Foto Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Slovenac ne prestaje da oduševljava ljubitelje košarke.

Slovenački košarkaš Luka Dončić pruža maestralne partije u 2022. godini, o čemu govori podatak da bi na kraju sezone veoma lako mogao da ima i tripl-dabl u proseku.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi su mislili da bi Dončić već ove sezone mogao da bude jedan od glavnih konkurenata za MVP nagradu, ali pored Nikole Jokića i Džoela Embida, koji u kontinuitetu igraju na najvećem mogućem nivou, čini se da će na to zvanje morati da sačeka još bar godinu dana.

Loš početak sezone, problemi s kilažom i navikavanje na novi sistem sa Džejsonom Kidom na klupi činili su da Dončić igra ispod standarda na koje nas je navikao.

Luka je početkom godine stigao u trening kamp s najvećom težinom od dolaska u Ameriku. Probleme mu je napravila i povreda koju je doživeo u decembru, a pre nje prosečno je beležio 24,9 poena, uz 7,9 asistencija i 8,3 skoka uz 30 posto za tri i 43,4 odsto efikasnosti iz igre.

I kada su mnogi očekivali da će Dalas potonuti zajedno sa Dončićem, dogodilo se suprotno.

Dalas je „isplivao“ na peto mesto na Zapadu, a Slovenac je dodao gas i zaigrao košarku kakvu samo on zna.

U 2022. Dalas sa Dončićem ima skor od 24 pobede i osam poraza, a Slovenac na poslednjih 20 mečeva ima skoro tripl-dabl u proseku, odnosno 32,5 poena, 10,2 skoka i 8,5 asistencija.

Procenat šuta za tri u odnosu na onaj pre januara popravio je za skoro deset odsto, dok je ukupnu efikasnost iz igre povisio na 47,8 odsto. Ukupan +/- koeficijent na poslednjih 20 duela mu je +125.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Zbog prikazanih partija, Luka je potpuno zasluženo proglašen za najboljeg igrača meseca februara.

Najbolji meč u poslednje vreme odigrao je protiv Los Anđeles Klipersa u februaru kada je ubacio 51 poen, uz devet skokova i šest asistencija.

Dončić je uspeo da nadmaši rekord Nikole Jokića, koji je sve do te utakmice bio najefikansiji, kada je u pitanju učinak igrača sa prostora bivše SFRJ na jednoj NBA utakmici.

Jokićev rekord karijere iznosi 50 poena, koje je postigao 6. februara prošle godine, kada je njegov Denver poražen od Sakremento Kingsa. Iza Dončića ostali su velikani poput Bojan Bogdanović, Dražen Petrović, Nikola Vučević, Peđa Stojaković, Goran Dragić, Dino Rađa…

Možda i najbitniji podatak koji pokazuje Lukinu dominaciju je taj da je on jedini igrač u celoj ligi koji se nalazi u prvih pet košarkaša i po poenima i po asistencijama.

Bolji u poenima su Lebron Džejms, Janis Adetokumbo, Džoel Embid i Demar Derzan, dok su u asistencijama ispred njega Kris Pol, Džejms Harden, Tre Jang i Dižonte Marej.

Takođe, Dončić je peti po indeksu korisnosti, sa prosekom 28,2. U toj kategoriji Jokić je ubedljivo najbolji sa koeficijentom 37,8.

Važno je napomenuti i da je Dalas pretrpeo velike promene u igračkom kadru tokom zimskog trejd roka, kada je Kristaps Porzingis otišao u Vašington u zamenu za Spensera Dinvidija i Davisa Bertansa, što je svakako uticalo i na Dončića.

Luka Dončić
Luka Dončić; Foto: AP Photo/Tony Gutierrez)

Posle pokušaja da sa Porziginsom izgradi ubitačan tandem koji će da dominira ligom, Dalas je odlučio da se reši nepouzdanog Letonca koji je provodio više vremena na rehabilitacijama nego na terenu.

U Dalasu su procenili da će im više značiti pouzdan plejmejker/poenter u vidu Dinvidija, koji je dokazani majstor kada igra s drugim postavama i Davis Bertrans kao šuterski specijalista koji bi mogao značajno da profitira u sistemu koji se zasniva na mnogo otvorenih šuteva spolja.

Njih dvojica mogli bi da imaju odličnu saradnju sa Dončićem, koji je bezbroj puta pokazao kakav pregled igre ima, te da može pronaći slobodne igrače na bilo kom delu terena.

Činjenica je da njih dvojica još nisu zaigrali onako kako se od njih očekuje, ali do plej-ofa ima još 15 utakmica, što je sasvim dovoljno da se ekipa uigra na pravi način i kockice poslože kako treba. Ako se to desi ni titula ne bi bila daleko, a prednost Maveriksa može biti i to što ih niko ne smatra favoritima.

Kada se sve sabere igrački kadar Dalasa govori nam da Dončić zapravo nema nijednog Ol-star igrača pored sebe. Pored dva pojačanja, Dončiću su najveća podrška Dvajt Pauel, Maksi Kleber i Trej Burk, koji su prosečni igrači.

Ipak, Slovenac neretko ume da ih napravi boljima nego što zaista jesu (onako kako to Jokić čini sa saigračima u Denveru), pa je tako Pauel na poslednjoj utakmici imao 26 poena i 12 skokova uz šut iz igre 9/11. Pauel je kvalitetan pik-en-rol igrač, pa Dalas često igra sa njim na poziciji centra. Sa druge strane, Kleber ima širok repertoar, ali spada u grupu igrača koji mogu da ubace 20, ali i da ne daju nijedan poen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton

Dončićevi procenti trenutno su 28,1 poen, 9,3 skoka i 8,6 asistencija po meču, a Dalas želi da po svaku cenu izbegne takozvani plej-in i sa četvrtog ili petog mesta ode u plej-of.

Baš zbog pomenutog plej-ina ne može se pretpostaviti ko će im biti rival u plej-ofu, ali evidentno je da na Dončićevim krilima mogu i do velikog iznenađenja, te prstena, koji nisu osvojili od 2011. godine i legendarne partije Dirka Novickog.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar