Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Veliki ispit za podmlađenu reprezentaciju Srbije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Australiji od 22. septembra do 1. oktobra, a put do medalje biće izuzetno težak.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovo je tek drugi put da Srbija od osamostaljenja igra na Svetskom prvenstvu. Prethodni put to se desilo 2014. godine, kada je Srbija zaustavljena u četvrtfinalu od domaćina Turske rezultatom 62:61.

U odnosu na prethodni period u timu nema nekolicine igračica, a i povrede su doprinele da selektorka Marina Maljković na prvenstvo povede sledećih 12 košarkašica: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik (kapiten), Ivana Katanić, Katarina Zec, Mina Đorđević. Pomoćnici Marini Maljković su Filip Benčić i Ljubica Drljača.

Samo su dve igračice iz sadašnjeg tima bile deo sastava i 2014. godine. Tada je ekipa izgledala ovako: Tamara Radočaj, Sanja Mandić, Saša Ćađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Bruks (Milovanović), Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Marina Marković, Milica Dabović, Ana Dabović, Jovana Rad.

Srbija će u Sidneju igrati protiv Kanade (četvrtak, 05.00), Japana (petak, 4.00), Australije (nedelja, 10.00), Malija (ponedeljak, 5.30) i Francuske (utorak, 9.30).

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Prva utakmica na svakom prvenstvu je možda i najteža, ali u isto vreme i vrlo bitna. Ako dobro otvorimo šampionat i ako na startu sve legne kako treba, sigurno bi nam bilo mnogo lakše u nastavku. Svakako ćemo u duel sa Kanadom ući veoma koncentrisano i punom snagom“, rekla je Tina Krajišnik.

Naše devojke su prošle godine osvojile Evropsko prvenstvo, a u finalu su pobedile upravo Francusku sa 63:54. Ipak, Francuskinje su uspele da nam se revanširaju na Olimpijksim igrama, pa su bronzu osvojile rezultatom 91:76.

Japan je takođe kandidat za prvo mesto u grupi, pošto je osvojio srebro na OI u Tokiju.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije,
Foto: Tanjug/ AP Photo/Charlie Neibergall)

Australija je već godinama u ženskom košarkaškom vrhu, a protiv Srbije će imati i dva motiva više da slavi. Prvi je taj što želi revanš za poraz u Beogradu iz februara, a druga prednost je domaći teren.

Kanada se čini kao rival po meri, ali ni nju ne treba otpisivati, jer je bila učesnik OI u Tokiju.

Mali je na papiru najslabiji protivnik iz grupe, a pobeda protiv njega čini se kao imperativ.

U grupi A su SAD, Belgija, Kina, Bosna i Hercegovina, Portoriko i Južna Koreja.

Po četiri najbolje ekipe iz svake grupe će se plasirati u četvrtfinale, a žreb će odrediti parove te runde takmičenja. Titulu brani Amerika, koja je i na prethodna tri šampionata bila prva i za sada se čini kao nedodirljiva.

Sve utakmice na prvenstvu će biti igrane u dve hale, u Sidnej super domu, kapaciteta 21.032 mesta i Stejt sports centru kapaciteta 5.006 mesta.

Zanimljivo je da je Srbija u pripremnom periodu odigrala utakmice sa tri selekcije iz grupe A sa Svetskog prvenstva.

U Beogradu je pobeđen Portoriko, dok su dva poraza doživljena od Kine. U poslednjoj proveri pred Mundobasket ubedljivo je savladana Koreja, pa se čini da izabranice Marine Maljković ipak mogu da naprave zapažen uspeh na ovom prvenstvu.

BONUS VIDEO Marina Maljković pred Svetsko prvenstvo u košarci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar