Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Novajlije imaju od koga da uče u reprezentaciji, a najbolje od svega je što se sve dešava pod budnim okom košarkaškog stručnjaka kakav je Marina Maljković.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu ove godine u Australiji (od 22. septembra do 1. oktobra), ali u znatno izmenjenom sastavu u odnosu na prošla na velika takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Selektorka Marina Maljković više puta je isticala kako je posle Olimpijskih igara u Tokiju 2021. započet novi ciklus u kom treba da stasaju neke nove devojke, koje će odmeniti Sonju Vasić, Jelenu Milovanović, Anu Dabović…

Ipak, mlade i neiskusne igračice imaju na koga da se ugledaju u reprezentaciji, s obzirom da je kapiten Tina Krajišnik. Ona je već nekoliko godina deo tima, osvojila je i zlato na Evropskom prvenstvu, te je sa svojom 31 godinom spremno dočekala ulogu kapitena.

Tina već sezonama unazad briljira i kada je reč o partijama za klub, što je protekle sezone pokazala u dresu Galatasaraja. Bila je jedna od najzapaženijih centara u Evroligi sa veoma dobrim brojkama kada su poeni i skokovi u pitanju, što ju je preporučilo WNBA ekipi kakva je Čikago Skaj.

Pored nje glavna figura u igri našeg tima trebalo bi da bude Ivon Anderson, koja je na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre imala i utakmicu sa 30 postignutih poena. Ivon igra na poziciji plejmejkera, nadimak joj je „srpski Džordan“, a od njene saradnje sa Tinom može dosta toga da zavisi u rezultatskom smislu. Anderson je već godinama odlično prihvaćena u našoj reprezentaciji, a poverenje koje dobija opravdava na terenu i ne želi da stane.

Anderson je bila napadacki najproduktivnija naša košarkašica u pripremnom periodu, pa u dobroj formi dočekuje Svetsko prvenstvo.

foto: Nebojsa Parausic

Najiskusnije na bekovskim pozicijama biće Nevena Jovanović i Saša Čađo, koje takođe imaju 32, odnosno 33 godine. Glavno njihovo oružje kao i do sada biće šut, a svoje iskustvo će nesebično podeliti sa mlađim saigračicama i tako im pomoći da se pokažu u najboljem svetlu možda već na ovom Svetskom prvenstvu.

Nevena je član Šoprona, a sa reprezentacijom ima već šest medalja. Najbolje je igrala prošle godine na Evrobasketu kada je prosečno imala 8,2 poena uz 4,5 skokova.

Čađo je član Polkovica koji igra u Poljskoj, ali i u Evrokupu. Saša je sa poljskim timom osvojila Kup i Superkup prošle sezone, a bila je i najbolja trojkašica u tamošnjem takmičenju. Sa reprezentacijom ima pet medalja, a klupsko iskustvo nosi iz srpske, rumuske, turske, poljske i bosanske lige.

Maja Miljković i Saša Čađo (desno); Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mesto u avionu za Australiju pronašla i Maja Škorić, koja igra na poziciji krilnog centra, a ni sa 32 godine ne želi da se povuče iz reprezentacije. Škorić trenutno nastupa za italijanski Sasari.

Od iskusnih igračica sa 27 godina deo tima je i Dragana Stanković, koja je tokom leta imala mnogo problema sa povredama. Na pripremama na Zlatiboru krajem avgusta bila je van trenažnog procesa, ali je uspela da se oporavi i spremno dočeka Mundobasket.

Stanković igra u Šopronu na poziciji centra, a na poslednjoj proveri pred Svetsko prvenstvo protiv Koreje ubacila je 14 poena, te je bila najefikasnija u našem timu.

„Ne idemo kao favoriti u Australiju, ali mislim da možemo da iznenadimo kao Italija (protiv Srbije na Evrobasketu) i da budemo dobar tim i težak protivnik za sve“, rekla je Stanković za Nova.rs pre puta u Sidnej.

Možda niste čuli za Jovanu Nogić (24), ali od nje se tek očekuje da zasija. Bila je deo reprezentacije u kvalifikacionom prozoru, a važi za napadački izuzetnu igračicu. Protekle sezone bila je član španskog Kampus Prometea, a u tamošnjem prvenstvu bila je jedna od najboljih strelaca sa 13 poena u proseku, plus četiri skoka po meču. Zbog  toga ju je dovela Avenida, jedna od najboljih španskih ekipa i dugogodišnji član Evrolige.

Nogić igra na pozijama beka i krila, a može da pripreti i iz prodora i iz šuta sa distance.

„Sada je na nama da preuzmemo neke uloge koje su imale naše igračice poput Sonje Vasić, Jelene Bruks, Ane Dabović… Da se ne oseti njihov izostanak, tako da se trudimo. Starije saigračice koje su tu nam pomažu svaki trening, daju nam samopouzdanje, veruju u nas. Na nam je da uđemo u tu ulogu i da je prihvatimo“, istakla je Nogić za Nova.rs.

Jovana Nogić posle utakmice sa Južnom Korejom
Foto: Nova.rs/video

Na krilnoj poziciji će uz Nogić biti i Kristina Topuzović, koja ima 27 godina, ali do sada nije imala značajnu ulogu u reprezentaciji. Njega prednost je što može da pokrije pozicije tri i četiri, a igra u Herneru u Nemačkoj.

Tu je i 23-godišnja Ivana Raca, koja nastupa u italijanskoj ligi za San Sebastijan, ali je pre toga studirala u Americi. Visoka je 188 centimetara, a takođe može da pokrije dve pozicije. Njene igre zapažene su i od strane Los Anđeles Sparksa, koji su je draftovali sa 28. mesta na draftu 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Zamena Andersonovoj na poziciji plejmejkera biće Ivana Katanić koja je u junu pojačala mađarski Pečuj, a pre toga je briljirala u Belgiji, u ekipi Kangaru iz Mehelena. Na 25 utakmica u prvenstvu prosečno je beležila 10,1 poen, 4,9 skokova, 4,8 asistencija i 2 osvojene lopte. Igrala je osam utakmica u Evrokupu sa prosekom od 13,9 poena, 4,1 skoka, 5 asistencija i 1,6 ukradenih lopti.

Na bekovskoj i krilnoj poziciji gledaćemo i Katarinu Zec, koja je minulu sezonu provela u španskom Araskiju. Pre toga bila je član Art basketa, te je u domaćoj ligi imala dominantne brojke – 18,1 poen po utakmici uz 5,3 skoka i 3,5 asistencija.

Za kraj tu je 23-godišnja Mina Đorđević, koja sa 188 centimetara igra na poziciji centra, a dobrim igrama zaradila je poziv Fenerbahčea, koji sa klupe trenira Marina Maljković.

Mina je veoma nezgodna pod košem, okretna je, pa uprkos nedostatku visine za svoju poziciju, može da napravi mnogo problema rivalkama.

Đorđević je poslednje tri sezone provela u Budućnosti iz Podgorice. U minuloj sezoni je osvojila duplu krunu u Crnoj Gori, a njen sada već bivši klub je igrao finale WABA lige. Na 18 utakmica u regionalnoj ligi je imala prosek od 16,4 poena, 10,6 skokova, 1,3 asistencije, 2,1 „krađu“ po meču.

Srbija će na Mundobasketu u Sidneju igrati protiv Kanade (četvrtak, 05.00), Japana (petak, 4.00), Australije (nedelja, 10.00), Malija (ponedeljak, 5.30) i Francuske (utorak, 9.30).

Prolazak u nokaut fazu bio bi pravi podvig za ovu ekipu, a medalja bi bio uspeh ravan čudu.  Međutim, ove mlade devojke veruju u uspeh, pritisak su pobedila radom, a kako to kaže Marina Maljković sada su u Australiji kako bi diplomirale.

SPISAK REPREZENTACIJE SRBIJE:

Plejmejkeri: Ivon Anderson, Ivana Katanić

Bekovi: Nevena Jovanović, Saša Čađo, Katarina Zec

Krila: Jovana Nogić, Ivana Raca

Krilni centri: Maja Škorić, Kristina Topuzović

Centri: Tina Krajišnik, Mina Đorđević, Dragan Stanković

Selektorka: Marina Maljković

BONUS VIDEO Izjava Marina Maljković selektor ženske košarkaške reprezentacije

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar