaj za 2019, dug 770.130 evra

„Za prošlu i ovu godinu su isplaćene plate svim igračima, bila su sporna dva ugovora sa malim potraživanjima zbog neslaganja agencija, menadžera i kluba. Ti slučajevi su završili na BAT i to su zanemarljive cifre. Pritom, isplaćene su i stare obaveze iz 2018. i 2019. godine, oko dva miliona za igrače i trenere“, rekao je Mijailović.

On je naveo i da će biti angažovani i revizori koji će napraviti izveštaj iz koga će se videti celokupno stanje u klubu.

Potom je govorio i o poreskom dugu i dugu prema banci koji se nalaze u bilansima, odnosno izveštaju koji je objavila Agencija za privredne registre. U njemu je navedeno i da je ukupni dug 7,6 miliona evra, s tim da se uz izuzimanje ukupne obrtne imovine, dobija ukupni knjigovodstveni dug od 6.876.000 evra. Porezi i doprinosi iznose oko 2,7 miliona evra, dok obaveza prema banci, koja je suspendovana zbog sudskog procesa, iznosi oko milion evra.

View this post on Instagram

APR objavila je bilanse KK Partizan NIS, koji za 2019.g ima ukupne obaveze – 7.6M€, ukupnu obrtnu imovinu – 724.000 €, koju kada oduzmemo od ukupnih obaveza dobijamo UKUPNI KNJIGOVODSTVENI DUG od 6.876.000€. U napomenama je u obavezama banka, koja je suspendovana po odluci suda (u izveštaju oko 1M€). Porezi i doprinosi od oko 2.7M€ su u procesu restruktuiranja, što znači da bi trebalo da budu reprogramirani. U odnosu na 2018.g. su se povećale obaveze prema dobavljačima za oko 231.000 € i obaveze za poreze (u procesu restruktuiranja) za oko 605.000€, ali su se smanjile obaveze za plate za oko 702.000 €. U 2019.g. su prihodi za 1.2M€ veći u odnosu na 2018. ali su veći i rashodi. Plate igrače, trenera i ostalih su veće za 1.3M€ u odnosu na 2018., a zakupi za 162.000€.Trošak plata u 2019. je iznosio 3.2M€. Struktura duga po izveštaju na APR: Krediti: 972.000 (expo u tim kreditima je 409.000), primljeni avansi: 212.000, dobavljači u zemlji: 952.000, dobavljači u inostranstvu: 414.000, plate i doprinosi: 1.765.000, kamata expo banci: 595.000, pdv i porezi koji idu u reprogram: 2.7M. KK Partizan je danas predstavio i napomene izveštaja na APR ( na stranama br.2 i 3 objava gore). Uprava koja je preuzela klub 2015.saopštila je u oktobru da je zatekla 6.504.530 duga (strana br.4 objave), a uprava koja je 2017. preuzela Partizan posle tri meseca leta bez menadzmenta, tog decembra da je nasledila dug od 7.186.150€ (strana br.5 objave) Ako nije bankrotirao 2015. Ili 2017.g. sa ukupan dugom (od osnovanja 1945.) kao i Crvena zvezda (posle UPPR 2011-2015, svođenja na 2,5 %, promena adresa i matičnih brojeva) zašto bi bankrotirao 2020.g.kako mnogi pitaju ? P.S . Za one koji ne razumeju , dug se ne računa na godišnjem nivou, već može biti samo ukupni, a ugovori nisu eskontovani. #kkpartizan #grobari

A post shared by Tegeltija Vladan (@tegeltijavladan) on

Kako ističe Mijailović, tu dolazi do zabune jer se klub nalazi u procesu reprograma poreza, dok je dug prema banci predmet sudskog spora i nije opterećenje za klub.

„Ranije je bila praksa da Partizan ugovore sa sponzorima, NIS i Telekom, unapred prodaje, da se potpisiju u junu i da se eskontuju (naplaćuju) istog trenutka. Sada je drugačije, u januaru ove godine je aktiviran ugovor potpisan prošle i to je nova praksa koja je uvedena. Dakle, klub ove godine potpisuje ugovore za sledeću. Da smo naplatili ugovore potpisane ove godine, za ovu godinu, imali bismo dva prihoda. Primera radi, Crvena zvezda tri ugovora od svoja tri najveća sponzora eskontuje za tri godine unapred. Do zabune dolazi jer se obračun pravi na osnovu kalendarske, a ne takmičarske godine. Kalendarska počinje 1. januara i traje do 31. decembra, a takmičarska od juna do juna i zato dolazi do prelivanja obaveza“, objašnjava Mijailović.

U ranijem saopštenju se pominje pojam eskontovanja, koji nije poznat široj javnosti. On praktično znači da klub potpisuje ugovor sa sponzorom po kom je sponzor dužan da uplati novac, sa rokom za naplatu, daljem od momenta u kome je ugovor potpisan. Klub, odnosno pravno lice, zalaganjem ugovora u banci, dobija pravo na kratkoročni kredit koji mu trenutno donosi novac umanjen za iznos kamate. Danom isplate sponzorskog ugovora, klub ta sredstva može da preusmeri na banku i time zatvori kratkoročni kreditni aranžman.

Na pitanje da li je klub u minusu u odnosu na prihode od prošle sezone, predsednik odgovara potvrdno.

„To nije minus prema igračima, već prema drugim dobavljačima prema kojima nismo stigli da otpoštujemo obaveze pa ih prebacujemo za sledeću godinu. Klub je trebalo da u finišu prošle sezone ostvari prihod od karata od milion evra, samo za utakmicu sa Uniksom je prihod bio oko 100.000 evra, ali smo zbog prekida morali taj novac da vratimo“.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

 

On je potom uputio poruku navijačima.

„Važno je da oni nemaju brige o starim obavezama i finansijskim problemima. Borimo se za budžet za sledeću godinu, a moram da napomenem da smo u ovom trenutku prošle godine imali pola miliona evra prihoda od sezonskih karata koje sada ne možemo da prodajemo. Pokrenućemo projekat virtuelnih karata za navijače koji žele da podrže klub. Mi se u velikoj meri finansiramo od karata, teško je da funkcionišemo, smanjili smo budžet za plate, manje nas košta i stručni štab i trudimo se da suzimo troškove. Nama nisu problem obaveze iz prošle godine, ali je ova jako izazovna i mnogi klubovi neće preživeti. Klubovi sa tradicijom i navijačima poput Žalgirisa, Makabija, Partizana hoće, ali je klubovima koji se oslanjaju samo na državne i privatne sponzore to neodrživo“.

Pripreme prvog tima su u punom jeku, ali i dalje nije izvesno kada će i kako startovati nove sezone.

„Poštoje se hijerarhija, Evroliga gleda ka NBA ligi, ABA liga ka Evroligi. Sezona će u nekom trenutku da počne, format je nepoznat i ako se desi neki problem sa virusom u ekipama velike su šanse da dođe do prekida sezone. Situacija je dosta teška, imamo sedam meseci bez košarke, svi se vraćamo u ritam, nije lako igračima, stručnom štabu, moraju da vode računa o zdravlju, kondiciji, ima dosta nepoznatih stvari“.

Partizan nije doživeo velike promene, zamenjeni su pojedini igrači, kao i trener, ali se očekuje da filosofija bude slična prošlogodišnjoj koja je donela dobre rezultate.

„Misija je bila da sačuvamo veliki broj igrača od prošle sezone koji su pokazali karakter i rezultate. Ono što smo uradili do 15. marta teško ko bi mogao da uradi, ali nam je bilo teško da se pomirimo i sa tim da to što smo radili više ne postoji. Najveći uspeh je u tome što smo sačuvali ekipu i doveli kvalitetne igrače. Trener Vlado Šćepanović je odlično krenuo, stručni štab deluje jedinstveno i mislim da smo na pravom putu da nastavimo gde smo stali, uz malo sreće“, zaključio je Mijailović.

Dakle, zaključak je da je Partizan dužan oko sedam miliona evra i sa idejom da taj dug bude smanjen kroz procese reprograma poreskog duga i sudski proces sa bankom. Ono što je kamen oko vrata klubu je gubitak dobiti iz prethodne sezone zbog prekidanja, a izvesno je da klub neće moći da prihoduje očekivani novac ni od karata za narednu sezonu. Izvesno je da je odgovornost za sve na upravi kluba, u koju su navijači posumnjali posle odlaganja prezentovanja finansijskog izveštaja, te činjenice da je klub i dalje u milionskim dugovima. Činjenica da je dug i veći nego što je bio u momentu kada je aktuelna uprava stigla u klub svedoči o težini posla, ali i o tome da je Partizan još daleko od finansijske konsolidacije.

Foto: KK Partizan

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare