Igre
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Četvrti put u istoriji Olimpijskih igrara otkazano je takmičenje, a posle dva rata, na odlaganje najveće svetske smotre sportista uticao je koronavirus.

Od prvih Olimpijskih igara održanih 1896. godine u Atini, najveći sportski događaj održavao se na svake četiri godine uz izuzetak 1916. godine zbog Prvog svetskog rata, kao i 1940. i 1944. godine usled Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ

Sukobi u svetu prvi put su onemogućili sportska nadmetanja dvadeset godina od prvih Igara. Olimpijske igre 1916. godine trebalo je da se održe u Berlinu, ali je usled ratnih dešavanja takmičenje otkazano.

Isti scenario dogodio se 24 godine kasnije kad su otkazane Igre u Tokiju, a kako Drugi svetski rat nije jenjavao ni 1944. godine, zbog toga ni Olimpijske igre u Londonu nisu održane.

Izuzev pauza zbog ratova, do danas ništa nije sprečilo najbolje sportiste da odmere snage u brojnim idisciplinama, ali je niz olimpijskih godina uspeo da prekine koronavirus.

Pandemija zaraze koja je paralisala Evropu i svet, primorala je čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta da reaguju i na godinu dana odlože takmičenje.

Iz tog razloga, Olimpijske igre u Tokiju biće prve u istoriji koje su odložene, odnosno pomerene za godinu dana.

Na ovaj način Igre u Japanu biće i prve koje će se održati u neparnoj godini, čime je prekinut niz od 26 Igara održanih tokom prestupnih godina, što na najbolji način govori o situaciji u kojoj se našla planeta i ozboljnosti pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram