Komemoracija legendarnom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću održana je u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, uz prisustvo brojnih velikana.

PROČITAJTE JOŠ

Slavni trener i otac moderne srpske košarke biće sahranjen u utorak od 12 sati, u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Na komemoraciju povodom smrti Dušana Ivkovića stigla je porodica, supruga Nena i sinovi Petar i Pavle, kao i veliki broj legendi sporta, među kojima su Dragan Kićanović, Željko Obradović koji će držati govor, Svetislav Pešić, Dimitris Itudis, trener CSKA Moskve, Dejan Bodiroga.

Tu su i predstavnici Crvene zvezde Filip Sunturlić, Nebojša Ilić i Marko Kešelj, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, bivši predsednik KSS Dragan Đilas i sadašnji Predrag Danilović, prvi čovek OKS Božidar Maljković…

Prisutni su bili i te Nikola Peković, Novica Veličković, Duško Savanović, Dragan Tarlać, Mlađan Šilobad, Ivica Dačić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić…

Duda Ivković je preminuo u četvrtak u 78. godini, od posledice vode u plućima i herpesa. Jedan od najuspešnijih stručnjaka svih vremena vodio je reprezentaciju do istorijskih trofeja i uspeha.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

KOMEMORACIJU DUDI IVKOVIĆU MOGLI STE DA PRATITE UŽIVO UZ NOVA.RS

Prisutnima se prvo obratio proslavljeni glumac Goran Sultanović, koji je predstavio bogatu biografiju Dude Ivkovića, a potom je govorio Aleksandar Vučić.

Vrlo emotivan govor održao je Predrag Danilović, koji je kroz suze jedva pričao…

„Kao predsednik KSS imam obavezu da naglasim da Savez ne bi bio to što jeste da nije Dušana Ivkovića. Istorija košarke je nezamisliva bez njega, i dalje se ubiru radovi njegovog poluvekovnog rada. Sada, pošto sam veoma blizak prijatelj familije, prilično teško mi je ovo palo. Ponosan sam što sam za života njegovog rekao mu da ga volim i poštujem, i što ću ga celog života voleti, kao i njegovu porodicu. Poslednjih pet-šest meseci čuli smo se svaki drugi dan, viđao sam ga… Za svaku bitniju odluku, što se tiče košarke, prvo sam se s njim savetovao, sad teško. Uvek će biti moj selektor, iznad svega ljubav kao prema mom pokojnom ocu“, ispričao je Danilović.

Sa posebnim emocija govorio je i Željko Obradović.

Željko Obradović Dušan Ivaković, Duda Ivković, komemoracija
Željko Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Otišao je čovek koji je meni bio sve, učitelj, mentor, prijatelj, kum, sve. Njegovo nasleđe je ogromno, vaspitavao je i podizao veliki broj igrača, pomagao im da budu i bolji ljudi. Među njima sam i ja. Upoznao sam ga kasnih 70-ih godina. Biti Dudin igrač za mene je bilo neopisivo važno. Već tada me je odvajao u stranu i objašnjavao kako kao najstariji mogu na mlade i talentovane mogu da utičem najpozitivnije. To je možda i najvažnije, i to i danas koristim u radu. Njegov humor je bio neverovatan. Velika škola koju ne zaboravljam“.

Ispričao je i kako je imao strah dok mu je otkrivao da želi da završi karijeru i otisne se u trenerske vode.

„Najveće priznanje dao mi je kada mi je rekao da imam neverovatnu intuiciju, pazi sad, to meni kaže Duda. Zbog njegovih burnih misli često je reagovao burno, ali ko od nas nije preterivao. Uvek je bio spreman na razgovor, da se izvini“.

A, onda je legendarni Žoc otkrio jednu neverovatnu priču.

„Bio sam trener Partizana ’92, sa velikim ponosom kao i sada. U trećoj utakmici izbacili smo Kinder iz Bolonje i prošli na fajnal-for. Vratili smo se u hotel, bar je bio zatvoren… Nama se pilo nešto, tipa kafa u 04 ujutru, otišli smo u sobu i našli mini bar a tamo ima kafe koliko hoćeš. Ničim izazvan je Duda u jednom trenutku na zidu sobe počeo da mi objašnjava rotaciju odbrane, ova preostala trojica nas gledaju u čudu, a on će: ‘Izvini burazeru, znaš o čemu se ovde radi?’ Čovek ga gleda u čudu, kaže mu – nema veze, daj još malo kafe… Iste godine pozvao me je da mu budem pomoćnik u reprezentaciji. Vrlo teška godina kada su nas izbacili sa Olimpijskih igara, tu tugu i plač igrača uvek ću pamtiti. Ipak, za tri godine smo uspevali da igramo prijateljske turnire uz pomoć grčkih prijatelja. Posle me je prvi put vodio i na buzuki… Nema čoveka koji me i sada u Grčkoj nije pitao za Dudu. Kume, ovde si zauvek (pokazuje na srce) i zauvek ćeš biti“, poručio je Obradović.

*

Komemoracija Dudi Ivkoviću Foto: Starsport

*

Komemoracija Dudi Ivkoviću Foto: Starsport

*

Predrag Saša Danilović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

*

Foto: B. Vinulović/Nova.rs

*

Foto: B. Vinulović/Nova.rs

*

Foto: B. Vinulović/Nova.rs

*

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

BONUS VIDEO Dušan Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare