Foto: EPA/KAI FOERSTERLING

Tokom osamdesetih godina se u NBA ligi moglo videti baš svašta. Ne samo na terenu, već i van njega, a linije nisu uvek označavale samo granice igrališta.

Mnogo je legendi iz tog perioda, ali i mnogo priča koje su uspele da opstanu i zaista otkriju kako je sve izgledalo tada.

Majkl Rej Ričardson, četvorostruki Ol-star, ušao je u istoriju kao prvi igrač kog je liga suspendovala do kraja života zbog korišćenja drogi. To je bilo i te kako često tokom njegovih igračkih dana jer je to bio deo sporta, ali i društva i čitavog šou biznisa.

PROČITAJTE JOŠ

„Tokom zagrevanja su mi igrači iz drugih timova govorili: Hej, čoveče, imam šta tražiš, idemo zajedno kad se završi meč. I bum, tako je sve počelo“, pričao je Ričardson.

Ispričao je da je „droge tada bilo svuda kao hir, kao moda“.

Tokom igrača je dobio nadimak „Šećer“, a on je pao nakon sistema od tri prestupa koji je uvela NBA liga. Dejvid Štern je u trenutku kada je 1984. godine postao komesar NBA lige odlučio da očisti ligu. Ipak, za to je bilo potrebno vreme.

Marvin Barns (nadimak mu je bio „Bed News“, odnosno „Loše vesti“) prosečno je beležio 2,1 poena i 10,8 poena u sezoni 1975/1976.

Foto: Massimo Paolone / LaPresse / Profimedia

Tu je i slučaj Lena Bijasa koji se predozirao samo nekoliko sati nakon što je izabran na NBA draftu 1986. godine.

„Došao je do loše stvari. To je bio tužan momenat, ali i svima poziv za buđenje“, rekao je Ričardson.

Iz košarke je izbačen i Ol-star igrač Džon Dru, baš kao i Džon Lukas iz Hjustona. Lukas je kasnije postao čak i NBA trener. Tokom 1987. godine je Edi Džonson bio suspendovan zbog droge. Kris Vošburn, nekada treći pik, bio je suspendovan 1989. godine. Roj Tarpli i Ričard Duma su obojica spakovani…

Počeli su da prijavljuju i čelnike i trenere.

Pričao je čak i Majkl Džordan o tome u dokumentarcu „Last dance“.

„Vidite, ljudi o tome nisu govorili mnogo ranije, ali… Evo, jedan primer samo. Predsezona. Mislim da smo bili u Pioriji. Hotel je u pitanju, pokušavam (kao NBA novajlija) da nađem saigrače. I, krenem da kucam na jedna vrata, na druga i onda čujem iza ‘Psssst, pssst! Neko je ispred!’. Onda čujete taj duboki glas ‘Ko je?’, ja kažem „Em-Džej“. A onda oni svi u glas „O, je***, to je samo naš ruki, ne brini’. I, otvore oni vrata, uđem, a unutra praktično ceo naš tim (Čikago Bulsa). I, tu su stvari koje nikada ranije, kao klinac, nisam video. Vidite linije kokaina tamo, vidite ljude koje puše marihuanu onamo, imate neke devojke tu… Prva stvar koja sam rekao bila ‘Čuj, idem odavde’. Jer, u tom trenutku sam pomislio ako policija upadne i napravi raciju, ja sam kriv koliko i svi drugi u sobi. I, od tog trenutka sam, manje ili više, uglavnom bio sam“, progovorio je Džordan po prvi put u „Poslednjem plesu“.

Otišlo je to toliko daleko da su klubovi morali da angažuju privatne detektive da bi špijunirali igrače. Od tog momenta je postalo jasno da liga stvarno želi da se obračuna sa svim.

Počela je liga da organizuje seminare da bi se sprečilo korišćenje fentanila, epidemije opitoida i drugih stvari.

Foto: EPA/DAVID AGUILAR

U novijoj eri je najpoznatiji slučaj Lamara Odoma koji je završio bez svesti.

Upao je u komu po prvim informacijama zbog konzumiranja kokaina, vijagre i alkohola, a danima se pisalo da li će uspeti da se izvuče…

Preživeo je, a ove godine je objavljen dokumentarni film pod naslovom „S***, droga i Kardašijani“ u kom je pričao o mnogim stvarima, pa i borbi za život od pre šest godina.

„Nisam koristio drogu tu noć. Hof je pokušao da me ubije. Zašto? Ne znam. Mogu samo da vam kažem da sam tamo otišao, ali da nisam konzumirao drogu“, započeo je ispovest Odom.

Proveo je u bordelu četiri dana, na kokain je potrošio 75 hiljade dolara i zbog toga je na kraju završio u komi. Odom negira sve.

„Bio sam tamo jedno veče, malo sam pio i onda sam se nekoliko dana kasnije probudio u bolnici, sa cevima koje su mi izlazile iz usta, nisam mogao ni da pričam ni da hodam, bio sam zarobljen u svom telu.“

Usledilo je i direktno pitanje da li je koristio drogu te večeri.

„Da, isto koliko sam siguran da sada sedim ovde pred vama“, odbrusio je Odom.

BONUS VIDEO Majkl Džordan – dan kada je najveći rekao zbogom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar