Micić, Jokić, Bogdanović
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/SHAWN THEW/ERIK S. LESSER

Bogdan Bogdanović igra fantastično u plej-ofu NBA lige sa svojim Atlanta Hoksima, a posle gaženja Njujork Niksa, to su dodatno potvrdili protiv najbolje ekipe Istoka Filadelfije Seventisiksersa.

PROČITAJTE JOŠ

Predvođeni jednim od kandidata za MVP igrača ove sezone u NBA DžoelomEmidom, Siksersi su većim delom utakmice samo posmatrali kako Bogdanović, Jang i družina ubacuju moguće i nemoguće šuteve.

Ali kako se meč bližio kraju, zamor materijala je došao na naplatu, a Filadelfija je pravo iz ambisa došla na ivicu velikog preokreta. I kada su se svima odsekle i ruke i noge, lopta je došla do Bogdana Bogdanovića, koji je hladnokrvno, kao na treningu pogodio trojku kojom je utišao celu dvoranu.

Kada su Siksersi ponovo pokušali da se nekako izvuku i zamalo u tome uspeli, Bogdan je uzeo loptu i hladnokrvno realizovao slobodna bacanja.

I samo potvrdio tradiciju i mentalitet igrača iz srpkske škole košarke koji pogađaju kada je najbitnije.

Ove godine je to mnogo puta radio Nikola Jokić.

U dva meče protiv Finiksa, rivala u polufinalu plej-ofa, Jokić je svojim poenima u poslednjim momentima donosio Denveru produžetke i kasnije pobedu, a njegova igra u odlučujućim momentima serije sa Portlandom bila je ključ za prolaz dalje.

Kod Jokića je još fascinantnije to što i kada ne rešava mečeve poenima, on to radi neverovatnim asistencijama.

MVP Evrolige Vasilije Micić u finalu je kada se lomio meč sa Barselonom, uzeo loptu u svoje ruke, iznuđivao faulove i pogađao slobodna bacanja u poslednjim sekundama utakmice i obezbedio Efesu toliko čekanu titulu prvaka Evrope.

Bogdanovića i Jokića ove sezone čeka još dosta utakmica u NBA ligi da ih prelome ključnim potezima u neizvesnim završnicama, a kroz istoriju pamtimo nekoliko legendarnih koševa.

Najvažniji klupski trofej u srpskoj košarci je osvojen 1992. godine u Istanbulu na tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Trojkom Aleksandra Saše Đorđevića, kapitena crno-belih u posljednjoj sekundi, Partizan je postao prvak Evrope, a Đorđević ušao u legendu.

Pored Evropske titule koju je doneo Partizanu, ostao je upamćeni finiš utakmice protiv Hrvatske na Evropskom prvenstvun1997. godine koje se igralo u Španiji.

Bio je to prvi direktan duel posle raspada bivše zajedničke države. Jugoslavija je gubila sa 62:61, kada je loptu uzeo Đorđević, a potom uz zvuk sirene preko  ruke Slavena Rimca pogodio trojku, pa je Jugoslavija pobedila rezultatom 64:62.

Mnogi će pamtiti 2010. godinu po dve čuvene trojke koje su izazvale potpunu ekstazu.

Kecmanov pogodak za 0.6 sekundi u finalu ABA lige u Zagrebu i danas je tema mnogih priča, a kada god neko pokuša da postigne takav koš, mnogi će reći da šutira „Kecmanku“.

Partizan je vodio skoro ceo meč, ali je Cibona uspela da ostane u igri. Onda su usledila promašena bacanja Lorensa Robertsa, kontra Cibone i trojka Bogdanovića iz ugla za koju su mnogi pomislili da je bila pobedonosna.

Svi osim Kecmana, koji je uputio projektil preko celog terena i za manje od sekunde promenio tok košarkaške istorije.

Samo par meseci kasnije još jedna trojka je ušla u koletivno sećanje svih navijača.

Te 2010. godine Svetsko prvenstvo u košarci se igralo u Turskoj. U četvrtfinalu Srbija je igrala protiv branioca titule Španije.

U samom finišu utakmice, koja je bila neizvesna, loptu je uzeo Miloš Teodosić, jedan od najboljih plejmejkera u istoriji Srbije. Čuvao ga je Horhe Garbahosa, legenda španske košarke, Teodosić je sa više od osam metara pogodio trojku, i Srbiju odveo dalje, a aktuelne šampione poslao kući.

Istorija dramatičnih završnica za srpskim košarkašima u glavnoj ulozi, nije ni prestala da se piše. To su ove godine potvrdili Jokić, Bogdanović i Micić, a nove stranice čekaju da budu ispisane nekom novom triler završnicom uz komentaora koji u ekstazi izgovara ime nekog od srpskih košarkaša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare