Kosarka
Košarkaška lopta, Foto:EPA-EFE/KAI FOERSTERLING

Košarkaški meč srednjoškolki u Masačusetsu prekinut je nakon što je transrodni član jednog tima povredio tri igračice.

Košarkaški tim škole Čarter prekinuo je utakmicu protiv ekipe KIPP nakon što je član protivničkog tima, koji je biološki muškarac, povredio njihove tri igračice. Jednostavno, rizik za nastavak utakmice bio je prevelik, a otvoreno je novo pitanje i opasnost zbog dozvole transrodnim igračima da se takmiče sa biološki suprotnim polom.

Čarter je i pre meča bio desetkovan, pošto je trener na raspolaganju imao osam igračica, a nakon povrede tri košarkašice, ostale su se uplašile da će ih zadesiti slična sudbina, pa je tim odlučio da se povuče. Takođe, u timu Čarter razmišljali su i o plej-ofu, koji je bio na programu nekoliko dana kasnije.

PROČITAJTE JOŠ:

Utakmica je prekinuta posle samo 16 minuta igre pri vođstvu KIPP-a 31:14, a meč će zvanično biti registrovan rezultatom 10:0.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak sa utakmice u kom se jasno vidi kako znatno više, krupnija transrodna igračica čupa loptu iz ruku rivalke, koja pada na parket i zadobija povredu leđa. Snimci ostalih povreda košarkašica još uvek nisu objavljeni.

Direktor Čarter škole Kajl Pelčar rekao je za medije da je trener znao za KIPP-ovu transrodnu igračicu unapred.

„Ne (nismo odustali zbog transrodne igračice), a trener (Kevin Ortins) je već znao da ulazi u igru, jer smo igrali sa njima kod kuće u prvoj utakmici ove godine i ništa se tada nije desilo, tako da je znao da će ući u igru“, rekao je Pelčar.

KIPP-ov igrač, biološki muškarac koji se sada identifikuje kao žena i očigledno ima pravo da igra, visok je preko 183 centimetra i ima dlake na licu.

„Dejli mejl“ se obratio Akademiji KIPP za komentar, ali je škola na pauzi od 19. do 23. februara, tako da odgovora nije bilo.

Međuškolska atletska asocijacija Masačusetsa saopštila je da igrač/ica ne može biti isključen/a iz tima na osnovu rodnog identiteta. Jedan odeljak pravilnika kaže: „Učenik neće biti isključen iz učešća u sportskom timu specifičnom za pol koji je u skladu sa verodostojnim rodnim identitetom učenika“.

Međutim, u pravilniku je navedeno da učenik ne može biti uvršten na spisak tima u svrhu sticanja nepravedne prednosti.

„Preporučena je najbolja praksa da škole po potrebi komuniciraju sa svojim protivnicima o rodno specifičnim potrebama svog tima kako bi promovisale inkluziju“, navodi se u pravilniku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare