Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Sve je palo u vodu, Lejkersi su totalno podbacili

Los Anđeles Lejkersi su najneprijatnije iznenađenje ove sezone u NBA ligi, a definitivno su ostali bez nastupa u plej-inu.

PROČITAJTE JOŠ:

U ključnom delu sezone „jezeraši“ su uspeli da vežu osam poraza, a presudan je bio od Finiks Sansa, kada su i definitivno uništeni snovi o plej-ofu.

Pre Finiksa, Lejkersi nisu uspeli da savladaju ni Denver, a najzaslužniji za to bio je Nikola Jokić, koji je tada upisao 38 poena i 18 skokova uz šest asistencija, čime je nagovestio potpuni krah ekipe iz Los Anđelesa.

Nije tajna da su pred početak sezone mnogi ljubitelji NBA priželjkivali duel Bruklina i Lejkersa u finalu, odnosno okršaj Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta, verovatno i najboljih skorera današnjice. Ipak, do toga neće doći, pre svega zbog Lebronovih saigrača, iako nisu oduševili ni Netsi.

Dolaskom Rasela Vestbruka i Karmela Entonija na leto te ostankom Lebrona i Entonija Dejvisa, Lejkersi su dobili četvrku kakvu su dugo sanjali. Ipak, sve je vrlo brzo krenulo naopako.

Vestbruk je trpeo najviše kritika, a više puta tokom sezone šuškalo se da bi mogao da bude trejdovan. Jedan od najvećih atleta u celoj ligi bio je ismejan više puta zbog šuteva koji su završavali na ivicama table. Ove sezone beleži 18,5 poena po meču, što je za njega najmanje još od sezone 2009/10. kada je bio ruki u Oklahomi.

Uloga lidera mu nikako nije prijala, te nije uspeo da povuče ekipu u izostanku najboljih igrača. „Vestrbukov kanal“ bio je sve dublji, a tek pred kraj regularnog dela uspeo je da popravi učinak, što na njegovu žalost nije bilo dovoljno za ekipu. I Lebron i Dejvis su mu pružali podršku u teškim momentima, ali to nije urodilo plodom.

Dejvis je već sezonama poznat po povredama, koje ga sputaju baš onda kada je najviše potreban ekipi. Ove sezone uspeo je da odigra svega 40 mečeva, a 23,2 poena uz 9,9 skokova po meču nisu bili dovoljni za bolji plasman.

Ništa bolji nije bio ni Karmelo Entoni, koji je odigrao više utakmica od Dejvisa, ali mu jednostavno godine i fizička sprema više ne dozvoljavaju da se kotira kao jedan od najopasnijih igrača u ligi.

Jedini koji je bio, reklo bi se i iznad svojih mogućnosti, je Lebron, koji je pokazao dominaciju i u 37. godini života. Trener Lejkersa Frenk Vogel nedavno je istakao kako nijedan igrač nije imao bolju sezonu od „kralja“.

Jasno je da Lebron neće biti MVP, pogotovo ne pored ovakvog Jokića, ali je uspeo da obori mnoge rekorde. Postao je najstariji igrač sa 30 poena u proseku, a ujedno drži taj rekord i kao najmlađi u istoriji. Još jedno od zadivljujućih dostignuća je to da je Lebron prvi igrač stariji od 35 godina u istoriji koji je postigao 50 poena na dva ili više mečeva u sezoni.

U odnosu na prošle godine i podrška sa klupe se promenila, dovedeni su veterani poput Trevora Arize, Ejverija Bredlija, Dvajta Hauarda i Vejna Elingtona. Niko od njih nije opravdao očekivanja, a ni u jednom segmentu nisu imali zapaženu ulogu. Pokušavali su da se uklope i Ajzea Tomas i Oston Rivs, ali nešto nije štimalo.

Jedan od retkih koji je ostao u odnosu na prošlogodišnji tim bio je Tajlen Horton-Taker, koji s vremena na vreme pokaže kakav talenat poseduje, ali najveći problem mu je konstantnost. U nedavnom porazu svog tima od Golden Stejt Voriorsa upisao je čak 40 poena za 37 minuta na parketu, ali isto tako se neretko desi da ne bude dvocifren.

Jedno od retkih prijatnih iznenađenja u timu je Malik Monk, koji je prvim zvezdama pružao najveću podršku. Prosečno je beležio 13,4 poena uz 3,4 skoka i 2,9 asistencija po meču.

Evidentno je da Lejkersima na leto sledi remont i nešto ozbiljnija priprema, jer je NBA liga poslednjih godina postala dosta nepredvidiva i neizvesna. Povreda je ove sezone bilo i previše, Kendrik Nan nije odigrao nijedan meč u sezoni, a doveden je kao mlad igrač koji može doneti „svežu krv“.

Prema Dejvisovim rečima, ekipa je imala više različitih petorki nego pobeda.

„Ove godine smo imali više startnih petorki nego pobeda. Naš cilj bio je da osvojimo prsten. Mislim da smo imali prave delove, ali povrede su se isprečile. Izgubili smo i neke utakmice sa svom trojicom na terenu – Lebronom, Rasom i sa mnom – ali mislim da bismo zaigrali bolje da smo imali više vremena. Nismo imali dovoljno minuta zajedno“, izjavio je Dejvis.

U Los Anđelesu se pominje i promena trenera, a glavni kandidati da zamene Vogela su Dok Rivers i Kvin Snajder.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar