Foto: STARSPORT

Nikola Topić, 18-godišnji plejmejker, važi za jednog od najvećih mladih talenata u Srbiji, Evropi, ali i u svetu, pa mu mnogi predviđaju blistavu košarkašku karijeru.

Topić je u Crvenu zvezdu stigao još u mlađim kategorijama, a debi za prvi tim upisao je u sezoni 2021/22, kada mu je Dejan Radonjić pružio šansu. Odmah se videlo kakav je Topić potencijal, ali pre one prave šanse u crveno-belom dresu morao je da prođe kaljenje u OKK Beogradu i Megi, dok je njegov transfer u FMP bio neuspešan, ali ne njegovom krivicom.

U julu 2023. godine Nikola je pokazao koliko voli Zvezdu i koliko mu ona znači, pa je potpisao četvorogodišnji ugovor sa srpskim šampionom, koji ga je uskoro poslao na pozajmicu u Megu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako je verovati predsedniku kluba KK Crvena zvezda Nebojši Čoviću, Topić je kod trenera Duška Ivanovića takođe trebalo da ima ulogu u timu sa ne tako malom minutažom, ali je mladi plejmejker ipak odlučio da je pozajmica u Megu pravi potez za njega, te se ubrzo ispostavilo da nije pogrešio.

Iako je brzo pokazao da je sposoban da igra na većem nivou od ABA lige, vreme u Megi mu je pomoglo da stasa, da se dodatno ohrabri, stekne sigurnost u svoju igru i dobije jasnu sliku kako treba da se razvija, te je u dresu beogradskog kluba prosečno beležio 18,6 poena, 6,9 asistencija i 3,7 skokova.

Ukratko, zaista impresivan učinak na samo 13 odigranih utakmica.

Istina je da bi se on verovatno i u Zvezdi izborio za minutažu bar u ABA ligi, ali sigurno ne bi odmah imao ulogu u timu kao što je to bio slučaj u Megi, tako da se njegova polusezona može označiti kao odlična.

Foto: ABA liga / Cedevita Olimpija / Ales Fevzer

Međutim, kako je Zvezda bila razočarana partijama Šabaza Nejpira, te se brzo i rastala sa njim, zafalio je neko ozbiljan na poziciji plejmejkera, a boljeg izbora od Topića nije bilo. Apsolutno zasluženo Nikola je dobio poziv Zvezde krajem 2023. godine, a navodno je sam odlučio da se vrati sa pozajmice, pošto ga niko nije posebno ubeđivao.

Zaista hrabro od jednog 18-godišnjaka, koji je prošlog leta sa mladom reprezentacijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu na kom je bio MVP.

Topić je u Zvezdi od 30. decembra do sada odigrao samo tri meča i na sva tri je njegov tim slavio. Najpre je protiv Igokee (92:76) imao osam poena i pet asistencija, protiv Fenerbahčea (76:85)  je upisao po četiri poena i asistencije, dok je u derbiju protiv Partizana (88:72) imao po tri poena i asistencije, ali za nepunih 12 minuta na terenu, jer je povreda kolena napravila problem.

Jasno je da je Topićevo telo bilo malo više opterećeno nego što bi trebalo, a prve naznake su bile da se na teren vraća za 3-4 nedelje. Ipak, period oporavka se odužio, što je i razumljivo, jer niko njega ne želi i ne treba da požuruje, a na terenu bismo opet mogli da ga vidimo u martu.

Foto: STARSPORT

Koleno se oporavlja, Topić se sprema za povratak, a u međuvremenu su mu saigrači priredili lepe momente, pošto su osvojili Kup u Nišu, te je i on bio deo slavlja. Topić je čak tokom slavlja uzeo megafon i kao Zvezdino dete započeo pesmu, a navijači su bili oduševljeni njegovim ponašanjem i jedva čekaju opet da ga vide na terenu.

Ono što je sada upitno jeste dokle će Topić ostati u Zvezdi uprkos ugovoru na četiri sezone.

Već sada sa sigurnošću možemo da kažemo da je Topićev domet sigurno NBA, a u njemu bi mogao da se nađe već od leta, pošto mu i strani skauti i novinari prognoziraju visoku poziciju na predstojećem draftu.

Prema poslednjim procenama, Topić će biti šesti pik na draftu, što znači da bi mogao da završi kod Darka Rajakovića u Toronto Reptorsima. Međutim, ime srpskog plejmejkera se do sada pominjalo na više mesta na draftu, bio je prognoziran i na drugoj i na petoj poziciji, tako da je teško predvideti bilo šta toliko precizno pre juna ove godine. Ono što je izvesno jeste da će Topić (ako se sada odluči za NBA) biti među najboljih 10 pikova na draftu, što je i te kako veliki uspeh.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu dolazimo do sledećeg pitanja – kakav je Topićev ugovor sa Zvezdom i da li će njegova odluka biti da se odmah oproba u NBA ili će Evropa i dalje biti opcija za njega.

Što se Zvezde tiče, nema sumnje da će ona na leto želeti da ga zadrži po svaku cenu, to su rekli i Čović i Milan Dozet, a ukoliko Amerikanci budu želeli da ga odvedu moraće to dobro i da plate, iako suma još nije javno poznata.

Nema sumnje ni da su Amerikanci već sada zainteresovani za mladog srpskog talenta, da su dobro upoznati sa tim šta naši igrači mogu i koliki su im dometi, te u Topiću vide veliki potencijal, koji još uvek nije na svom maksimumu, možda čak ni blizu istog.

Znajući sve to, jasno je da Topiću neće biti lako da donese odluku, ali je bitno da ona bude njegova, bez velikih pritisaka, jer nema dileme da je već dovoljno zreo da sam odlučuje o svojoj sudbini.

Foto: STARSPORT

Topić je već više puta pokazao koliko mu znači igranje za Zvezdu, hrabar je i spreman za dokazivanje na najvećoj sceni, ali bi verovatno bila šteta da ga makar još godinu dana ne gledamo u Evropi i Evroligi (iako još nije sigurno da će Zvezda igrati u elitnom takmičenju naredne sezone). Pretpostavljam da ni on prethodnog leta ne bi potpisivao četvorogodišnji ugovor da nema ozbiljne namere sa crveno-belima.

Ono što takođe može da bude važno jeste status Miloša Teodosića, koji bi u Zvezdi trebalo da bude i neka vrsta mentora mladom Nikoli. Teodosić ove sezone igra sjajno, bio je MVP finala Kupa u Nišu i već se priča o tome da li će produžiti ugovor na leto, a utisak je da njegovo telo može da izdrži bar još godinu dana na ovom nivou, nadajmo se i duže. Ukoliko Teodosić ostane, Topić bi uz sebe mogao da ima jednog od najboljih plejmejkera u istoriji Srbije, pa bi uz njega mogao da se razvija na poseban način. Uz to bi imao i konkurenciju Jaga dos Santosa, koji je takođe mlad i koji isto doživljava uspon karijere, pa je jasno da bi svi zajedno predstavljali ozbiljan plejmejkerski trio u Evropi.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Na primeru Filipa Petruševa, ali i mnogih drugih, videli smo da jedna ili čak mnogo više kvalitetnih sezona u Evropi uopšte ne mora da znači mnogo za Amerikance i NBA, koji su potpuno neka druga priča. Petrušev je pametno odabrao da se brzo vrati i opet zaigra u Evropi, ovog puta u Olimpijakosu, a ne u Zvezdi, dok su pred Topićem tek one najvažnije odluke.

U svakom slučaju, Srbija ima košarkaškog bisera koji bi u narednim godinama trebalo da bude možda i stub reprezentacije, stoga je najbitnije da sam oseti koja je sredina najbolja za njega, njegovu igru i razvoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar