Foto: Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Pošteno ili ne, Amerikanci i dalje uglavnom zanemaruju centra Denver Nagetsa Nikolu Jokića kada se govori o MVP trci, a kad se vidi šta radi Lebron Džejms, to dostignuće za Somborca postaje malo dalje.

Voleli ga ili mrzeli, američka javnost je svih ovih godina uglavnom veličala Džejmsa, ali se, kako su godine prolazile trudio da to opravda i ciframa.

PROČITAJTE JOŠ:

I baš ga je opravdao u ponedeljak na utorak… Čovek koji je u decembru napunio 36 godina, ne da nije uveliko u penziji i pije onu svoju „Lobos“ tekilu, već narodski rečeno „šuri“ u NBA ligi.

Još uvek je onaj igrač koji može da strpa 46 poena Klivlend Kavalirsima, iako se do pre na sva usta kune u njih kao klinac iz Ohaja.

Nije mu to ništa smetalo da sa još osam skokova i šest asistencija začini pobedu 115:108 i produži niz trijumfa Lejkersa.

Jedna rečenica koju je izgovorio posle utakmice se ovde izdvaja. A ta rečenica može da bude upozorenje svakom ko ga naljuti, pa i Jokiću kao protivniku u borbi za titulu MVP-ja i rivalu na zapadu NBA.

„Učinilo mi se da se previše poradovao kad sam promašio. Delovao je baš onako uzbuđeno. Bio bih zahvalan na još malo takvih reakcija. Ali, ok, on mora da navija za svoj tim i to je pokazao“, rekao je Lebron posle Klivlenda.

Nije hteo da imenuje Džejsona Hilmana, šefa osoblja Kavalirsa, koji je sedeo pored terena i bio srećan kad je Džejms „fulao“ šut preko Torijana Prinsa.

Los Anđeles Lejkersi su godinama lutali od poslednje titule osvojene 2010. sve dok nisu dovukli „kralja“ u Los Anđeles i onda onako filmski, u godini smrti Kobija Brajanta uzeli pehar Lerija O’Brajana 2020.

Štošta u njihovoj kulturi mora da bude filmski, pa što ne bi bio i pozni deo karijere jednog od najvećih košarkaša koji su ikada igrali. Džejms tu spada po svim parametrima.

Kad su Lejkersi doveli Lebrona i Entonija Dejvisa, mnogi su se smejali što su trejdovali pola ekipe. E sad, hoćeš uspeh? Zovi Džejmsa. Čak i sa 36 godina je generacijski talenat koji ima 25,2 poena, 7,9 skokova i 7,4 asistencije u proseku.

Posao je posao. A njegov je da osvaja titule i kad može, bude MVP. Kad već pričamo o MVP-ju, to je ono priznanje koje je recimo Brajant osvojio samo jednom, a jedan je od najvećih „jezeraša“ u istoriji.

Pravedno ili ne, tako je, a Kobi je bio daleko popularniji u ligi od Stiva Neša svojevremeno i imao je jače brojke, pa nije imao više.

Žestok sudar Lebrona i Jokića u drugom meču finala Zapada
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Džejms je od ulaska u NBA bio maksimalno „ishajpovan“ (imao je svu pažnju ovog sveta prim. aut) zbog čega ovakve njegove igre kod analitičara po pravilu dodatno dobijaju na značaju.

Lebron je MVP priznanje uzimao četiri puta, 2009, 2010, 2012. i 2013. godine. Od poslednje njegove MVP statuete je prošlo osam godina.

U međuvremenu su Kevin Durent, Stef Kari, Rasel Vestbruk, Džejms Harden i Janis Adetokumbo preuzeli primat i pokazalo se da igrač mora da ima nešto unikatno da bi ga dobio i da bude magnet za novac.

Košarkaš Lejkersa je to oduvek bio. Uz to, u prethodnim sezonama je Harden dominirao poenterski i znalo se da će biti najkorisniji,

Janis je popunjavao sve kolone, opet se znalo ko je najbolji. Kari je „ubijao“ trojkama, Durent je takođe poentirao nemilice.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ako odemo još dalje unazad, Rouz je kao veoma mlad pravio šou, pojedini pre njega su iz komercijalnih razloga bili najbolji.

Uglavnom, pre kraja sezone se već unapred nekako znalo ko će biti najkorisniji, jer bi dominirao od samog starta, pa do kraja. Sada je ta borba malo žešća.

Nikola Jokić igra već treću vrhunsku sezonu u Denver Nagetsima i sada je po prvi put tek ozbiljnije spomenut u izboru za MVP-ja na kraju regularnog dela sezone.

Ne spominju ga čak ni svi američki mediji, jer ma koliko video snimaka na Jutjubu bilo sa njegovim dodavanjima ili kreiranjem akcija, uglavnom nema onih „flashy“, blještavih stvari koje Ameri više vole – zakucavanja, trojki za pobedu i slično.

Da Jokić igra u Kaliforniji, da je zakucavao bar malo češće do sada i da mu je skok za koji inč viši, već bi na sva usta bio hvaljen kao glavni kandidat za najkorisnijeg igrača sezone.

Jer, kad neko ima skoro tripl-dabl u proseku do pre koju utakmicu (sada 25,4 poena, 11,9 skokova i 9,3 asistencije) onda je to recept da bude najbolji.

Tim pre što je Denver počeo da igra mnogo bolje nego u prvih nekoliko nedelja ove sezone. Setimo se da je Rasel Vestbruk svojevremeno sam vukao Oklahomu kada je imao tripl-dabl i nije bilo dileme ko će da bude MVP.

Zašto bi onda sada priča bila drugačija? Pritom Oklahoma nije te 2017. godine bila među prvim ekipama na zapadu, tokom regularnog dela sezone, bila je tek šesta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Dejak

A ispala je u prvom kolu plej-ofa od Hjuston Roketsa. Džaba onda Vestbruku 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije uz 1,63 ukradene lopte po utakmici, MVP i tripl-dabl prosek posle skoro pola veka od Oskara Robertsona.

Međutim, od odlaska Džejmsa Hardena i Kevina Durenta, Vestbruk je, opet nekako filmski, ostao usamljeni rendžer koji je sav teret Tandera preuzeo na svoja leđa.

Jokić ne stvara takvu vrstu atmosfere kada je reč o Denveru, ta vrsta pažnje i isticanja ga ne zanima. S druge strane, Džejms koji je Jokiću najozbiljniji MVP protivkandidat, uz dužno poštovanje za Kavaja Lenarda, LBJ ima tu kapitensku auru.

Jokić zakucao i protiv Klipersa
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Džoel Embid je takođe među ozbiljnijim pretendentima, ali kad je Filadelfija ono pre dve godine izgubila od Toronta na istoku košem Lenarda, i Embid se malo izgubio u toj priči, sve do sada.

Denver je bio konstantan. Tek sada je malo pao. Međutim, treba imati u tom MVP promišljanju još jednu činjenicu. Ukoliko bi Lebron opet vodio „jezeraše“ do vrha zapada pred plej-of, opet bi oni bili glavni favoriti da odbrane titulu.

Na osnovu onoga kako igraju, sva je prilika da bi Lejkersi mogli da slave još jednom. Džejms bi se u tom slučaju izjednačio po broju NBA prstenova sa Brajantom (5).

Uz to, postigao bi ono što je Kobi uradio 2010, odbranio bi pehar. A u najslavnijoj franšizi uz Boston, u jednom od najpoznatijih i najglamuroznijih gradova na svetu, za takav ishod će garant navijati mnogi Amerikanci.

To su oni koje ne zanima šta pričaju ni „Basketball refference“ ili statistika koja sada Jokića svrstava na prvo mesto za MVP-ja, dok god je priča Lebrona i Lejkersa ovako filmska.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare