Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Majk Meloun, trener Denvera je bio u pravu. Nagetsi su zaista najbolja priča koja je izašla iz NBA "mehura" u Orlandu.

Ekipa iz Kolorada je stigla do finala plej-ofa Zapadne konferencije, pošto je prethodno dva puta uspela da se vrati u život nakon zaostatka od 3-1 u serijama protiv Jute i Klipersa.

PROČITAJTE JOŠ

Oba tima su daleko bolje struktuirana, individualno kvalitetnija, skuplja i popularnija, ali je timsko jedinstvo Denvera preovladalo i donelo veliko osveženje u NBA ligu.

Ipak, to nije bilo dovoljno za moćne Lejkerse koji su sa 4-1 pobedili u seriji i plasirali se u veliko finale.

Meloun je u pravu i kada kaže da taj rezultat ne oslikava pravo stanje stvari na terenu.

Nagetsi su jednu utakmicu izgubili šutem u poslednjim sekundama, jedna im je izmakla, poslednju je obeležio Lebron Džejms, a samo u prvoj je Denver izgledao kao tim koji nije dorastao mestu u finalu Zapada.

„Vratićemo se. Cilj je titula. Želim da se igrači sećaju ovog osećaja, da ga iskoriste kao motivaciju. Kao što je to bila sedma utakmica protiv Portlanda u drugoj rundi plej-ofa prošle sezone“, naveo je Meloun.

I zaista, Nagetsi su uspeli da naprave korak više. Zapravo, svake sezone su išli stepenik dalje u trci ka ultimativnom cilju, ali se čini da je rezultat iz ove sezone njihov maksimum.

Foto: Tanjug/AP/Mark J. Terrill

Za takvu tvrdnju postoji nekoliko razloga…

U plej-ofu je potvrđeno da je Denver i dalje ekipa sa „dva i po igrača“, pošto je sve počinjalo i završavalo se sa Nikolom Jokićem i Džamalom Marejem.

Ako se već znalo da je srpski centar, sa epitetom najbolje „petice“ u ligi sposoban da uradi mnoge dobre stvari na terenu, mladi plejmejker je u „mehuru“ izrastao u pravog vođu i demonstrirao da u rukama ima i po 50 poena za utakmicu.

Problem u svemu je činjenica da nije postojao pravi „treći“ igrač, odnosno čovek koji bi iskoristio prostor koji nastaje ukoliko rival svu pažnju usmeri ka tandemu mladih zvezdi.

Najpozvaniji da im pruži podršku bio je Pol Milsap, veteran koji je u protekloj sezoni zaradio čak 30 miliona dolara i bio najplaćeniji igrač tima, ali je vremenom postalo jasno da je njegovo vreme prošlo i da ne može da uhvati ritam za mlađima.

Denver će se konačno u periodu između dve sezone osloboditi njegovog ogromnog ugovora, ali na naplatu dolazi Marej kome će biti aktiviran petogodišnji ugovor sa platom za prvu sezonu od 29.250.000 dolara.

Dakle, novac koji je zarađivao Milsap će se samo preliti na račun Mareja, čime manevarski prostor za upravu Denvera ostaje praktično isti, ali će on biti dodatno relaksiran ukoliko se bude zahvalilo na saradnju Mejsonu Plamliju.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Rezervni centar je u ovoj sezoni zaradio više od 14 miliona dolara, čime se svrstao u red najprecenjenijih igrača, s obzirom na to kakav je doprinos imao u timu.

Problem u svemu će biti nedostatak centara u ligi, ali je sasvim jasno da bi bilo potpuno suludo davati Plamliju dugoročniji ugovor, pošto je on na kraju sezone postao slobodan agent.

Potencijalni treći igrač u hijerarhiji Denvera bi mogao da postane Džeremi Grent, momak koji pred sobom ima važnu odluku.

On ima opciju da ostane u timu još jednu sezonu i zaradi nešto više od devet miliona dolara, ali je odlučio da izađe na tržište i pokuša da dobije unosniji ugovor, s obzirom na to da je u plej-ofu pružio odlične partije i dokazao da može da se nosi sa najvećim zvezdama, ali i pritiskom igranja na visokom nivou.

S tim u vezi, izvesno je da će za upravu Denvera prvi zadatak biti da se Grent obaveže na dužu saradnju, pošto bi u budućnosti mogao da bude pravo i dugoročno rešenje za poziciju krilnog centra.

Očekuje se da dobije platu između od 14-16 miliona dolara.

U plej-ofu je najveći problem bio na mestu krila, pošto Vil Barton nije mogao da bude na raspolaganju ekipi zbog povrede.

Ipak, iskusni igrač sa zaraznom energijom će gotovo sigurno biti u sastavu za narednu sezonu pošto ima garantovan ugovor uz platu nešto manju od 14 miliona dolara.

Zlatna koka tima bi trebalo da bude Majkl Porter junior, momak koji je bio jedan od najvećih talenata, ali i koga su povrede omele da se nađe u vrhu NBA drafta.

Denver je odlučio da se kocka sa njim i mogao bi da dobije džek-pot, što je mlado krilo dokazalo u finišu regularnog dela sezone.

Plata od 3,5 miliona dolara nije preveliko opterećenje za budžet tima, s tim što će uprava morati da ima u vidu da je njegova naredna godina opciona i da bi valjalo potpisati na na duži rok.

Tema za razmišljanje uprave će biti i pozicija beka šutera. Geri Heris nije uspeo da pronađe ritam posle duge pauze, ali će morati ukoliko želi da opravda zaradu od 19 miliona dolara, koja bi mu bila garantovana i za sezonu 2022/23.

Dakle, Denver za narednu sezonu ima šest igrača sa garantovanim ugovorom, to su Jokić, Heris, Barton, Marej, Porter, ali i Vlatko Čančar, koji nije imao veću ulogu u timu ove sezone.

Izvesno je da će ostati i Grent, za bolji novac, kao i Monte Moris, rezervni plejmejker koji je ostavio solidan utisak u plej-ofu i ima negarantovani ugovor za platu od 1,6 miliona dolara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Trener Meloun će sasvim sigurno zadržati Pi Džeja Dozira, rukija sa sjajnim mentalitetom koji je demonstrirao u „mehuru“, a koji bi u narednoj sezoni trebalo da zaradi 1,2 miliona dolara, što je novac kome bi mogao da se nada i Bol Bol, momak koji je imao dvosmerni ugovor, ali i potencijal da bude iznenađenje u budućnosti.

Pitanje je šta će se dogoditi sa Torijem Kregom, veoma korisnim defanzivnim igračem koji postaje slobodan agent, a koji bi mogao da bude interesantan mnogim timovima. Ne traži mnogo, a mnogo može da pruži. Denver je toga svestan i sasvim sigurno je da će pokušati da ga zadrži u svojim redovima.

I tu se priča o aktuelnim igračima završava, a manevarski prostor uprave za dovođenje nekog od slobodnih agenata biće sužen, zbog povećanja plata Mareju i Grentu.

Da bi se Nagetsi ponovo uključili u šampionsku trku neophodan im je rezervni centar sa više veština od puke defanzive koju je donosio Plamli, a to bi mogli da budu Eron Bejns, doskorašnji član Finiksa ili Džalil Okafor, kome je istekao ugovor sa Pelikansima.

Što se šuterskog dela tiče, uprava Denvera bi morala da napravi ozbiljno dobar posao i da angažuje igrača koji u rukama ima sigurne šuteve sa klupe, a to bi, bar prema listi budućih slobodnih agenata mogao da bude Glen Robinson, momak koji je sezonu završio u Filadelfiji, ali bi svakako zanimljiv mogao da bude i Bred Vonamejker, koji je igrama u Bostonu dokazao da za njega ima mesta u NBA ligi.

Ipak, u svemu treba napomenuti da Denver nikako nije atraktivna lokacija za igrače, a koliko je to važno videlo se prošle sezone, kada je Sakramento imao veliki novac za trošenje, ali u tome nije uspeo jer prestonica Kalifornije sa sobom ne nosi marketinški potencijal poput nekog od gradova na Floridi, te samim obalama Amerike.

Zbog svega navedenog, pred upravom Denvera je ozbiljan izazov koji su joj naveli njeni igrači, briljantnim partijama u plej-ofu. Sada je vreme da se dokažu operativci i da im obezbede uslove i artiljeriju za nastavak pohoda i novi napredak. Baš kao što je to bilo prethodnih sezona.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare