Marina Maljković
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, za Nova.rs komentariše odlaganje Olimpijskih igara, ali i celokupnu situaciju u svetu sporta nastalu pandemijom koronavirusa.

U utorak je i zvanično odlučeno da najveća svetska sportska smotra ne bude održana ovog leta u Tokiju. Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah doneli su jedinu moguću odluku u ovom trenutku, i pomerili Igre za leto 2021.

„Mislim da je ispravna odluka, videćemo još kada će tačno biti OI, jer novi termin još nije zvanično rešen. Ako pominjemo za godinu dana, dakle 24. jul 2021, to jeste najrealnija odluka. Iako smo veliki optimisti i cela ova situacija da se završi u maju ili junu, ko garantuje da će tako biti i u Australiji, ili sutra u Africi…“, kaže Marina Maljković za Nova.rs i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ

„Lično sam ja u svemu ovome još od januara, prvo kroz koronavirus u Kini, i sada u Srbiji, pa mi se drugi put dešava sve. Na samom početku ‘kineske korone’ došla sam u Srbiju zbog obaveza sa reprezentacijom, ali bila sam na vezi sa njima 24 sata i pratila šta se događa“.

Kristalno je jasno da će pošast modernog doba drastično promeniti sportsku sliku – u svakom smislu. Svesna je toga i selektorka koja je košarkašice Srbije vodila do titule prvaka Evrope 2015. i olimpijske bronze sledeće godine.

„Mislim da je ovo definitivno poremetilo ceo svet, uzdrmani su svi sportisti, i klupski i reprezentativno. Na kraju krajeva, Olimpijske igre treba da budu najveći događaj, u kojem će i publika da uživa isto kao i sportisti. I treba da budu organizovane kao što će Japan sasvim sigurno i da uradi, ali, eto, najrealnije sledeće godine, nadam se“.

Maljkovićeva otkriva i kako je sve u nacionalnom timu, na čijoj je klupi, bilo podređeno Igrama predstojećeg leta. Zato pomeranje za 2021. pravi drastične promene.

„Mnogo je znakova pitanja“

Odlaganje Olimpijskih igara svakako će uticati na već formirane kalendare, odnosno može da dođe pomeranje i drugih kontinentalnih takmičenja.

„Važni su vrlo i novembar 2020, i februar 2021. kada su kvalifikacije za eventualno učešće na Evropskom prvenstvu… Šta će s tim biti? Ima mnogo znakova pitanja i ne treba ići mnogo unapred, bolje sačekati da sve dođe na svoje“, jasna je Marina Maljković.

„Svi su u različitim situacijama. Svakako da se pripremaš za Olimpijske igre u određenoj godini, za taj određeni datum, i imali smo svi neke planove i dogovorene pripreme, sve od „A“ do „Š“. Govorim barem u svoje ime i u ime košarkašica. Svi potezi su bili isplanirani u skladu sa tim datumima za ovo leto. Mislim da će to, kada smo mi u pitanju, dosta toga da poremeti. Videćemo, na kraju krajeva, koje će košarkašice igrati za godinu dana, odnosno već od septembra ćemo znati koje će se i dalje baviti košarkom“.

Ipak, košarkašice Srbije sinonim su da zablistaju u nemogućim uslovima. Jedina smo zemlja koja je bez ozbiljne domaće lige pravila neverovatne, istorijske rezultate na reprezentativnom nivou. I Marina je neko ko je rođeni pobednik, pa nema sumnje da će tako biti i kada se lopta vrati na teren i pod obruče.

„Doro znamo da je ženska košarkaška reprezentacija ‘stara’, bez da želim da to ružno zvuči. Nama zato odlaganje nešto ne ide previše u prilog. Pripremali smo se za ovu godinu na sve moguće načine. Šta je, tu je, umećemo da reagujemo u skaldu sa novim datumima i da idemo u nove pobede, sa nekim novim košarkašicama, i da dodatno podmladimo reprezentaciju. Videćemo šta nam je činiti i kakva će biti situacija. Dosta je to vremena, i cela nova klupska sezona treba da prođe, da vidimo šta i kako“, završava Marina Maljković za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram