Dva dana kasnije deluje da je još teže što je Srbiju sa Evrobasketa izbacila baš Italija predvođena selektorom Đanmarkom Pocekom.

Foto: Nova.rs

Harizmatični stručnjak je pred meč četvrtfinala sa Francuskom (sreda, 17.15) otvorio dušu. U svom stilu je govorio o najvećoj pobedi italijanske košarke i otkrio zašto je grlio srpske košarkaše posle debakla i kako je probaio da ih uteši.

PROČITAJTE JOŠ

Neverovatni Poceko je pričao i o tome koliko su njegovi igrači potrošili na slavlje, a objasnio je i skok u zagrljaj Janisu Adetokumbu – taj snimak oduševio je mnoge.

„Obožavam svoje igrače i bilo je sjajno provoditi vreme sa njima posle velike pobede nad Srbijom, osećaj je neverovatan. Emocije su bile toliko jake da smo probali da se malo opustimo, ali to nije bilo lako, jer moramo da se spremimo za naredni težak meč. Uživali smo, slavili smo jedno veče, moji igrači su profesionalci i odmah su počeli da treniraju za naredni meč“, počeo je Poceko veliku ispovest.

Na pitanje Nova.rs je bio posebno inspirisan, otkrio nam je šta je rekao utučenim srpskim košarkašima koje je grlio, pre toga nas je pozdravio na srpskom kada je čuo odakle smo.

„Dobar dan, kako ste vi? Dobro, super… Samo ovo znam da kažem na srpskom, ne znam da ga pričam, ali razumem“, opet nas je „kupio“ Poceko i još više otežao eliminaciju.

„Naravno da sam popričao sa svakim srpskim igračem. Bio sam mnogo ljut kada smo izgbili od Srbije na turniru u Hamburgu, a oni su bili mnogo fini prema meni. Volim ih mnogo… Znam da su bili tužni, znam srpske igrače i koliko vole strastveno vole da igraju košarku. Hteo sam da ih utešim, ispoštujem, znam i Predraga Danilovića, možda je i najbolja osoba koju poznajem u životu, otišao sam da ga zagrlim kada sam bio isključen, bio je to zagrljaj prijatelja“.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Selektor Italije još jednom je pričao o isključenju u 26. minutu protiv Srbije i generalno o smislu sporta i poruci koju treba da šalje.

„Ovo je košarka, možete da pobesnite, da vrištite na sudiju, na kraju morate da pružite ruku rivalu. To je razlika između normalnog života i sporta, kada je sve gotovo morate da pokažete poštovanje šta god da je bilo pre. Pogledajte boks ili MMA, oni se tuku, a na kraju se zagrle, to je najbolje što može da se dogodi“.

Pitali smo ga i za neverovatan gest što je dao igračima svoju platnu karticu da proslave veliki trijumf, pošto nam je Marko Spisu rekao da su potrošili samo 700 evra na pileća krilca i vodu.

„Prvi put sam im dao karticu u Sasariju i u tri ujutru sam me je zvao Marko Spisu, nisam se javio jer sam spavao. Zvao me je ujutru opet, bio je ljut jer sam dao im dao pogrešan pin. Ide nešto 100200, ali sam im rekao obrnuto 200100. Sada je Marko zvao mog asistenta Rikija i rekao: Jeb***, opet nam je dao pogrešan pin. Rekao sam da je nemoguće, baš sam se potrudio da im dam pravi pin. Moja žena me nije zvala, tako da nisu mnogo potrošili“, nasmejao je Poceko sve izveštače u Berlinu.

Iako smo pričali dan pred utakmicu sa Francuskom, o borbi za četvrtfinale se nekako najmanje govorilo. Umesto toga, Poceko je ispričao kako mu je bilo da gleda meč sa Srbijom posle isključenja.

„Čudna priča… Bio sam u svlačionici, a doktor je spremao piće oporavka za igrače. On je moj prijatelj, znamo se iz Valensije, radi u Albi sada. Bilo je mnogo čudno… Gledam utakmicu Evrobasketa sa prijateljem, na TV, samo mi je još falilo pivo i da dignem noge da se opustim skroz. Kada sam izašao sreo sam Adetokumba, tek što smo pobedili Srbiju i samo skočio… Shvatio sam da su moji igrači bili toliko umorni da su jedva imali snage da slave…“

Dodatno je pojasnio sada već čuveni skok u zagrljaj Janisu Adetokumbu u hodniku „Mercedes benz arene“.

„Video sam ga juče (u ponedeljak), izašao je iz lifta i izvinio sam mu se, naravno. Bio sam toliko srećan zbog pobede, smejao se, popričali smo malo. Ako je neko neverovatan na terenu, često je to i van terena, on je pravi priver, neveorovatna je osoba“.

Bilo nam je neverovatno da košarkaši nisu bili udarna priča na naslovnoj strani „Gazete delo Sport“, već tek u ćošku.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Je l’ mogu da te postavim kao direktora ‘Gazete'“, opet je uz osmeh u svom stilu odgovorio Poceko kolegi iz Srbije.

„Kod nas svi vole fudbal, ali mi radimo sve da pokažemo da moraju i nas da prate, jer će se zabaviti. U Srbiji je drugačije, košarkaši su božanstvo, a u Italiji sam ja klovn“.

Vrlo inspirisan je bio selektor Italije, pa je objasnio i svoju trenersku filozofiju.

„Bio sam košarkaš i tad sam stalno pričao da ako postanem trener, hoću da budem trener kojeg bih ja voleo da imam. Treneri ne veruju igračima 100 odsto, misle da je njihova strategija bitnija od svega, a ja sam drugačiji. Moram samo da ih podržim, hoću da im to pokažem, nije to taktika. Znao sam kakav hoću trener da budem, trener koji voli svoje igrače. Nekada mi kažu da bi moji igrači išli i u rat za mene. Ne, skroz je drugačije, ja ću da ratujem za njih, to je ono što po čemu sam ja drugačiji“.

PROČITAJTE JOŠ

Moralo je malo reči i da bude o borbi za polufinale Evrobasketa sa Francuskom, koja je u sredu od 17.15, pa je protivnika poredio i sa Srbijom.

„Oba tima su jako kvalitetna i naravno da su jedni od najboljih na svetu. Srbija ima neverovatne igrače, ali to su ipak dva prilično različita tima. Francuzi su atletski snažniji, imaju više opcija sa ‘četvorkama’, a Srbi imaju više talenta. Mi hoćemo da igramo našu košarku, jaku odbranu i sa samopouzdanjem u napadu. Imam sjajan stručni štab koji me tera da se menjam, ali mislim da moji igrači treba da igraju sa velikom slobodom i velikom agresivnošću. Nećemo se mi mnogo menjati. Ako ne odigramo dobro, znam da je to onda strašno“, rekao je Poceko „strašno“ na srpskom.

Poentirao je poređenjem košarke nekad i sad, i sporta generalno.

„Ova generacija je totalno drugačija od moje, mi smo bili profesionalci na drugi način. Maradona je bio najbolji fudbaler, bio je sjajan, ali je imao čudan život. Sada je najbolji Kristijano Ronaldo koji je manijakalan, stalno je u fudbalu. Sada nema debelih košarkaša na terenu, u moje vreme bilo ih je mnogo. Sad igrači mnogo pate ako stvari ne idu kako treba, više nego kada mi. Igrali smo protiv Ukrajine i gubili smo, a onda smo počeli da igramo sa drugačijim samopouzdanjem i sjajno reagovali protiv Hrvatske… Probaćemo da ponovimo dobar meč, igraćemo našu sjajnu košarku“, završio je Đanmarko Poceko

BONUS VIDEO Poceko opsovao posle čuda: Žao mi je Danilovića, najveća pobeda u istoriji Italije

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar