Košarkaška reprezentacija Francuske
Košarkaška reprezentacija Francuske; Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Četvrtfinalni mečevi Evrobasketa odigrani u utorak su oduševili, ne bi trebalo ni dueli u sredu da izdaju.

Prvi će na teren košarkaši Francuske i Italije od 17.15, pobednik tog duela će u polufinalu na boljeg iz meča Slovenija – Poljska (20.30), a poznato je da će za finale Evrobasketa igrati Španija i Nemačka.

PROČITAJTE JOŠ

Italija je očitala lekciju Srbiji u osmini finala, dok je Francuska kroz produžetak preživela neverovatan okršaj sa Turskom iako je bila na ivici ambisa.

Odjeci eliminacije „orlova“ se nisu stišali, selektor „azura“ Đanmarko Poceko je tešio naše igrače, skakao Janisu Adetokumbu u naručje, častio igrače davanjem platne kartice…

Harizmatični Italijan je definitivno bio centralna figura posle velikog trijumfa, najvećeg u istoriji italijanske košarke kako je rekao. I kako se posle ponašao, još nam je teže palo što su nas baš oni izbacili sa Evrobasketa, jer sa toliko strasti uživaju u uspehu.

Nema floskula i ispraznosti, već je Poceko u velikoj ispovesti pred okršaj sa Francuzima imao i nekoliko životnih lekcija.

Dve ekipe se inače sastaju čak 19. na evropskim prvenstvima, Italija je dobila 10 prethodnih susreta, ali je Francuska slavila na poslednja dva, odnosno tri od četiri u 21. veku.

„Trikolorima“ je ovo 13. četvrtfinale EP, što je najbolji rezultat u istoriji posle Španije sa 16 učešća, i slavili su sva tri poslednja puta (2011, 2013. i 2015) kada su bili u osam najboljih.

Italijani će 10. put igrati za polufinale Evrobasketa, ali su često umeli tu i da se zaglave, eliminisani su poslednja tri puta zaredom, 2013. i 2015. od Litvanije, a 2017. od Srbije.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Sada se uzdaju u Nikolu Melija i družinu, u kojoj se izdvaja sjajni trojkaš Simone Fontekio. Na pet od šest utakmica imao je po 18 ili više poena, i pogodio je najmanje po tri trojke.

Do sada je ukupno na 19 trojki na šampionatu i ima priliku da pretekne Sasua Salina (ispao sa Finskom) koji je jedini ispred njega sa 20.

Na drugoj strani imaće najteži zadatak da zaustave NBA zvezdu Rudija Gobera, koji je sa 17 skokova (uz 20 poena) protiv Turske postavio rekord reprezentacije po broju uhvaćenih lopti poslednjih 25 godina na EP

Da li će Francuzi nastaviti trijumfalni seriju u četvrtfinalima na evropskim prvenstvima ili će Italijani prekinuti crni niz od tri vezane eliminacije u istoj fazi?

BONUS VIDEO Triler zaršnica Francuske i Litvanije u polufinalu Svetskog prvenstva u basketu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar