Nikola Jokic i Bogdan Bogdanovic
Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović Foto:Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ušli smo u završnicu regularnog dela NBA lige, koji je predviđen za 16. maj uz napomenu da još nisu određeni datumi odloženih susreta i polako se kristališe plej-of slika i potencijalni parovi, koji bi mogli da nam već na startu donesu uzbzdljive duele.

PROČITAJTE JOŠ

Tim Nikole Jokića, Denver Nagetsi, u samom su vrhu Zapadne konferencije, ali bi jedan meč mogao da odlučuje da li će imati teži ili lakši put, dok će Atlanta Bogdana Bogdanovića voditi veliku bitku za prednost domaćeg terena i izbegavanje plej-in turnira.

Denver se trenutno nalazi na trećem mestu Zapadne konferencije sa identičnim učinkom kao Los Anđeles Klipersi, ali uz bolji međusobni skor. To znači da bi u ovom trentuku protivnik u prvoj rundi plej-ofa bili Lejkersi, koji su trenutno na poziciji šest, što bi značilo i izuzetno težak put već od samog starta.

Foto: NBA/Screens

Ipak, Nagetsima ostaje još šest utakmica uz izuzetno težak raspored, pa bi lako moglo da dođe do dodatnih promena. Naredna dva meča u kojima gostuju Juti, pa dočekuju Bruklin, mogli bi da budu ključ za dalji plasman, mada u varijanti u kojoj u ovom trenutku pozicija četiri znači susret sa Dalasom, a polufinale sa starom mušterijom Jutom i ne deluje tako loša opcija.

Ipak, to neće zavisiti samo od Denvera, već i od ostalih ekipa i velikog broja mogućih varijanti.

Ono što je gotovo izvesno u ovom trenutku jeste da su prva dva mesta rezervisana za Jutu i Finiks. Džezeri imaju nešto lakši raspored i jednu pobedu više pa su blizu pol pozicije. Iako matematički i Klipers i Denver mogu do prva dva mesta, s obzirom na to da zaostaju tri pobede za mestom broj dva, a jako je mali broj mečeva do kraja, malo je verovatno da može doći do promena na vrhu.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

 

Dok je matematički moguće da stigne prva dva tima na Zapadu, čak ni matematika ne može da im uzme pozicije tri i četiri jer imaju po sedam pobeda više od naredne tri ekipe, čija borba će biti posebno zanimljiva i imaće uticaj i na Denver.

Raspored Denvera do kraja sezone

Juta Džez – Denver Nagets 7. maj

Denver Nagets – Bruklin Nets 8. maj

Šarlot Hornets – Denver Nagets 11. maj

Minesota Timbervulvs – Denver Nagets 13. maj

Detroit Pistons – Denver Nagets 14. maj

Portland Trejl Blejzers – Denver Nagets (naknadno treba da se odredi termin)

 

Dalas, Los Anđeles Lejkersi i Portland imaju isti broj pobeda, uz meč više Trejl Bljezersa, pa sledi žestoka bitka za ulazak u prvih šest i izbegavanje igranja u plej-in turniru i eventualnog neplaniranog kiksa.

Ekipu Lebrona Džejmsa čeka veliki gradski derbi, pa gostovanje u Oregonu direktnom rivlau Portlandu, što znači da bi lako moglo da se desi da prvi favorit pre početka sezone dođe u situaciju da igra dodatne mečeve za mesto u plej-ofu.

Zvaničnog šampiona zato čeka žestoka bitka i potencijalno izuzetno težak put kroz doigravanje, kako bi odranili naslov prvaka.

Foto: Screenshoot

 

Kada je u pitanju Istočna konferencija, situacija je jasna kada su u pitanju prve tri ekipe. Kao što se i očekivalo, Filadelfija, Bruklin i Milvoki su pobegli ostatku karavana i međusobno će odlučiti o raspodeli prva tri mesta. Filadelfija je njabliže pol poziciji, jer ima dva trijumfa više od Bruklina i tri od Baksa, a sve tri ekipe imaju relativno lak raspored.

Ono što je nama najzanimljivije jeste borba za poziciju četiri za koju se bore Njujork Niksi i Atlanta našeg Bogdana Bogdanovića. Oba tima imaju isto broj pobeda, ali ekipa Njujorka ima i meč manje. Ono što bi trebalo da ide na ruku Houksima, jeste jedan od najtežih rasporeda u ligi koji ima ekipa Njujorka, koju čekaju dueli sa ekipma iz Los Anđelesa i Finiksom, dok Bogdanovićeva ekipa ima jedan od lakših rasporeda do kraja.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Bazemore

Za Houkse bi bilo od velikog značaja da dođu do pozicije četiri, jer bi uz prednost domaćeg terena imali veće šanse da prođu prvu rundu, ali je jednako važno da se ne opuste, jer bi lako mogli da završe u dodatnim mečevima za plej-of.

Raspored Atlante Houks do kraja sezone

Indijana Pejsers – Atlanta Houks 7. maj

Atlanta Houks – Vašington Vizards 11. maj

Atlanta Houks – Vašington Vizards 13. maj

Atlanta Houks – Orlando Medžik 14. maj

Atlanta Houks – Hjuston Rokits 17. maj

Dve najbliže ekipe, Boston Seltiksi i Majami Hit našeg Nemanje Bjelice, zaostaju po dve pobede uz meč manje od Atlante, i čekaće svki kiks u pokušaju da se dočepaju, ne samo direktnog plasmana u plej-o,f već prednosti domaćeg terena u prvoj rundi.

Ono što im ne ide na ruku jesu dva međusobna duela koje imaju da odigraju do kraja sezone, pa je teško verovati da Atlanta može da prospe sve što je do sada radila i nađe se u nepredvidim dodatnim mečevima za plasman u osam najboljih.

Foto: Screenshot

 

Majami je za sada prvi ispod crte za direktan plasman u doigravanje, pa če tim Nemanje Bjelice morati da uloži najveći trud od pomenutih timova, kako bi izbegli dodatno maltretiranje.

Atalntu bi u slučaju da prođe u narednu rundu plej-ofa sa četvrte ili pete pozicije čekao najverovatnije obračun sa Filadelfijom u polufinalu, sa kojom ove sezone imaju skor 1-3, ali bi Houksi mogli da igraju bez velikog pritiska, jer bi polufinale konferencije ove sezone, značilo veliki uspeh.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar