Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Primamljivije i lepše zvuči Partizan kao protivnik, nego neko drugi, iako je to najteži rival sa najboljim trenerom u Evropi. Zbog takvih utakmica se i igra košarka".

Košarkaši Partizana dočekaće Fruti Ekstra Bursaspor u top 16 fazi Evrokupa. Jedna utakmica, 20. aprila od 20.30, ideš dalje ili ispadaš. Na putu ka cilju će crno-belima stajati dobro poznato lice, Dušan Alimpijević, bivši trener Crvene zvezde i FMP-a, sada strateg turskog tima koji pravi rezultate iznad svih očekivanja ove sezone.

„Svi su uzbuđeni i ushićeni, ako smo već promašili Andoru za protivnika, onda je svima u Turskoj bolje da idu na Željka Obradovića i Partizan. Zna se šta Željko znači i za Fenerbahče, ali i celu evropsku košarku. Vodio je klub koji ima više od 20 miliona navijača, ne postoji grad u Turskoj bez navijača Fenera, pa za njih ovde ne može biti bolje. Primamljivije i lepše zvuči Partizan kao protivnik, nego neko drugi“, otkriva Alimpijević za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je sa učinkom 12-4 kao drugoplasirani iz A grupe za rivala dobio sedmoplasiranog iz grupe B, a malo je nedostajalo da to bude Venecija (9-9) koja je iznenađujuće savladala lidera Gran Kanariju u gostima (76:69), pa je Fruti Ekstra Bursaspor ostala sedma sa 8-10.

„Svi su srećni… Malo ko je možda očekivao takav rasplet, ali se znalo da se Venecija bori da izbegne Partizan, a Gran Kanarija je već bila prva. I onda se takve utakmice najčešće igraju sa pažnjom da se neko ne povredi i slično. Nije mi neočekivano, jer posle našeg poraza od Budućnosti je sve bilo otvoreno“.

Mladi stručnjak je objasnio i kako vidi ekipu Partizana ove sezone, jer su crno-beli dolaskom Željka Obradovića na klupu projektovani za napad na sve trofeje.

„Najteži protivnik i najbolji trener. Tražili su forme uz splet određenih okolnosti, ali zna se odlično šta znači Željko Obradović u plej-ofu sa zastrašujućim brojkama u karijeri. Partizan i njegovi navijači biće spremni, jer to su još tri utakmice do finala Evrokupa. Sistem takmičenja je takav da posle Partizana ili ideš dalje ili ispadaš, a onda ima još jedan takav meč do fajnal-fora. Sigurno da je teže ići na njih nego na bilo koga drugog“.

Utakmicu možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Imao je Alimpijević samo reči hvale i mnogo poštovanja za Željka Obradovića, sa kojim je imao prilike da odmeri snage i pre.

„Igrao sam sa Zvezdom protiv njega dok je bio u Feneru. Glupo je i pričati kakvo poštovanje gajim prema Željku, i dalje učim gledajući njegove utakmice i neke njegove stvari. Fascinantno je kako se menja kao trener i kako se prilagođava današnjoj košarci, zato jeste to što jeste, jer se prilagođava a ima devet titula prvaka u Evropi. To je za više od poštovanja“.

Svestan je srpski stručnjak da je šansa za prolaz veća kada se igra jedna utakmica, nego da je u pitanju serija.

Dvojica igrača otišla u Efes i CSKA

Dušan Alimpijević je naglasio kako su i zašto usred sezone ostali bez trojice igrača, ali da se to nije odrazilo na rezultate, naprotiv.

„Uspesi su toliko veći jer već dva meseca igramo sa skraćenom rotacijom i uz to smo napravili jedan od najboljih finansijskih poslova cele turske lige. Prodali smo tri igrača u toku sezone da bismo parirali ovdašnjoj krizi. Iako smo stabilni i bez toga, u klubu gledaju dugoročno i odlučili smo se za zaokret da ne ignorišemo krizu u Turskoj. Uz dobre partije i pravi rad privukli smo pažnju drugih klubova, pa je Egemen Guven otišao u Efes i Alerik Frimen u CSKA, što su dva evroligaša, a Entoni Braun je u Makabi Rišonu. Mi smo i posle toga nastavili da igramo dobro, čak i bolje, vezali smo šest pobeda nakon tih odlazaka“.

„Sport jeste zanimljiv što nije gotovo ni kad vodiš ili gubiš 20 razlike. Ovaj sistem takmičenja dao je šansu klubovima kao što smo mi, ako si se već našao u top 16, da možeš da iznenadiš. Uvek može da se dogodi, ne daj Bože, neka povreda, korona slučaj, da se stegne ruka… Favoritima dve utakmice daju više prava da pogreše, kad je jedna onda moraš da budeš na najvišem nivou“.

Kao bivši trener Crvene zvezde, spreman je za vruć doček navijača Partizana i pune tribine beogradske Arene.

„Nemam ja problem s tim, igrao sam i u ABA sa Zvezdom protiv Partizana, i sa FMP-om u Kupu. Uvek sam bio pun poštovanja, svako će da odradi svoj deo posla. To su i lepe strane sporta, privilegija je da doživiš i pritisak i zviždanje, sve te stvari su deo posla i to je draž košarke“.

Alimpijević pravi sjajne rezultate u Turskoj i piše istoriju tamošnje košarke, jer u Bursi više ne znaju samo za Tofaš, već je grad dobio još jedan moćan košarkaški klub sa njim na klupi.

„Mi smo naše ciljeve i prebacili, ne samo ispunili. Kada sam došao, ostvarili smo prvu, istorijsku pobedu u Evropi uopšte, sada smo podigli lestvicu i domogli se prvog plej-ofa u istoriji kluba. Zato nema opterećenja, nego je uživanje“, zaključio je Alimpijević.

BONUS VIDEO Poslednje utišavanje himne Evrolige na Zvezdinoj utakmici ove sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar