Korać
Foto: Printscreen/YouTube/Milan Tasic

Na današnji dan, 2. juna 1969. godine, preminuo je Radivoj Korać, legenda naše košarke.

Velikan igre pod obručima tragično je nastradao u u saobraćajnoj nesreći tog 2. juna, nedaleko od Sarajeva, u 31. godini. Život je izgubio dan posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcije BiH.

Ostao je Korać upamćen kao jedan od najvećih košarkaša na ovim prostorima, iako je prerano otišao… Svi su tugovali za popularnim „Žućkom“.

PROČITAJTE JOŠ

Na zahtev Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsednika Jugoslavije, kovčeg sa posmrtnim ostacima bio je prekriven olimpijskom, a ne državnom zastavom.

„On je bio veći od zemlje koju je predstavljao. Pripadao je celom svetu“, rekao je tada Tito.

Korać je rođen 5. novembra 1938. godine u Somboru, igrao je za OKK Beograd, belgijski Lijež i italijansku Padovu, a nacionalni Kup danas nosi njegovo ime, dok je svojevremeno Kup Radivoja Koraća bio evropsko takmičenje.

Sa OKK Beogradom je četiri puta bio šampion Jugoslavije (1958, 1960, 1963, 1964), a posebno će se pamtiti utakmica Kupa šampiona protiv Alvika, kome je ubacio 99 poena u januaru 1965.

Značajan trang ostavio je i u dresu reprezentacije, sa kojom je osvojio dve srebrne medalje na evropskim prvenstvima (1961, 1965), kao i dve na svetskim prvenstvima (1963, 1967), odnosno ima olimpijsko srebro iz 1968. i bronzanu medanju na EP 1963.

Sedam puta zaredom je bio najbolji strelac prvenstva Jugoslavije, a zauvek će se pamtiti specifičan način na koji je izvodio slobodna bacanja, sa obe ruke šutirajući odozdo.

Van parketa važi priča da je Korać doneo prvu ploču „Bitlsa“ u Beograd. Obožavao je književnost, pozorište, slikarstvo.

Ulice koje nose njegovo ime postoje širom Srbije…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare