Medžik Džonson
Medžik Džonson; Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Medžik Džonson je tokom godina često bio lice mnogih naslovnih strana. Uglavnom je donosio prave odluke, od samog početka karijere, ali kada bi grešio to bi ga pratilo čitav život.

Donedavno je bila nepoznata priča kako je Irving Medžik Džonson izgubio čak 5,2 milijardi dolara. Ipak, ni ta tajna nije mogla da ostane sakrivena zauvek.

PROČITAJTE JOŠ

Pre samog početka, Džonson ima i više nego dovoljno novca. Bio je otkrovenje NBA lige, godinama je bio arhineprijatelj sa Lerijem Birdom, sa Los Anđeles Lejkersima je osvojio pet šampionskih prstena. Bio je tri puta MVP lige, tri puta MVP NBA finala, po mnogima je i najbolji plejmejker u istoriji NBA lige, a istovremeno je voleo brzu i atraktivnu košarku zbog čega je njegov tim prozvan „Šoutajm Lejkersi“.

Ipak, da je svojevremeno Džonson imao malo više poslovne vizije, mogao je da postane zaštitno lice „Najkija“, ali i mnogo više od toga.

HBO je objavio epizodu „Vreme pobeda: Uspon dinastije Lejkersa“ u kojoj se bavio upravo Lejkersima njegovog vremena, a Medžik je poručio da to neće gledati, jer nema nameru da gleda nešto što se bai njegovim finansijama, ali i životom, pogotovo periodom kada je bio zavodnik. Ne želi da sluša priče o sebi kao HIV pozitivnoj osobi i drugim detaljima.

Naime, kada se pojavio u NBA ligi te 1979. godine, čak četvrtina igrača u NBA ligi je nosila „Konvers“ patike, dok je „Najki“ samo šest godina pre bio osnovan i bio je daleko gore pozicioniran na tržištu, ni blizu onome što je danas.

Foto: Reuters

Sudeći po seriji, Fil Najt, osnivač „Najkija“, ponudio je Medžiku deonice u vrednosti od 100.000 dolara i bonus od jednog dolara za svaku prodatu patiku. Grafika je u toku emisije pokazala da bi danas te deonice vredele čak 5,2 milijardi dolara.

Ipak, po drugoj računici bi te deonice vredele „tek“ jednu milijardu.

„Najki“ je tada i dalje tražio zaštitno lice firme (koje će kasnije postati Majkl Džordan koji je prvobitno hteo da postane deo „Adidasa“, ali su Nemci odbili da naprave njegovu liniju odeće i patika, što je prelomilo da bude u „Najkiju“), a Medžik je odlučio da bi radije odmah uzeo 100.000 dolara (što je bila četvrtina njegove plate tada) od „Konversa“.

„Nisam nikada čuo za deonice kada sam imao 19 godina, pa sam uzeo novac“, rekao je jednom prilikom Medžik.

„Znate, obično mislite ‘Morate da uzmete gotovinu’. Čoveče, do sada bih bio milijarder. Kada pomislim o deonicama iz 1979. godine i koliko bi vredele danas? To me ubije svaki put kada pomislim na to. U fazonu sam ‘Čoveče, Majkl Džordan bi mi zaradio toliko novca'“, pričao je Džonson.

I nije pogrešio, jer Džordanov brend „Air Jordan“ sada vredi 10 milijardi dolara, sudeći po Forbsu. Ipak, brzo je naučio lekciju, pa se procenjuje da je Medžik danas „težak“ oko 600 miliona dolara.

Naime, postavo je pravi biznismen u SAD, ulagao je i postao partner u stotine biznisa širom zemlje. Naravno i u tom trenutku Džonson nije mogao ni da pretposavi koliko će veliki postati „Najki“.

BONUS VIDEO Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar