KK Crvena zvezda, KK Partizan, Nemanja Nedović
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Još jedno finale ABA lige, još jedna serija za pamćenje i još jedna majstorica koja će odlučiti ko će biti regionalni šampion.

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde još jednom su pokazali zašto su ubedljivo najbolji timovi u regionu, a kvalitet košarke koji prikazuju oba tima odavno nije bio veći.

U prva dva meča u beogradskoj Areni Partizan je bio bolji, pokazao je zašto je umalo stigao do Fajnal-fora Evrolige, te je pred svojim navijačima došao do 2-0 u seriji i velike prilike da nakon 10 godina podigne trofej Jadrana.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, Zvezda je pokazala da se i te kako i ona pita u ovoj seriji, pa je u grotlu Pionira uspela da se izvuče, pokaže karakter i pečat Duška Ivanovića, te izjednači na 2-2.

Majstorica se igra u Areni u četvrtak od 20 sati, domaćini će opet biti crno-beli, koji ove sezone imaju najveću podršku u čitavoj Evropi. Zbog toga se svi nadaju da će atmosfera i organizacija biti na vrhunskom nivou i da nećemo opet videti nemile scene, kojima su u prošlosti bili skloni i jedni i drugi navijači, bez velikih izuzetaka.

Treći meč u seriji jeste doneo neke ružne scene, ni na prva dva nije sve bilo u najboljem redu, ali se već u četvrtom situacija popravila i svi ljubitelji košarke se nadaju da ćemo sa tim trendom nastaviti.

Jeste da se opet čulo vređanje sa tribina, ali su navijači crveno-belih napravili iskorak, kada su pred kraj susreta isterali iz hale one koji su gađali klupu i igrače Partizana, što i Duško Ivanović kasnije naglasio.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

„Mi apelujemo pre svake utakmice da publika ne vređa. Teško je to kontrolisati. Mislim da su navijači napravili ogroman korak, jer su pokazali čoveka koji je bacio upaljač i sami ga izbacili. To je prvi korak da se edukuje publika“, istakao je Ivanović.

Željko Obradović je na konferenciji posle četvrte utakmice imao emotivno izlaganje, u kom se zapitao ko to seje mržnju u našem društvu i sportu i zašto više navijači večitih ne mogu kao nekada da navijaju zajedno. To jesu pitanja kojima ljudi iz sporta, od novinara do sportskih radnika, ali i onih iz vrha države, treba da se pozabave, ali za bolju sliku potreban je sistemski rad, koji će proizvesti dugotrajne efekte.

Međutim, vredi verovati da će na majstorici biti prisutni oni koji vole košarku i oni koji žele da se sve završi na sportski način, a bolji na terenu neka pobedi.

Ko god da pobedi biće zasluženo, odlučivaće detalji, hladnokrvnost u ključnim momentima, ali verovatno i individualna inspiracija lidera u oba tima.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

„Nadam se da će pobediti onaj ko bude igrao bolju kosarku. Bez uticaja aktera sa strane“, naglasio je Obradović.

Zvezda može da bude prvi tim koji je okrenuo 0-2 u seriji u ABA ligi.

„Moramo da verujemo da možemo da dobijemo. U šta ovi igrači i ekipa veruju, jeste svoj potencijal. Svi su trenirali izvanredno, svi su u svakom momentu spremni da igraju. Verujem svima da mogu da pomognu ekipi. To će biti neki individualni kvalitet koji će da odluči majstoricu“, naveo je Ivanović.

Ono što je jasno jeste da je Partizan ipak nešto napadački potentniji od Zvezde, ali da crveno-beli igraju mnogo agresivniju odbranu, koja jeste njihov glavni recept za pobede ove sezone.

To se pokazalo i u ovoj finalnoj seriji, a Zvezda je uspela da jedan od, ako ne i najbolji napad Evrope u četvrtoj utakmici svede na svega 56 poena. To je tek drugi put u sezoni da je Partizan nekome dao manje od 60 poena, a nema sumnje da će agresivnost i različite vrste odbrana Zvezde i u majstorici igrati možda i presudnu ulogu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o tome, valja pomenuti i sudijski kriterijum, jer je on u četvrtom meču bio takav da se dozvoli malo više kontakta, što je išlo na ruku momcima u crveno-belom. Partizan na to nije imao adekvatan odgovor, iako je u nekoliko navrata imao priliku da se potpuno vrati u meč, možda čak i preokrene.

Kako se to nije desilo, crno-beli će pred svojom publikom pokušati da prekinu crnu seriju godina bez trofeja u ABA ligi, a mnogo toga će zavisiti od šuterskog raspoloženja Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija, odnosno unutrašnje produkcije Partizana, koja je poprilično zakazala u Pioniru.

I jedni i drugi bez sumnje imaju i adute koji mogu da iskoče u petom meču, domaći teren jeste prednost za Partizan, ali motivacija Zvezde će biti izuzetno velika.

Partizan više karti polaže na napad i šut za tri, Zvezda se nada da može da ponovi žestoku odbranu i da uz to pronađe bolje pozicije u napadu, a verovatno će će detalji i trenuci inspiracije u ključnim momentima doneti prevagu.

Samo neka bolji na terenu pobedu, a srpska i regionalna košarka dobiju još jedan derbi koji će pamtiti po dobrom.

BONUS VIDEO Vildoza o odnosu sa Kampacom i Holandu: On je zarazan!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar