Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je italijanskog tinejdžera Lorenca Musetija u nepunih pet setova 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0 i 4:0.

Neverovatan meč prikazala su obojica igrača. Museti je došao bez grend slem iskustva, a žestoko je namučio jednog od najboljih tenisera u istoriji i na kraju predao u četvrtom gemu petog seta.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prva dva seta pomagao mu je Novak svojim greškama. Loš tajming, kašnjenje u udarcima i činjenica da je Museti bio raspoložen kao nikad, nisu išli na ruku Đokoviću.

Međutim, posle velike borbe i dva taj-brejka, Museti je fizički malo posustao, počeo je da greši i to je Đoković surovo počeo da kažnjava da bi sprečio senzaciju.

Razigrao se tek kad je video da zaista može da izgubi i kada je vrag odneo šalu, Musetiju više nije bilo spasa. Treći set i četvrti set je izgubio za samo 40 minuta, a Novak je u petom samo vratio stvari na svoje mesto i prošao u četvrtfinale gde ga čeka odmorni Mateo Beretini.

Narednom Đokovićevom rivalu Rodžer Federer je predao u nedelju meč bez borbe, pa će Beretini biti svežiji pred okršaj sa Srbinom.

Prvi set je počeo dobro, ali se videlo da Novak nije potpuno u ritmu. Bekhend mu nije funkcionisao idealno, odatle je bilo mnogo grešaka, čak i u nekim lakim poenima.

Tako je Novak imao praktično zicer u 11. gemu kada je bilo 15:15. Dobro je namestio sebi poen da uđe u polje i pogodi viner koji Museti ne bi mogao da stigne.

Umesto toga, pogodio je mrežu na pomalo neugodnu situaciju i 15:30 za Italijana na Đokovićevom servisu. Prvi reket sveta se izvukao asom, a onda iskontrolisao razmene, ali to je bio pokazatelj oscilacija.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

One su bile vidne i u začetku seta kada je prvo napravio brejk sa tri sigurna poena u trećem gemu, a onda je vrlo sigurno potvrdio brejk za 3:1.

Nije dugo potrajala ta prednost, jer je Museti zaigrao spuštenog garda i kaznio je to što Nole dvaput nije uzeo poen za potvrdu brejka.

Museti je vratio samopouzdanje posle toga i uspeo je da odvede set u napetu završnicu na razliku, a onda i taj-brejk. U njemu je ostao staložen iako je Đoković magičnim drop-šotom prvi napravio mini-brejk.

Do 4:1 je delovalo da ima kontrolu, Museti opet nije poklekao, došao je do tri set-lopte od kojih je Đoković spasao dve, treću nije i Italijan je poveo posle sat i 13 minuta igre sa 1:0.

Drugi set je počeo na sličan način, ali se tada desio pad Musetija. Igrao se treći gem kada je Đoković imao 0:30 i proklizao je na mreži u pokušaju da uhvati volej.

Umesto da poen, koji je za njega najčešće zicer, pretvori u tri brejk lopte, Đoković je promašio i Museti je poveo 2:1.

Novak je nastavio da promašuje polje, a udarci su mu bili ili previše kratki, dakle padali su u servis polje, ili predugi, pa su izlazili van.

Tako je pretrpeo brejk kojim je Museti poveo 3:1, a onda je i on zapao u krizu. Promašio je četiri forhenda u petom gemu.

Jedna loptica je od vrha mreže otišla u aut za 0:40 i tri brejk lopte Đokovića, a naredna Musetijeva je završila malo pored linije.

Već sledeći gem doneo je nove neprilike za srpskog igrača koji je konstantno bio u defanzivi čim bi Museti malo ranije ušao u udarac i odlučio da rizikuje.

Beograđanin je spasao brejk loptu, ali izjednačio na 3:3, a Museti je delovao bolje na terenu. To je potvrdio i u osmom gemu kada je forhendom u liniju namestio sebi smeč za brejk loptu u trećem uzastopnom gemu na servisu Đokovića.

Našeg predstavnika je u tim trenucima samo servis držao u igri, jer se njime vadio iz kriznih situacija sve do desetog gema kada ga je Italijan počastio ponekom greškom.

I drugi set je otišao u taj-brejk i još jednom je Italijan bio bolji. U taj-brejku drugog seta može se izdvojiti poen za 3:1 kada je Novak imao dobijen poen, a onda nije ni probao da odigra udarac kada je Museti pogodio osnovnu liniju iz potpune defanzive.

To je i prelomilo drugi set, pa je Museti došao brzo do 5:1 i ubrzo ga rešio u svoju korist.

Treći set je počeo kako je Novak samo mogao da poželi. Museti je napravio nekoliko grešaka u drugom gemu, Đoković je dobio brejk i poveo 2:0.

Ubrzo ga je potvrdio i počeo da igra agresivnije. Udarci su mu bili bolje tajmirani, dublji, oštriji i ravniji, pa je sa tri vinera potvrdio gem za 4:1.

Do kraja seta prvi reket sveta je samo nastavio da u razmenama „tranžira“ Italijana i ostavio ga je na tom jednom osvojenom gemu.

Četvrti set je počeo idealno. Museti je nanizao tri neiznuđene greške i na naplatu je stiglo sve ono što nije promašivao u prva dva seta.

Naravno, tu je više Đokovićeva zasluga, koji je u drugom gemu odigrao dva vanserijska vinera za ekspresno potvrđenu prednost i 2:0.

Museti je u tim trenucima bio odsutan s terena, pa je Novak sa 27 od 29 osvojenih poena u toj seriji došao do 4:0. Museti dotle nije uzeo nijedan jedini poen.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

Četvrti set je završen za samo 17 minuta, a u njemu je Museti osvojio samo četiri poena!

U petom setu odigrana su samo četiri gema. Između četvrtog i petog Museti je zatražio pomoć lekara i otišao u svlačionicu.

Izašao je posle nekoliko minuta, nastavio da greši, Đoković nije popuštao gas, a koliko ima volje da pobedi, pokazao je već u prvom poenu.

U njemu je pao na šljaku, povredio i raskrvario prst, nastavio je poen i dobio ga za 0:15 na servisu Musetija. Pogađao je i posle toga, Museti je video da ne može da nastavi meč i odigra poslednja dva gema i predao je.

Rolan Garos (ATP), osmina finala:

Švarcman – Štruf 7:6 (9), 6:4, 7:5

Đoković – Museti 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0

Nadal – Siner

Nedelja:

Cicipas – Karenjo-Busta 6:3, 6:2, 7:5

Garin – Medvedev 2:6, 1:6, 5:7

Davidovič Fokina – Delbonis 6:4, 6:4, 4:6, 6:4

Zverev – Nišikori 6:4, 6:1, 6:1

Beretini – Federer (predaja Federera bez igre)

Tok meča: Đoković – Museti 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0

Peti set:

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

4:0 – KRAJ! Museti je predao meč posle novog brejka za Đokovića. Prišao je mreži i rekao da više ne može da izdrži.

3:0 – Novi brejk za Đokovića! Dve loptice u autu, jedna za metar, druga malo pored polja Đokovića iz udarca na mreži i Novak dolazi do dve brejk lopte sa 15:40. Museti opet promašuje, nervira se, dobija opomenu i gubi.

2:0 – Potvrđen brejk, Italijan uzeo samo poen. Sjajan ugao pronalazi Đoković kod udarca kojim je namestio egzekuciju po paraleli za 30:15, a onda na mreži dobija i poen za dve gem lopte. Jedan lagani as i to je potvrđen brejk.

1:0 – Idemoooo! Brejk Đokovića! Ma kakav poen je samo osvojio srpski as! Pao je na šljaku u jednom trenutku pošto je proklizao, ali je prebacio lopticu preko mreže, pridigao se i dobio poen za 0:15 na servisu Musetija. Sledeći poen je dobio Museti, a onda je pogrešio iz bekhenda za 15:30. Novak je drop-šotovima i volejima stigao do dve brejk lopte 15:40.

Četvrti set:

6:0 – Museti u Novakovoj mašini! Samo 17 minuta trajao je četvrti set i Novak ga je završio asom posle nekoliko dobrih udaraca i vinera. Ukupno 40 minuta treći i četvrti. Museti se fizički više ne oseća dobro, pa će na početku petog seta zatražiti pomoć lekara.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

5:0 – Treći brejk, Đoković servira za set! Museti tek u petom gemu uzima prve poene u ovom setu. Poveo je 30:0, Novaku je pripao jedan za 30:15, ali je onda loptica završila na njegovoj strani mreže za 40:15. Iz riterna je pogodio ćošak terena i vinerom uneo neizvesnost u gem (40:30). Ubrzo je pritisnuo Musetija paralelom za 40:40, a onda je Lorenco pogodio mrežu za brejk priliku Đokovića i brejk!

4:0 – Šta radi Đoković Italijanu! Museti greši, šalje loptu pored terena na 40:0 za novi gem Đokovića.

3:0 – Dupli brejk bez izgubljenog poena. Oštar ritern Đokovića, Museti pogađa mrežu za nove tri brejk lopte 0:40. Novak hvata rivala na krivoj nozi i vinerom po paraleli za novi brejk.

2:0 – Đoković ekspres! Museti nema više rešenja, potpuno je ispao iz ritma, Đoković vinerima iz forhenda „rešeta“ u ovim trenucima i lagano uzima drugi gem četvrtog seta.

1:0 Odmah brejk Đokovića! Museti je napravio tri neiznuđene greške i poklonio praktično Novaku tri šanse za brejk, koje je Srbin oberučke prihvatio.

Treći set:

6:1 – Kakav set za Srbina! Nema više one sigurnosti Musetija, sada se Lorenco više ništa ne pita i ne osvaja poene.

5:1 – Bravo za Novaka! Odličan udarac, a onda i ritern Đokovića. Oštrije i duboko je otišao i to ni Museti nije mogao da vrati. To mu je sigurno bilo u glavi kada je probao da menja ritam na 15:30 za Đokovića. Odigrao je dijagonalu, poslao je u aut i Novak je došao do dve brejk lopte. Već prvu je iskoristio novom greškom rivala.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

4:1 – Siguran Đoković, agresivno i precizno. Lep forhend Đokovića za viner i 15:0, onda još jedan po liniji koji je Museti tražio da bude proveren. Ispostavilo se da je loptica u autu za 15:15. Nije to pomoglo Italijanu jer je Đoković i u trećem poenu žestoko napao po paraleli za 30:15, zatim i za 40:15 i gem.

3:1 – Museti se ekspresno upisao na semafor – Ram reketa Đokovića u prvom poenu, potom dva smeča Musetija za laganih 40:0 i gem.

3:0 – Potvrđen brejk, idemo dalje! Viner Đokovića, pa loptica u mreži sa Lorencove strane, 30:0. Srbin časti rivala još jednim promašajem na mreži (30:15), ali ga onda pritiska oštrim i ravnim udarcima do 40:15.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

2:0 – Brejk za Đokovića! Promašuje Museti prilično rutinski forhend na mreži, onda je suviše jak izmah napravio u udarcu koji je završio pored terena. Dve greške, dva poena za Đokovića i 0:30. Uzvratio je Srbin svojom nebrojenom greškom iz  bekhenda, 24. od početka meča.

Nova sreća i linija za Musetija, Novak frustriran – 30:30. Međutim, jedna kraća loptica Lorenca, izlazi Novak napred i dijagonalom dolazi do brejk lopte 30:40. Još jedan promašaj Musetija pod pritiskom, brejk za Srbina.

1:0 – Siguran Đoković. Greškom Musetija i asom Đokovića otvara se drugi set na servisu Srbina. Uštopovao je pasing Italijana na mreži Novak za 40:0, a onda drugim asom završio gem.

Drugi set:

6:7 – Musetiju i drugi set. Prvi mini-brejk pravi Museti, Đoković pogađa mrežu za 0:2. Onda je Museti uz mnogo sreće pogodio liniju za 0:3, iako je Đoković imao zicer pre toga. Italijan je lagano uzeo i poen za 0:4.

Na promeni strana Đoković je gubio 1:5 posle greške za novi mini-brejk. Ništa nije pomoglo, Museti je uzeo i drugi set u taj-brejku, ovog puta 7:2.

6:6 – Napokon siguran gem za Srbina. As Đokovića za 15:0, onda i za 30:0. Izašao je na mrežu Đoković i stigao Musetijev pokušaj pasinga za viner i 40:0, da bi četvrtim uzastopnim poenom uzeo siguran gem.

5:6 – Italijan igra meč života – Dva sigurna poena Musetija, a onda i dupla greška Italijana do 30:15 za njega. Đoković je napao paralelom, Museti je iz trka pogodio nestvaran viner, a onda sačekao grešku rivala.

5:5 – Mnogo greši, ali nekako se drži Đoković. Ošamario je Museti lopticu i promašio za Novakovih 15:0, a zatim prebacio liniju za 30:0. Novak je sve uradio dobro do forhenda na mreži u trećem poenu, jer ga je ispalio nekontrolisano van za 30:15. Lorenco šalje lopticu u aut, a Đoković opet u mrežu do 40:30. Tek je izlaskom napred i smečom nešto promenio pa poveo.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

4:5 – Đoković ni blizu brejka. Italijan sve stiže, 14. put je odigrao drop-šot i Italijan ga je sedmi put stigao i uzeo poen za 30:15. Đoković je odgovorio riternom i drajv volejem za 30:30, ali je udario loptu ramom i olakšao posao Musetiju da povede 40:30 i dobije gem.

4:4 – Đoković treći put daje brejk loptu Musetiju. Posle duple greške, drop-šot! Museti se nije potrudio da proba da stigne, ali je u sledećem poenu doakao Srbinu na mreži za 30:30. Lorenco je došao u trećem uzastopnom gemu Srbina do brejk lopte fantastičnim forhendom na liniji. Novak je to vratio samo na egzekuciju Italijana za 30:40. Nju, srećom po Đokovića, nije realizovao. Tek kad je Novak odigrao nekoliko dubljih poena, Museti je pogrešio.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

3:4 – Museti ne popušta. Perfektan ritern Đokovića i onda forhend po paraleli za 40:30, u trenutku kada se činilo da Museti sa tri sigurna poena ide ka novom vođstvu. To je, doduše i potvrdio u poenu u kom je prvi napao po dijagonali i naterao Novaka na grešku.

3:3 – Đoković je spasao brejk loptu! Dva sjajna poena Beograđanina, drugi posebno efektan drop-šotom za 30:0. Museti je odgovorio nekolicinom ravnih opasnih udaraca kojima je dobio poen za 30:15. Pasing šotom iz bekhenda po paraleli je došao do 30:30. U trećem uzastopnom poenu je Museti napao opasno i vinerom došao do brejk lopte 30:40. Servisom se izvukao Srbin i uzeo tri jeftina poena.

2:3 – Vraća Đoković brejk! Greši Museti, konačno da nešto i njemu izađe van polja Đokovića. Trećom koju je napravio dao je Novaku tri šanse za ribrejk. pogodio je vrh mreže i odatle je loptica otišla u aut. I četvrti forhend je izbacio van Museti, pored linije.

1:3 – Šta je sa Novakom?! Brejk za Musetija. Nervoza i nestabilnost, to je ono što Đoković ispoljava kada kraće ostaje u poenima sa više udaraca. Nekako se očekuje da on bude taj koji rešava, a ne da prebacuje osnovnu liniju kao kad je to uradio za 15:30. Servisom je izjednačio na 30:30, ali je bekhendom poklonio Musetiju prvu brejk loptu – 30:40. Već tu je iskoristio Museti novom greškom Đokovića, iz forhenda.

1:2 – Đoković je propustio šansu meča! Imao je Đoković 0:30 na servisu protivnika i proklizao je na mreži za volej. Umesto da lagano reši poen za tri brejk lopte, Novak je pogodio mrežu. Museti bukvalno sve pogađa, pa tako i dijagonalu posle udarca Đokovića sa mreže za 30:30. Tek posle poena za 40:30 vidi se koliko je Đoković propustio onim poenom na mreži, jer je Museti lagano poveo sa 2:1.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

1:1 – Neprilike za Đokovića. Nove dve greške iz bekhenda, sada kao da Novak forsira taj udarac iz nervoze jer ne može da ga pogodi. Museti profitira sa dva poena do 15:30 na servisu Srbina, ali onda i on greši za 30:30. Naterao je Lorenca na grešku za gem loptu. Museti je čak odigrao drajv volej sa osnovne linije, a onda je pogodio mrežu.

0:1 – Vodi Museti. Jedan dobar poen Novaka, pa onda 14. greška iz bekhenda u meču, za 30:15 na servisu Italijana. Museti je zatim odmah posle servisa ušao u udarac i forhendom matirao rivala za 40:15 i prvi poveo u drugom setu.

Prvi set:

6:7 – Set za Musetija, Novak se muči! Sjajan drop-šot Đokovića za prvi mini-brejk u setu i 2:0. Museti ga je stigao ali poslao van polja. Poslao je i forhend iza osnovne linije za 3:1 u korist Srbina, da bi Novak pritisnuo rivala ulaskom u polje za 4:1. Uzvratio je Museti vrhunskim bekhendom po paraleli za 4:2, a osvojio je i poen za 4:3. Đoković je potom odigrao verovatno najlošiji poen.

Dva „balona“ su završila na osnovnim linijama tenisera, Novak je imao sreće jer je poslao kratku lopticu i Museti to nije kaznio, a onda je Srbin pogrešio i pogodio mrežu. Poklonio je mini-brejk i sledećim poenom došao do 5:4. Museti je uzeo dva poena na svoj servis uzeo bez problema i došao do set lopte kada je Novak odigrao neverovatan viner uz liniju. Rizično za 6:6, ali je onda promašio za set loptu Musetija, ovog puta na servis Italijana.

Osvojio je taj poen Novak, ali je Museti pozvao najboljeg na svetu na mrežu i onda je tu dobio poen za treću set loptu. Nju je Italijan iskoristio i posle sat i 13 minuta poveo.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

6:6 Taj-brejk odlučuje – Tri sjajna poena Musetija, jedan bekhendom, jedan smečom posle vrhunskog forhenda za Musetija i brzinskih 40:0. Treba napomenuti da i Novakov ritern nije bio blistav, ali je baš njime uzeo poen za 40:15. Odservirao je dobro Italijan i naterao Đokovića na grešku. Taj-brejk.

6:5 – Bilo je neugodno po Srbina. Greškom iz bekhenda i pogođenom mrežom Đokovića, Italijan dolazi do poena za 15:30. Imao je dva poena do brejka, ali se Đoković izvukao asom za 30:30. Naredna dva poena kontrolisao je Đoković pa je posle duže razmene uzeo ključni poen.

Foto: AP Photo/Thibault Camus

5:5 – Bekhend ne funkcioniše Novaku. Opet je srpski igrač uspeo da uzme dva poena na servis Italijana koji nije morao mnogo da se muči jer je Novak greškama olakšao Musetiju da uzme gem.

5:4 – Maestralan gem Đokovića. Vodi srpski igrač posle tri dobra servisa. Video je da mora da skraćuje poene i to je učinio pametno, pa će Museti servirati za ostanak u setu.

4:4 – Ne da se Museti. Novak je izgubio dah u poenu u kom je igrao dugu razmenu sa Musetijem u finišu osmog gema. Uzeo je dva poena do 40:30 na servisu Italijana, imao i izjednačenje, ali posle greške napravio je još jednu i Lorenco je izjednačio.

3:3 – Iznervirao se Novak, ljut je na sebe što je dozvolio tinejdžeru da vrati samopouzdanje. Ohrabrio se Museti, pa je bilo i rizičnijih poteza i poena.

3:2 – Uzvraća Museti udarac! Neočekivano brzo je uzvratio, iznenadio je Novaka i posle mini-maratona se vratio u igru. Novak je dva puta servirao za potvrdu brejka i nije uspeo, za to je kažnjen.

3:1 – Posle tri uvodna gema, koji su bili suvereni pri servisu, usledio je krizni momenat za Italijana. Novak je poveo sa 40:0 uz jedan majstorski poen, a onda je ostavio rivala bez ijednog za 3:1.

1:0 – Dobio je prvi gem Novak, posle pet minuta igre. Bilo je uspona i padova, ali nijednom Italijan nije dobio priliku za brejk.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare