Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u košarci bile su turbulentne, pune iznenađenja i obrta zbog FIBA prozora, na kraju je konačno sastavljen spisak učesnika turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Evropsko prvenstvo će se 2022. godine održati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj, a ovo će inače biti prvi turnir nakon odluke da se Evrobasket održava na četiri godine, poput Mundobasketa.

Prvobitni plan bio je da se turnir igra od 2. do 19. septembra, ali je pandemija koronavirusa pomerila prvo Olimpijske igre, za koje nama tek predstoje kvalifikacije.

Sada je novi termin obuhvatio period od 1. do 18. septembra 2022. godine, i to u četiri zemlje. Češka, Gruzija, Nemačka i Italija su domaćini, s time da će se cela nokaut faza igrati u Berlinu.

U konkurenciji su kao kandidati bili još Estonija, Mađarska i Slovenija, ali je izbor pao na Tbilisi, Keln, Milan i Prag za grupne faze, završnica je rezervisana za Berlin.

KO SE KVALIFIKOVAO?

Spisak učesnika je sledeći: Srbija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Španija, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Finska, Poljska, Mađarska, Belgija, Holandija, Turska, Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Izrael, Estonija, Litvanija, Hrvatska, Češka, Gruzija, Italija, Nemačka.

Bilo je mnogo obrta tokom kvalifikacija, neočekivanih rezultata, a čak je i Srbija doživela neprijatnosti zbog „osakaćenog“ sastava. Nema NBA i eminentnih igrača, pa su na raspolaganju selektorima samo igrači niže rangiranih liga, što je odgovaralo autsajderima.

Tako je Velika Britanija dospela na turnir, ostavivši Crnu Goru kod kuće, a čak se i velika Litvanija igrala sa svojom reputacijom. Litvancima je bila neophodna pobeda nad Dancima da bi izbegli eliminaciju, na kraju je bilo 77:76 zahvaljujući blokadi Kalnijetisa.

Biće ovo prvi Evrobasket za Bugare posle 2011. godine, a na turnir se posle jednog propuštenog takmičenja vraćaju BiH, Estonija i Holandija. Slovenija brani titulu, a ovo će biti treći turnir sa četiri domaćina.

SISTEM TAKMIČENJA

Po šest ekipa biće smešteno u grupe A, B, C i D, grupna faza igra se od 1. do 8. septembra, uz po dva dana pauze.

Mečevi osmine finala igraće se 10. i 11. septembra, četvrtinale je na programu 13. i 14, a polufinale se igra 16. septembra.

Onda sledi dan pauze, 18. septembra program se završava mečevima za 3. mesto i titulu.

Datum žreba biće naknadno objavljen.

Foto: Marko Đoković/Starsport

KAKVU SRBIJU OČEKUJEMO?

Prošli Evrobasket bio je prilično bolan jer smo ostali bez zlata u finalu protiv Slovenije. Osećanja su bila pomešana svima jer je Srbija bila desetkovana povredama, nije bilo Nikole Jokića u sastavu, a sa njim bi sve sigurno izgledalo drugačije.

Slovenija je tada upravo sa Igorom Kokoškovim na klupi došla do senzacije, na krilima Gorana Dragića i Luke Dončića, koji je još i pre toga u Realu potvrdio da je bio zreo igrač i kao golobradi momak.

Mnogo toga zavisiće i od toga da li će na raspolaganju selektoru „orlova“ Kokoškovu biti Jokić. Prošli put zbog koraka ka najvećem NBA ugovoru nije bio na raspolaganju Đorđeviću, sada je u zenitu karijere i mnogo toga zavisiće od Denvera i klupske situacije.

Foto: FIBA

I ranije se dešavalo da igrači Jokićevog ranga ne igraju na svim turnirima, to je bio slučaj sa Stojakovićem i Divcem, a pored njega, očekuje se da Bogdan Bogdanović bude lider ekipe.

To je bio u Kini, sledćee godine će napuniti 30 godina i očekuje se da bude nosilac igre, a važne uloge imaće Nikola Milutinov, Vasilije Micić i Marko Gudurić.

Takođe, Filip Petrušev je pokazao neverovatnu lakoću igranja i protiv Gruzije, potvrdivši da može biti važan adut za naredno veliko takmičenje. Sigurno je i da će Miloš Teodosić u smiraj karijere želeti da se na veličanstven način pokaže, a više detalja o ovome možete pročitati ovde.

Poslednju evropsku titulu osvojili smo 2001. godine, posle toga smo 2009. i 2017. bili srebrni u Poljskoj i Turskoj.

Bronzu smo ispustili 2015. godine, porazom od Francuske u meču za 3. mesto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar