Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Pomalo neprimećeno, prošla je činjenica da je Nikola Jokić uspeo da ukroti i minimalizuje bes zbog toga što nema tretman sudija kakav imaju NBA zvezde sličnog ranga.

PROČITAJTE JOŠ

Jokić je u prošlosti i sam bio krivac što ulazi u probleme sa ličnim greškama, to ga je skupo koštalo u mnogo situacija, pa čak i finalu Zapada protiv Lejkersa u prošloj sezoni, kada je naivno i jeftino nasedao na provokacije Dvajta Hauarda i ekipe.

Dešavalo se da Jokić „eksplodira“ u nebitnim mečevima, onima koji su samo kap u moru NBA utakmica koje se zaborave za dan, upravo zbog toga što utakmicu neretko završi sa isprebijanim rukama, što nije adekvatno kažnjavano i sankcionisano faulovima.

Da se situacija nije mnogo promenila, pokazuje momenat iz utakmice protiv Dalasa, kada je Jokić krenuo da vrati loptu u igru, ali mu je sudija oduzeo i spustio na parket kako bi pogledao prethodnu situaciju da bi preinačio odluku i loptu dodelio Dalasu.

Izvršili su tada pritisak Porzingis i Dončić, uspelo im je, dok je Jokić dugo stajao ispruženih ruku u neverici. Nikola iz prošle sezone bi sigurno „eksplodirao“, ovaj put se suzdržao i sigurno je i za njega bolje da se toga drži u nastavku sezone.

Ćuti, radi, statistika sve govori u njegovo ime, a statistika je u NBA iznad svega – ipak, ostaje utisak da bi i ta statistika bila još „ubitačnija“ da Jokić ima tretman kao američke zvezde poput Hardena i Džejmsa.

Toga nema i protiv toga se ne može, ali situacija protiv Dalasa podsetila je na brojne momente iz prošlosti.

Podsećanja radi, u januaru 2020. godine, Jokić je imao „prekid filma“, kada je igrao protiv Golden Stejta.

Dosuđena mu je tehnička greška jer se pitao kako prekršaj nad njim nije dosuđen kao faul. Dan posle ogrebotine od 15 centimetara i udarca u glavu koji je doživeo, a da sudije ni jedno te dve stvari nisu okarakterisale kao faul, centar naše reprezentacije više nije hteo da ćuti.

Sudija nije imao milosti prema njemu, a čak je i trener Majkl Meloun morao da ga ščpa i skloni od arbitra kako ne bi došlo do fizičkog obračuna.

A dan pre toga, Jokić je igrao protiv Šarlota i Bizmark Bijombo ga je toliko ogrebao da su svi očekivali prekršaj. Sudije su ostale neme, čak i kada im je Jokić pokazao šta mu je ostalo na ruci.

Utakmica se nastavila kao da se ništa nije desilo, iako je Jokić u istoj situaciji dobio udarac u glavu.

Posebno se izdvaja utakmica protiv Indijane iz marta 2019. godine, Denver je pobedio sa 102:100, ali je arbitar Braders dodelio dve tehničke Jokiću zbog prigovora i izbacio ga sa terena.

Vidno revoltirani Jokić je opsovao sudiju i dobio je isključenje, na šta je tada čak reagovao Nikolin brat Strahinja, koji je vikao na sudiju želeći čak i da se obračuna s njim.

U tom trenutku, Jokiću je to bilo treće isključenje u NBA, a dva od tri puta, Toni Braders ga je poslao u svlačionicu.

Još jedan ne tako davnašnji primer je utakmica Denvera sa Sakramentom iz decembra 2020. godine. Bilo je 124:122 za Kingse posle produžetka, a Jokić je bio na udaru javnosti zbog ponašanja, iako je čak i NBA liga zvanično objavila da su sudije napravile tri greške u završnici.

Kako kaže zvanični izveštaj NBA lige, Barns je napravio faul nad Jokićem i nakon toga je napravio korake, a treća sudijska greška je faul Vila Bartona nad Barnsom prilikom postizanja koša Badija Hilda. Ipak, do tog faula ne bi ni došlo da su suđeni koraci (napravio tri koraka pre zakucavanja) ili faul nad Jokićem, koji je meč završio sa tripl-dablom.

Ništa Jokić nije imao od tog izveštaja, a dešavalo se čak i da trener Majk Maloun izgubi nerve zbog ovog tretmana. Tako je bilo i u finalu Zapada u prošloj sezoni, kada je uleteo na teren zbog odnosa prema Jokiću.

Naravno, malo toga pomaže kada se igra protiv Lejkersa, a slično je bilo čak i sa Jutom, kada je Denver bio na ivici eliminacije iz plej-ofa pre toga.

NBA su saopštili, posle pregledavanja snimka sa poslednja dva minuta četvrte utakmice ovih klubova, da su sudije propustile da sviraju prekršaj Rudija Gobera nad Džamalom Marejom. Dogodio se, ali – nije dosuđen. Ipak, i posle toga, Džezeri su rešili meč u svoju korist, pa je to potvrda da nije samo Jokić u pitanju, već i da generalno Denver nema povlašćen status.

Nakon toga, Denver je od 1-3 došao do podviga, a čini se da će i ove sezone imati protivnika više sa druge strane parketa.

Na Jokiću je samo da nastavi sa MVP partijama, kakve pruža od starta ove sezone, bez davanja previše „materijala“ sudijama za obračun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar