Foto: Starsport

Košarkaši Partizana poraženi su od Cibone 90:87 u meču 20. kola ABA lige posle produžetka i to je crno-belima šesti uzastopno izgubljen meč u regionalnom takmičenju.

Posle dosadnog prvog poluvremena, dve ekipe su u drugom podsetile zašto je ovaj meč nekada bio veliki derbi stare Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije bilo istog nivoa kvaliteta košarke kao nekad, ali bar borbenosti, energije, preokreta i drame nije izostalo.

Rezultat je u četvrtoj četvrtini bio na pravoj klackalici, konstatno su pogađali Roko Prkačin i Toni Nakić u Ciboni i Uroš Trifunović na drugoj strani.

U revolveraškom obračunu smenjivali su se njegovi pogoci, ali i unutrašnja igra Rašona Tomasa, sa trojkama tandema Cibone.

Kako je to Partizan već navikao svoje navijače, utakmica je rešavana na jedan koš u poslednjem trenutku.

Foto: Partizan NIS

Ognjen Jaramaz je fauliran na petnaestak sekundi pre kraja regularnog dela meča, u trenutku kada je Partizan vodio 78:77. Ognjen je pogodio oba slobodna bacanja.

Toni Nakić je posle toga ostavljen sam kao duh na trojci, iako je prethodno konstantno zatrpavao koš Partizana. Dao je sedmu trojku i izborio produžetak.

Drežnjak je tada, prvo sa linije penala, a onda i dobrim prodorom obezbedio prednost Ciboni. Trifunović je iz povratnog pasa Jaramaza pogodio prvi obruč sa trojke na 84:81 za Cibose i meč je praktično tada rešen.

Do kraja su igrači Partizana pokušavali da nešto promene faulovima, to nisu uspeli i njihova agonija je nastavljena. Najefikasniji su kod pobednika bili Nakić i Prkačin sa po 23 poena, a Darko Planinić je ubacio 15.

U redovima crno-belih Trifunović je postigao 20 poena, Rašon Tomas 15, Jaramaz 14, a Nemanja Dangubić 13.

Foto: Partizan NIS

Kada je reč o prvoj četvrtini, knjiga spadne na jedno slovo u Partizanu. Tamo je Nikola Janković dominirao u skoku i poentirao uz faulove, a Partizan nije umeo da brani Roka Prkačina i Tonija Nakića.

Nakić je pogađao trojke, ali je Janković pre kraja prve deonice imao deset poena na svom kontu i Partizan je vodio 19:13.

Tada kreće potop i pomračenje crno-belih. I inače nisu imali bogzna kakvu igru na spoljnim pozicijama, ali je Džoš Perkins delovao pogubljeno kad se pojavio na parketu.

Izgubio je nekoliko lopti, Cibona je počela da pogađa i do kraja prve deonice za svega tri, četiri minuta nanizala je 11 poena.

Tom serijom je otišla na 24:19 i samo je nastavila u istom ritmu na početku druge četvrtine do konačnih 13:0, pre nego što je Rašon Tomas sa linije penala nakratko prekinuo agoniju svog tima.

Cibona je u ovom periodu posle elegantnog pogotka Novačića sa poludistance došla do 33:22 i prve dvocifrene prednosti u 14. minutu.

Nakon toga kreće period bolje igre crno-belih tokom kog se razigrao Uroš Trifunović.

Partizan je uhvatio prikljičak zahvaljujući njegovoj sjajnoj igri. Prvo je pogodio trojku, zatim zamalo bio neprecizan pod faulom, ali je pogodio oba slobodna bacanja, a u narednom napadu svog tima prelepim zakucavanjem uz prekršaj dodatno primakao crno-bele.

Kako je Cibona imala poslednji napad pri prednosti od četiri poena, činilo se da će na poluvreme otići sa najmanje toliko poena prednosti, ali su se spetljali, Dangubić došao do lopte, a Lazar Stefanović trojkom sa osam metara uz zvuk sirene ekipu Saša Filipovskog primakao na poen minusa, 37:36.

Treća četvrtina je potpuno pripala Trifunoviću. Najpre je Dangubić pogodio spolja za vođstvo Partizana 43:42, a onda su se priključili Perkins i Trifunović.

Prvi je prodirao do obruča, drugi je pogađao trojke sa mnogo samopouzdanja, ali je Cibona trojkom Igora Marića ipak održala potpuni priključak posle 30 minuta i imala poen zaostatka 59:58.

Partizan je u jednom trenutku imao prednost od sedam poena tokom trećeg perioda kada je bilo 57:50.

Četvrta četvrtina počela je serijom Rašona Tomasa koji je rešio tri akcije, ali je Cibona uzvraćala po oprobanom receptu – trojkama.

Prvo Marić, a onda i Nakić. Toni je petom trojkom vratio prednost Ciboni 66:65, a onda novom trojkom nastavio da potapa rivala.

Prkačin i Planinić su pogodili potom za 74:69, ali je Trifunović potom odgovorio svojom „praćkom“ van linije 6,75 metara.

Do kraja meča ostalo je neizvesno. Sve do poslednjeg napada u 40. minutu. Neshvatljivo je šta su tada uradili igrači crno-belih i koliko su udvajanjem igrača potpuno zaboravili Nakića.

Nigde oko njega nije ostalo nikog u radijusu od četiri, pet metara. To je bio poziv za propast koja je sa linije slobodnih bacanja u dodatnih pet minuta samo potvrđena.

Partizan posle ovog meča ima sedam pobeda i 12 poraza na sedmom mestu, dok je Cibona sa šest pobeda i 11 poraza tri pozicije ispod.

Partizan – Cibona 87:90 (19:24, 17:13, 23:21, 21:22, 7:10)

Hala: Ranko Žeravica, Beograd, bez publike; Sudije: Jovčić, Karović, Stefanović

Partizan: Pejdž, Zagorac, Dangubić, Stefanović, Jaramaz, Perkins, Jovanović, Janković, Radovanović, Tomas, Trifunović. Trener: Sašo Filipovski

Cibona: Radovčić, Planinić, Marić, Novačić, Prkačin, Gnjidić, Branković, Drežnjak, Markota, Nakić. Trener: Vladimir Jovanović

Produžetak:

5′ KRAJ! Cibona je uspela da izbori trijumf 90:87

U penal završnici hrvatski tim je bio bolji, crno-beli nisu sačuvali smirenost do kraja i ostali su bez šanse za preokret.

2′ Drežnjak vodi Cibonu

Otišao je na polaganje, pogodio, prethodno je Trifunović pogodio jedno od dva sloboa bacanja – 84:81 za goste.

1′ Prvi napad za Cibonu…

Odmah faul posle dobre finte Drežnjaka koji vraća prednost Zagrepčanima – 82:80.

Četvrta četvrtina:

Foto: Miroslav Todorović/Starsport

40′ Produžeci!

Jaramaz je pogodio oba slobodna bacanja za 80:77, ali je Nakić ostao sam kao duh na šutu za tri poena i dao je svoju sedmu trojku. Partizanovci bi rekli – nije morao.

37′ Preokret Partizana!

Trojka Trifunovića, a onda i Dangubića, vodi Partizan sa brzih 6:0! Gosti traže tajm-aut, a počinje drama u završnici utakmice – 75:74 za Partizan.

36′ Kakva partija Prkačina…

Pogađa uz faul i povećava prednost Cibone. Jaramaz je zaključan u reketu Zagrepčana. Planinić je viši i snažniji od Tomasa, bez pomaganja rešio je akciju Cibosa pod košem i oni vode 74:69.

Foto: Partizan NIS

35′ Nakić ubija Partizan, šesta trojka iz osam pokušaja!

Dve trojke je dao Nakić, pa Partizanu nisu pomogla dva pogotka, prvo Tomasa, a onda i Jaramaza za dva poena, da sačuva prednost – 69:69.

33′ Serija Tomasa

Krilni centar Partizana je igrao licem ka košu i pogodio sa poludistance, Krešimir Radovčić je napravio korake – 65:61 za Partizan.

32′ Proradio Tomas!

Dva vezana koša Rašona Tomasa, ali opet Cibona ubacuje trojku kad je važno – Marić je prvi put promašio u ovoj deonici, drugi put nije – 63:61.

Treća četvrtina:

Foto: Starsport

30′ Perkins precizan iz teške pozicije, Cibona je veoma „žilava“

Trojke Prkačina i Marića, Partizan ispušta prednost od sedam poena i na kraju treće četvrtine vodi samo za poen. Prethodno je Perkins pogodio teško polaganje – 59:58.

28′ Perkins povećava prednost, Nakić je smanjuje

Dobar potez Perkinsa i prodor, naslonio je loptu o tablu, ali je Nakić ubacio novu trojku. Revanširao mu se Dangubić – 57:50 za Partizan.

27′ Drži se Partizan, Trifunović cepa mrežu

Nakić poentira za dva, Drežnjak pre njega nije uspeo da pogodi sa distance, ali je Trifunović svojim 16. poenom i novom trojkom pokazao koliko ima samopouzdanja – 52:47 za Partizan.

25′ Raste prednost crno-belih!

Dangubić je pokrenuo Partizan onom trojkom, nadovezao se Jaramaz, a sada i Trifunović! Pogodak za tri poena i 47:42 u korist crno-belih. Vratio se na parket i Perkins.

24′ Opet Prkačin neumoljiv

Nova trojka igrača Cibone, Janković odgovara snažnim prolazom do obruča i poenima uz mnogo kontakta za 43:42 u korist Partizana.

23′ Greške na obe strane

Koraci Nikole Jankovića samo su poslednja u nizu od nekoliko loših poteza na obe strane parketa.

21′ Sjajan alej-up Cibone

Prkačin opet u akciji, na drugoj strani Dangubić polaže u obruč loptu iz prodora, a onda uznemirava Prkačina i pokušava da mu ukrade loptu, 39:38 goste.

Statistika prvog poluvremena

Partizan je tokom prvih 20 minuta šutirao 9/19 za dva, 3/11 za tri, 9/14 sa penala, uz 13 skokova (šest u napadu), osam asistencija, pet ukradenih i šest izgubljenih lopti. Sa druge strane, Cibona je pogodila 10 od 16 šuteva za dva, 4/10 za tri, 5/6 sa penala, imaju 18 skokova, od čega četiri u odbrani, kao i 11 asistencija, ali i samo dve ukradene lopte uz 10 izgubljenih.

Druga četvrtina:

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

20′ Stefanović!

Nakon Uroša Trifunovića „konce“ Partizanove igre preuzeo je Lazar Stefanović pogodivši trojku u poslednjoj sekundi sa osam metara, pa crno-beli na odmor idu sa minusom od jednog poena, 37:36.

20′ Savršena četvrtina Uroša Trifunovića

Činilo se da je Partizan pred ponorom, ali je Trifunović preuzeo odgovornost. Nakon trojke, pogođenih penala, usledilo je i zakucavanje uz faul, pa je Partizan smanjio na četiri poena minusa i u završnicu prvog poluvremena ulazi sa minusom koji bi veoma lako mogao da nadoknadi u drugom poluvremenu.

Foto: Starsport

19′ Trifunović nastavlja sjajnu seriju

Nakon trojke fauliran je košarkaš Partizana, pogodio je oba penala, pa Partizan njegovim osmim poenom prilazi na 35:31.

18′ Trifunović za tri

Partizan je smanjio zaostatak trojkom mladog beka na asistenciju Jaramaza, pa je Jovanović bio prinuđen da zatraži minut odmora.

17′ Konfuzija na obe strane

Ne uspevaju ni crno-beli ni gosti iz Zagreba da se povežu sredinom treće četvrtine, vezali su greške u pasovima Trifunović za Partizan pa Radovčić za Cibonu, a Darko Planinić je napravio svoju treću ličnu grešku u napadu.

16′ Janković nesupešan sa penala

Stao je centar na liniju za slobodna bacanja, ali je bio neprecizan oba puta. Nije u narednom napadu bilo poena za Cibonu, ali ni za crno-bele.

14′ Nesportska za Cibonu, dvocifreni plus za Cibonu

Jaramaz je fauliran, Partizan je pogodio jedno slobodno bacanje, ali nije iskoristio loptu sa strane. Planinić je pogodio horog i Cibona održava prednost – 31:22. U međuvremenu pogađa i Novačić, Cibona odlazi na +11 i ima 33:22.

Foto: Partizan NIS

13′ Treća trojka Nakića!

Ništa ne promašuje Toni Nakić, ovog puta mu je ostavljeno dovoljno prostora sa desne strane na krilu i to je iskoristio igrač Cibone – 29:21 vode Zagrepčani.

12′ Perkins bolje da sedne na klupu

Tamo je otišao plej Partizana posle minut i po u drugoj četvrtini. Napravio je samo nekoliko grešaka i pomogao Ciboni da nastavi seriju koja je posle pogotka Gnjidića sa poludistance, sada na 13:0 i povede 26:19. Konačno je prekinuo tu seriju Rašon Tomas sa linije za slobodna bacanja – 26:21.

Prva četvrtina:

10′ Agonija Partizana, serija Cibone 11:0

Potpuno je stao Partizan. Perkinsu ispada lopta, Planinić zakucava. Pre toga je Nakić ubacio trojku za vođstvo hrvatskog tima koji je u seriji 11:0 i vodi 24:19.

9′ Partizan ređa faulove

Dva u napadu, onda jedan Tomasa u odbrani, pa još po jedan za slobodna bacanja Gnjidića i Planinića, Cibona je tako i izjednačila na 19:19.

8′ Janković nastavlja!

Izgradio je sebi poziciju u reketu, zatražio loptu i dobio je – lagana realizacija za centra Partizana koji već ima deset poena. Prednost Partizana raste – 19:13. Prkačin parira centru crno-belih i daje trojku – 19:16.

7′ Drežnjak uz kontakt, Janković briljira

Težak koš za Drežnjaka u gužvi reketa Partizana. Dangubić je na drugoj strani izgurao čuvara ali promašio čisto polaganje. Ispravio ga je Janković ofanzivnim skokom i novim košem uz faul. On za sada pravi razliku.

6′ Sjajna kombinacija Trifunovića i Jankovića

Pogodak Jankovića u igri 2+1. Centar Partizana je utrčao u reket i sa leve strane poentirao. Nakić je zatresao prvi obruč šutem za tri, ali Prkačin iz drugog plana zakucava nakon skoka u napadu – 14:11 za Partizan.

5′ Jaramaz do obruča!

Cibona pod košem ne realizuje dva šuta, Jaramaz na drugoj strani pokazuje kako se to radi u blizini obruča – 11:7 za domaće. Drežnjak je promašio trojku, ali je Radovčić posle faula dao dva slobodna bacanja.

3′ Cibona rano pokazuje „zube“

Jaramaz je ubacio dvojku posle skoka u napadu Partizana, Nakić je dao trojku na drugoj strani. Tomas je pogodio za dva uz faul rivala iz Cibone. Crno-beli su u prednosti 9:7.

2′ Dobar start Partizana

Trojka Trifunovića, pa poeni Jankovića. Lepo je i Prkačin okrenuo na krilu i pogodio iz okreta sa nekoliko metara. Pejdž nije pogodio trojku, ali crno-beli imaju već dva ofanzivna skoka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram