Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Blistava karijera je ušla u smiraj, ali je pitanje da li je već trebalo da bude završena?

Odlika velikih sportista i šampiona nije samo u osvajanju trofeja i pobedama, već i u prepoznavanju pravog trenutka da se povuku sa scene kako nasleđe koje za njima ostaje ne bi bilo na bilo koji način oštećeno.

PROČITAJTE JOŠ...

Lebron Džejms je od ulaska u NBA 2003. godine bez previše poteškoća ušetao među zvezde, i iz sezone u sezonu gradio status superstara, a nije mu bilo potrebno ni mnogo vremena da natera navijače da ga stave u ravan sa Majklom Džordanom. No, sezona 2021/2022 bi mogla da bude ključni argument u korist teze da „kralj“ (nadimak dobio u srednjoj školi, kada je srednju školu Sveti Vinsent – Sveta Marija odveo do titule) ipak neće uspeti da preotme „presto“ čoveku koji je od Čikago Bulsa stvorio jednu od najboljih franšiza na svetu.

Razlog je krajnje jednostavan – Los Anđeles Lejkersi su pre početka sezone od strane gotovo svakog analitičara stavljani blizu samog vrha, mnogi su ih smatrali čak drugim favoritom za titulu, što i ne iznenađuje, s obzirom na sastav koji je tim iz „grada anđela“ imao na raspolaganju. No, uprkos tome što su tu bili Karmelo Entoni, Entoni Dejvis, Dvajt Hauard, Rasel Vestbruk, uz Džejmsa, „jezerdžije“ nisu uspele da se domognu bar desetog mesta na Zapadu, pa će tako po drugi put otkako je Lebron stigao u redove ovog tima borba za titulu proći bez jednog od najvećih timova u istoriji.

I dok je, nakon prve sezone, Džejms u drugoj (doduše, odigranoj po krajnje neobičnim okolnostima, u takozvanom „mehuru“ zbog koronavirusa) uspeo da Lejkerse odvede do titule i bude MVP finala, ovog puta je situacija znatno komplikovanija.

„Jezerdžijama“ gotovo izvesno sledi takozvani „rebild“, pošto čak sedam igrača, uz Džejmsa, ima 33 godine ili više, a teško da će Džejms pristati da bude tu samo da bi imao protokolarnu ulogu, pa je sve izvesnije da će i Lejkersi i sam Džejms želeti da krenu nekim drugim putem, pogotovo jer bi Lebron, prema „slovu“ ugovora, trebalo da primi čak 44 miliona dolara za sezoni 2022/2023.

Pred Lebronom su u suštini dve opcije – odlazak u redove nekog „kontendera“ za tron, ili povlačenje iz aktivnog bavljenja košarkom.

Pre odlaska u Lejkerse spominjala se Filadelfija kao opcija, ali je umesto „grada bratske ljubavi“ i Seventisiksersa odabrao da pokuša da Lejkersima vrati titulu nakon osam sezona posta, pa ni sada ne bi bilo iznenađenje da Siksersi pokušaju da dodaju Džejmsa na Džoela Embida i Džejmsa Hardena kao ispomoć, pošto je postalo evidentno da su godine počele da uzimaju danak, a Lebron pokazao da više ne može sam da nosi ekipu.

Što je po samog Džejmsa najgore od svega, kada je lični učinak u pitanju, „Kralj“ ima razloga da bude zadovoljan, s obzirom na to da je u proseku upostizao 30.3 poena po meču (drugi najbolji učinak u karijeri, posle sezone 2005/2006, kada je ubacivao 31.4), imao preko osam skokova po meču (četvrta najbolja sezona u karijeri), i kada je u pitanju šut za dva poena, bio je na maestralnih 62 procenta i izjednačio najbolji učinak u karijeri iz sezone 2013/2014.

Jasno je da Džejms još uvek ima mnogo toga da ponudi, ali je veliko pitanje da li će neki od kandidata za titulu biti spreman da rizikuje i dovede čoveka koji je od moguće 164 utakmice za prethodne dve sezone odigrao tek 101.

Ne treba zanemariti nii faktor da je Lebron tokom karijere navikao da se pita za gotovo sve u ekipama gde je igrao. Sklapanje tima, izbor trenera, favorizovanje saigrača, odabir akcija…

Iako je njegova radna etika besprekorna i posvećenost fizičkoj pripremi i unapređenju igre na nivou fanatizma, Džejms polako ulazi u perio karijere kada neće biti lako da bude nosilac igre, a njegova glad i ambicije možda ne podnesu tek tako novu ulogu.

Doduše, treba biti pošten i reći da je sa Entoni Dejvisom na parketu znao bez problema da prepusti ulogu lidera, ali je gazda ekipe i svlačionice uvek bio on.

Lebron žarko želi bar još jedan prsten, pa možda promeni percepciju svoje uloge i mogućnosti. Kao što je ove godine pokazao da može da bude napadački ekstremno efikasan, promeni stil igre od prodora i kontakta ka šutu, možda nauči da prepusti i sklapanje ekipe nekome kome je to posao i dođe do još neke šanse za titulu.

BONUS VIDEO VIDEO Košarkaši Crvene zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar