Bogdan Bogdanović
Foto: Tanjug/AP Photo/Rusty Jones

Atlanta Hoksi nalaze se u veoma čudnoj situaciji i mogli bi uskoro da pretrpe ozbiljne promene kada je sastav tima u pitanju.

Ekipa za koju nastupa Bogdan Bogdanović imala je kritičan početak sezone, a tek je u poslednjih nekoliko nedelja rezultatski stala na noge i zaređala pobede koje su joj omogućile da se nečemu pozitivnom nada u drugom delu sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Atlanta je trenutno u plej-in zoni, ali sudeći po igri, ne samo ove, nego i prethodnih godina, titula je daleko od ruku Treja Janga, kao prve zvezde ekipe, i njegovih drugara.

Iako je dugo delovalo da su Atlanti stvari posložene onako kako treba, bar što se atmosfere tiče, to ipak nije slučaj.

Krajem decembra na površinu je isplivala svađa između Janga i trenera Nejta Mekmilana. Kako je tada preneo „Athletic“, Mekmilan je ima žestoku raspravu sa Jangom, a kap koja je prelila čašu bila je ta što je Tre propustio trening i umesto toga otišao na terapiju, za šta prethodno nije dobio dozvolu.

Posle toga je navodno usledila rasprava tokom koje je Mekmilan ostavio Jangu dve opcije pred naredni meč: da uđe kao rezerva ili da ne igra uopšte. Američki plej odabrao da preskoči utakmicu.

Bogdan Bogdanović
Bogdan BogdanovićM Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Bura se u narednih nekoliko dana od tada stišala, ali je kao sivi oblak ostalo pitanje da li će Mekmilan ostati trener ili će možda Jang hteti da ode iz Hoksa iz više razloga.

Najveći uspeh Atlante u poslednjih desetak godina bilo je finale konferencije, što svakako ne zadovoljava apetite mnogih u klubu, a ni najveće zvezde ne žele da im to bude poslednji domet.

Tokom proteklog leta doveden je Dižonte Marej, plejmejker sa tripl-dabl sposobnostima i više nego solidnom odbranom, ali i neko zbog koga se postavilo pitanje kako će se uklopiti pre svega sa Jangom, a onda i ostalim bekovima.

Cenu je platio Kevin Erter, koji je otišao u Sakramento, gde se nimalo loše nije snašao i u odličnoj je šuterskoj formi.

Što se Mareja tiče, on dolazi do svojih brojki, nije nezadovoljan tretmanom, ali se i njegovo prisustvo, bar za sada, pokazalo kao nedovoljno da bi se Atlanta nosila sa najboljim ekipama u ligi kao što su Boston, Bruklin, Milvoki, Golden Stejt…

„Ovde se dešava mnogo toga što nema veze sa košarkom, a kada pričamo o košarci uglavnom pričamo o trejdovima mladih igrača. Ne mogu da kažem da me je dočekalo ono što sam očekivao, ali se ovde mnogo toga dešava što se nije dešavalo u San Antoniju. Ja se trudim da budem lider i da pomognem ovim momcima, da budem veliki radnik i uradim sve što je do mene da tim pobeđuje. Na kraju dana, sve se vidi. Ne možete da pobegnete iz svoje kože. Ovakve situacije pokazuju ko ste i šta ste. Odakle sam ja stigao u NBA, šta sam sve prošao, to je bilo moguće samo kroz borbu i nikako drugačije“, objasnio je Marej nedavno za „Athletic“.

Marej se prilagodio Hoksima i Jangu, smanjio je vreme za koje ima loptu u rukama, a i sam je dodao da se još uvek traži u novoj ulozi.

„Trudim se da se uklopim, da vidim gde ja pripadam u Atlanti. Sve je ovo posao, na kraju dana ako žele da me se reše uradiće to, a ja sam fokusiran samo na košarku“.

Nije imao ni Jang „zapaljivih“ izjava u poslednje vreme, a s obzirom na dobar status u Atlanti njegov trejd se u ovom momentu čini kao malo verovatan. Postoje i oni koji misle da su Hoksi pogrešili kada su Janga postavili kao lidera generacije, a rezultati će najbolje pokazati ko je u pravu.

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

„Nova sezona, novi saigrači. Samo se trudimo da budemo zdravi i da dobro treniramo i biće sve u redu. Mi redovno pobeđujemo dobre timove, a gubimo tamo gde bismo morali da pobedimo. Na kraju, sve se svodi na nas i kako ćemo mi odigrati i da li ćemo izgubiti kontrolu nad utakmicom. Uradili smo loš posao nekada i zbog toga bili kažnjeni. Možda je to zato što imamo neke nove igrače, a možda nije. Ne znamo. Moramo da uhvatimo ritam“, rekao je Tre Jang.

Kada je reč o promeni sredine, do 9. februara je prelazni rok u kom će mete biti Bogdan Bogdanović i Džon Kolins. Njih dvojica se već nekoliko prelaznih rokova unazad pominju kao dostupni igrači za mnoge klubove u ligi, iako nijedan od njih dvojice nije problematičan za tim, baš naprotiv.

Srpski bek imao je problema sa povredom kolena i oporavkom od operacije, pa je propustio početak sezone, a sada pruža više nego solidne partije. Za sada na 22 odigrane utakmice ima prosek od 15,4 poena uz 3,5 skokova i 2,8 asistencija, ali i dalje nije potpuno konstantan, pa se desi da ima i jednocifreni poenterski učinak.

Što se Kolinsa tiče, on je više unutrašnji igrač, voli da zakucava, skočan je, a može da ubaci i spolja, iako mu to nije primarni zadatak. Amerikanac ima i sličnu minutažu i proseke kao Bogdanović, iako su potpuno različiti tip igrača.

Upravo njih dvojica, mogli bi da budu deo nekog trejd paketa. Prethodnih dana u NBA se provukla i priča da bi Kolins odlično „legao“ Denveru, ali je veliko pitanje šta Nagetsi imaju da ponude na tržištu. Odgovor je verovatno ništa zanimljivo u ovom trenutku.

Naravno da bi i većina srpskih navijača volela da nekad u istom timu vidi Bogdana i Jokića, ali to je u ovom trenutku skoro pa nemoguće.

Ukoliko se Atlanta odluči na trejd, sigurno je da će potražiti nekog vrhunskog igrača, koji može da se uklopi sa Jangom i Marejom, a ujedno da im ne bude smetnja. Teško je svesti listu takvih na samo nekoliko imena, pošto je trenutno pitanje da li će trejdova u ekipi Hoksa uopšte i biti. U sve neizvesnijoj NBA ligi bez minimum dva Ol-star igrača gotovo da ne možete da napravite ništa značajno, dok sa trojicom ni san o prstenu nije nedostižan.

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

Kada je reč o Bogdanu, za njega su se interesovali Finiks Sansi, kod kojih nikako ne blista u poslednje vreme. Finiks ima i „brdo“ problema sa povredama ove sezone, a Bogdanović bi za njih rešio praktično sve šuterske muke.

U prethodnim sezonama pominjale su se još dve trejd opcije za Bogdana, koje su i sada otvorene. Kao verovatno najrealnija stanica pominju se Lejkersi, jer Lebron Džejms očajnički traži pouzdanog šutera sa distance i nekoga ko bi bio dobar priključak na već postojeću hijerarhiju u timu. Lejkersi i te kako imaju šta da ponude u zamenu, pa tako ni pozicija Rasela Vestbruka u Los Anđelesu nije na stabilnim nogama.

Milvoki je trenutno u vrhu NBA lige, za lidera ima dominantnog Janisa Adetokumba, ali Kris Midlton kao druga zvezda već dugo nije tu. Često se Midlton muči sa povredama u poslednje 2-3 godine, pa nije nemoguće da Baksi razmisle i o njegovom trejdu, iako je to malo verovatno u ovom momentu, s obzirom da je on jedan od najzaslužnijih za titulu 2021. godine.

U ovom trenutku teško je reći koja bi opcija za Bogdana bila najbolja, ali je izvesno da će na titulu sa Hoksima čekati bar još neku sezonu, ako ne i duže. Pitanje je da li bilo koja od strana ima vremena za čekanje i kakve su ambicije i planovi u narednim godinama, kako Bogdanovi, tako i Atlantini.

Evidentno je da osim Bogdanovića i Kolinsa, Hoksi nemaju šta drugo „mnogo jako“ da ponude, pa tržište u NBA već krajem januara, odnosno početkom februara, može značajno da se poremeti.

Ko se pita u Atlanti?

Pre nekoliko nedelja Atlanta je smenila predsednika košarkaških operacija i generalnog menadžera Trevisa Šlenka i postavila ga na poziciju savetnika u upravnom odboru.

Na upražnjeno mesto došao je 34-godišnji bivši NBA igrač poznat po partijama u dresu Njujork Niksa, Lendri Filds, koji je prethodno radio kao skaut i generalni menadžer Ostin Sparsa u G Ligi.

Zasluge za taj potez idu 27-godišnjem Niku Resleru, sinu vlasnika Hoksa Tonija Reslera koji ima ogroman uticaj na funkcionisanje tima, gde je na poziciji direktora biznisa i košarkaških operacija još od 2020. godine.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Rajan Silverstajn je čovek koji je zadužen za strategiju raspodele „salary cap“ i administraciju, a blizak je prijatelj upravo Nika Reslera. Novi skaut je Grent Lifman, koji je donedavno radio kao novinar i pomno pratio Golden Stejt Voriorse. Lifman je prema pričama blizak prijatelj Fildsa i Reslera, a od Voriorsa je i te kako imao šta da nauči, s obzirom da je tim iz Kalifornije podigao četiri od poslednjih osam trofeja uz još dva finala.

Uz Hokse je sada i Kajl Korver, koji je dugo bio bitan igrač u timu Atlante, a sada je tu kao direktor sektora za razvoj igrača i nada se da će dočekati ulogu asistenta generalnog menadžera.

Kako piše „Athletic“, čelnici Hoksa su nedavno imali sastanak sa vlasnikom Tonijem Reslerom, pošto se stanje u ekipi već dugo ne opisuje kao najbolje.

Toni Resler i Trevis Šlenk su se dogovorili da produže saradnju prošle godine i tada je rečeno da je plan da Šlenk bude predvodnik timskih poslova narednih 10 godina. Ipak, prste je umešao Nik, Tonijev sin, koji je promenio „struje“, Šlenka „bacio“ na drugu poziciju i stavio do znanja da se najviše u timu on pita.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hakim Wright Sr.

Iz cele ove priče jasno je da ni u upravi Atlante ne blista, evidentno je da postoje različite struje i da svako ima neku svoju viziju i zamisao. Sve to se odražava i na igrače, pa je pitanje u kom će sastavu ekipa biti za ključne borbe ove sezone.

Nije isključeno i da Atlanta tek na leto doživi remont, ako se cela ova priča sa Marejem i Jangom pokaže kao nespojiva. Na sve to ne treba zaboraviti ni trenera Mekmilana, koji je pominjao i da će sam dati otkaz, te njegov odnos sa Jangom, koji je daleko od sjajnog.

Sve u svemu, iznad Atlante je mnogo više sivih oblaka nego sunca, a prema trenutnim prognozama ne smeši se mnogo bolje vreme.

BONUS VIDEO Nedović dobio žestok udarac u glavu od bivšeg igrača Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar