Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Iako oslabljena i podmlađena, Srbija će na Svetskom prvensvu pokušati da priredi čudo

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije već mesecima je naporno radila kako bi što spremnije dočekala Svetsko prvenstvo, koje se održava u Sidneju od 22. septembra do 1. oktobra ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Još od sredine maja, selektorka Marina Maljković radi sa izabranicama, koje su mahom nove u profesionalnim reprezentativnim vodama. Nakon Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine, Srbija je krenula u novi ciklus i formiranje neke nove trofejne generacije.

Taj put nije lak, smena generacija ume da bude i te kako bolna u ekipnim sportovima, rezultati se teško postignu odmah, ali Maljkovićeva zna kako se to radi, s obzirom da je još 2011. godine prošla kroz sličnu situaciju.

„Ništa ne menjamo, pripremali smo se u potpunom miru, posebno ove godine kada krećemo iznova. Početak je težak iz dva razloga… Tako je bilo i 2011, kada sam ja postavljena na ovo mesto, pa smo isto krenuli od totalno jedne nove priče za žensku košarku u Srbiji. Tada smo imali igračice koje su igrale u veoma dobrim klubovima, imali smo bazu u KK Partizanu i mi smo tako ušli u priču koja nas je dovela do uspeha ženske košarkaške reprezentacije. Ove godine imamo istu stvar, početak kao 2011. godine, ali sada imamo jedno potpuno neiskustvo, decu, mlade devojčice, koje nemaju nikakvo iskustvo u najjačem takmičenju. One prvi put igraju zajedno, nemamo ni tim, na šta ste navikli prethodnih godina, koji je osvajao medalje. Jedna teška situacija i svi problemi koji uz to idu“, rekla je Marina Maljković.

I tim možda jeste još uvek neuigran, iskustva i te kako fali, ali ne može se reći da kvaliteta nema. Zbog toga je i izboren plasman na Mudobasketu u februaru ove godine, kada su pobeđeni Brazil, Južna Koreja i Australija.

Foto: KSS

Bez obzira na to, selektorka je oprezna, ne želi da se zaleće i obećava brze rezultate, jer joj je u prvom planu razvoj mlađih igračica, koje narednih desetak godina treba da nose reprezentaciju do medalja i možda i većih uspeha nego prethodne generacije.

„Sledi jedno vaspitavanje generacije na terenu i van njega. Niti meni, niti njima treba bilo kakva vrsta alibija“, jasno je istakla selektorka.

Ujedno je stavila do znanja da će na ovom putu potencijalno biti mnogo poteškoća, ali da je uspeh kad-tad neminovan. Pored toga, uspela je da skine i pritisak sa leđa reprezentativki, kojima Mundobasket ništa ne može da donese loše, a svakako će biti veliko iskustvo.

Novom, podmlađenom sastavu svakako nedostaje uigravanja, ali je upravo zbog toga napravljen gust raspored kako bi se na Svetsko prvenstvo otišlo u što boljoj formi. Srbija je pre puta u Sidnej igrala sa Portorikom i Kinom (dva puta) u Beogradu, a zatim je u Turskoj odigrala još tri pripremna meča sa Bešiktašom i Emlekom. Na tih šest pripremnih mečeva upisane su četiri pobede, jedan poraz u neizvesnoj završnici (od Kine) i jedan ubedljiv neuspeh protiv Kine.

Foto: KSS

Srbija će na Mundobasketu u Sidneju igrati protiv Kanade (četvrtak, 05.00), Japana (petak, 4.00), Australije (nedelja, 10.00), Malija (ponedeljak, 5.30) i Francuske (utorak, 9.30). Sve reprezentacije sem Malija su učestvovale i na Olimpijskim igrama u Tokiju, a o kvalitetu grupe dovoljno govori činjenica da je Japan osvojio srebro, a Francuska bronzu.

Pored toga, Francuskinje su i vicešampionke Evrope, dok je i Kanada veoma konkurentna. Borba za prolaz u četvrtfinale biće veoma gusta i neizvesna, a kada znate da vas iz druge grupe čekaju Amerika, Belgija i Kina, ne bude svejedno.

Pored svih navedenih okolnosti, Maljković i njene devojke se sigurno neće predati. Pune mladalačke energije sa nekoliko iskusnih reprezentativki pokušaće da ponovo učine ponosnim sve nas koji ih pratimo na svakom takmičenju.

Neće biti lako, ali će biti lepo. Verujte u njih, a uspesi će već doći, navikle su nas na to.

Standings provided by SofaScore

Grupa A: Belgija, BiH, SAD, Kina, Južna Koreja, Portoriko

Grupa B: Srbija, Kanada, Japan, Australija, Mali, Francuska

RASPORED SRBIJE

Četvrtak: Srbija – Kanada 5.00

Petak: Srbija – Japan 4.00

Nedelja: Srbija – Australija 10.00

Ponedeljak: Srbija – Mali 5.30

Utorak: Srbija – Francuska 9.30

Sastav Srbije: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Кristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Кrajišnik (kapitenka), Ivana Кatanić, Кatarina Zec, Mina Đorđević

BONUS VIDEO Nemanja Nedović otvorio dušu: O debaklu Srbije, povredi, terapiji, Zvezdi…

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar