Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Nikola Jokić je predvodnik novog talasa NBA centara, a sve što radi na parketu se potpuno razlikuje od uobičajene uloge petice. Upravo zbog toga i američki mediji ne prestaju da analiziraju njegov način igranja, a hvalospevi se ređaju u nizu.

Uticajni „The Athletic“, kao jedan od vodećih sportskih medija u svetu, objavio je zanimljiv presek nove ere NBA lige koju predvodi upravo srpski centar.

PROČITAJTE JOŠ

U tekstu se navodi da se došlo do „košarke bez pozicija“, ideje koja je dugo bila bliža težnji nego stvarnosti. Ovaj medij je napravio paralelu s čuvenim totalnim fudbalom Holanđana iz sedamdesetih u kome pozicije nisu bile stvarno obrisane, ali su bile znatno izmenjene.

Sve je počelo kada su igrači koji igraju na poziciji krila i krilnog centra počeli da uzimaju sve više uloga u organizaciji napada.

Lebron Džejms, Džejms Harden, do neke mere i Kavaj Lenard i Janis Adetokumbo su postali ili glavni ili jedni od glavnih igrača prilikom poseda lopte, uprkos tome što igraju na dve, tri, pa čak i četiri pozicije. Do sada nismo videli pravog centra plejmejkera, ali smo stigli veoma blizu tome.

Po drugi put od kada se beleži ova statistika u NBA ligi, četiri visoka igrača imaju plejmejkerski učinak od 12.0 ili više bodova u ovoj kategoriji. Ovo je jedan od naprednih statističkih parametara koje analitičari u NBA ligi koristi da bi odredili uticaj centra na organizaciju igre i izražava se u bodovima.

„The Athletic“ koristi frazu koja bi bila blizu prevodu „da je izabran, stvoren za to“ kada objašnjava igru Jokića na ovoj poziciji, dok Domantas Sabonis i Bem Adebajo nastavljaju da se unapređuju u tom segmentu.

Uz njih je tu i Džulijus Rendl koji povremeno pokaže plejmejkerske veštine. Za razliku od ostalih igrača jedino je Jokić zapravo centar, dok su ostali uglavnom igrali sa još jednim višim igračem na terenu. Ipak, sve njih ljudi smatraju za krilne centre/centre za razliku od Lebrona i Janisa, koji to svakako nisu.

Jokić je ove sezone do nogu potukao svoj dosadašnji najbolji učinak (18.8 naspram 16.0 od samo godinu dana ranije, a on drži i treći najbolji učinak iz sezone 2018/2019 sa 15.3 bodova u kategoriji plejmejkerski učinak centara), a u trenutno je peti u ovom segmentu u ligi sa najmanje 500 minuta.

Od 14 najboljih plejmejkerskih učinaka centara od kada se beleži ova statistika, Jokić zauzima prva tri mesta, a njegove sezone se u ovim parametrima pojavljuju pet puta u prvih 14 učinaka! Na listi nema samo prve sezone 2015/2016, a godinu kasnije je došao do 13.4 bodova u ovoj kategoriji. Sezonu nakon ove bio je nešto gori sa 12.6 bodova u ovoj kategoriji.

U tekstu ovog medija se navodi da navijači gledaju „uspon visokih igrača“, a to je ujedno omogućilo nešto nižim bek šuterima da lakše pronalaze minute. U trenutku kada igrači viši od dva metra mogu da organizuju igru oni mogu lakše da pronađu otvorene šuteve, pa najniži igrači na terenu ne moraju više da se brinu o realizaciji napada.

U novoj eri NBA lige vidimo apsolutno dominaciju Jokića koji je uslovio značajnu promenu u načinu posmatranja košarke kao igre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar