Karakterističan, drugačiji, neponovljiv - Dejan Radonjić. Trener košarkaša Crvene zvezde za Nova.rs otkriva kako su u protekloj sezoni osvojili sve i priča o posebnoj povezanosti sa klubom.

Od 2013. do 2017. obeležio je jednu epohu na Malom Kalemegdanu, ušao u klupsku istoriju kao najtrofejniji trener i ujedno prekinuo višegodišnju dominaciju Partizana. Nije sve bilo tako bajno na početku, naprotiv, ali je vezao po tri titule ABA lige i prvaka Srbije, uz tri pehara Kupa Radivoja Koraća i igranje u plej-ofu Evrolige.

Kada se došlo do „plafona“, digao je sidro rođeni Podgoričanin i nakon godine pauze oprobao se na klupi Bajerna. Ipak, nijedna klupa mu ne leži kao Zvezdina, vratio se kada bi malo ko to učinio krajem prošle godine umesto Saše Obradovića i opet – osvojio sve.

Na karakterističan način priča o sezoni za nama, svim problemima sa kojima su se suočili, tajni i odnosnu s Brankom Lazićem, ali i svemu što ih čeka…

PROČITAJTE JOŠ

Šta je obeležilo sezonu pored titula prvaka Srbije, ABA lige i Kupa Radivoja Koraća?

„Sezona je po mnogo čemu bila specifična. Osnovna karakteristika, ne samo u sportu, već u svim sferama života je situacija oko korone koja je uticala na sve. Igrali smo pred praznim tribinama, pred sam kraj je bilo nešto malo drugačije, korona je uticala na stanje igrača i timova… Crvena zvezda je završila sezonu sa tri trofeja i sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da je na kraju sve bilo dobro“, kaže Dejan Radonjić za Nova.rs.

Koja je tajna veza između vas i Crvene zvezde sa kojom pravite istorijske uspehe, i da li imate neki omiljeni trofej?

„Svaki je na svoj način posebno drag. Neki zbog momenta kada se osvaja, drugi zbog težine situacije, neki zbog jačine protivnika ili nekih drugih elemenata. Specifičnu težinu imaju trofeji osvojeni ove sezone, ali možemo i onim ranije osvojenim da pričamo na taj način“.

U kakvom stanju ste zatekli ekipu kada ste došli, imali ste brojne probleme tokom sezone?

„Nijednom nismo igrali u kompletnom sastavu. Lojd je već bio van tima zbog korone, Noko je tek stigao, Kolom je imao neku situaciju u Sankt Peterburgu. Simonović je veče pred prvi meč sa Igokeom dobio temperaturu, bila je upala pluća, ne korona, tokom meča se povredio Hol… Odmah sam morao da razmišljam o svim tim stvarima i da pronalazim najbolja moguća rešenja u vrlo zahtevnom rasporedu utakmica. Kroz mečeve smo se i upoznavali, i trudili da igramo najbolje što možemo, i da pobeđujemo što se uvek očekuje od Crvene zvezde“.

Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koji trenutak biste izdvojili kao ključni u protekloj sezoni, da li je to osvajanje Kupa?

„Bez ikakve dileme nismo bili favoriti pred Kup Radivoja Koraća, čak je postajala dilema da li da se uopšte ide u tom teškom stanju ekipe. Sredinom januara očekivalo se da povratak igrača koji su bili van ritma donese mirnoću, da dođemo do nekog nivoa i da napravimo raspodelu uloga u timu, podignemo stepen uigranosti i počnemo bolje da se razumemo. Krajem meseca krenula je korona koja nas je deklasirala. Osipali smo se iz dana u dan, krenulo je otkazivanje utakmica, tih 10-12 dana stvarno su bili frustrirajući, nije bilo lako gledati da stalno stižu pozitivni nalazi. Samo nas nekoliko nije imalo antitela i logično je bilo da uveče kad stignu rezultati to bude neko od nas“.

Kako ste se izborili sa svim tim?

„Radili smo čak odlično u datim okolnostima, teško je objasniti to stanje. Dođemo sa opremom da idemo na gostovanje i onda shvatimo da ne možemo, jer imamo nove slučajeve korone. Dan pred put u Novi Sad pojavili su se na treningu simptomi kod još dvojice igrača, pa smo čekali do popodne da znamo da li krećemo na Kup ili ne. Sve to nas je možda i dodatno zbližilo, i pojačalo odgovornost i želju da napravimo nešto“.

Dejan Radonjić
foto: Dragana Stjepanovic / STARSPORT

Iz Novog Sada vratili ste se s „Žućkovom levicom“?

„Zvezda je godinama išla na Kup kao jedan od najvećih favorita i sad je prvi put bilo drugačije. Otišli smo da vidimo šta možemo, na kraju smo osvojili trofej i onda je bilo jasno da bez obzira na sve možemo nešto da uradimo. Nakon toga usledio je specifičan period, veliki broj zgusnutih utakmica jer smo imali i otkazane, a bili smo i dalje bez šestorice igrača za koje nismo ni znali kada će da se vrate i da se dovedu potom u stanje da mogu da igraju. Znam da se ovde ne voli kad se gubi, ali smo neke utakmice odigrali iznad mogućnosti. Izgubili smo pola koša od Zenita bez šest igrača i svi su patili što nismo pobedili ekipu koja je igrala Top 8 Evrolige. Moglo je da se priča i o tome koliko smo dobro igrali da jedna lopta odluči meč, ili šta bi bilo da smo mi kompletni a oni bez šestorice“.

Kako gledate na to što se ovde toliko pati kada se izgubi?

„Tako je bilo i ranije, treba da postoji razumevanje i za tako nešto, ali i za drugu stranu. Bio sam fokusiran na ono što radimo da bismo došli do toga da budemo zadovoljni na kraju. Pokušavam da razumem sve to, ali me ne opeterećuje do te mere da ostavi neke posledice“.

Da li se nešto drastično promenilo između vaša dva mandata?

„Tokom prvog perioda se išlo u borbu da se osvoji nešto što se dugo, dugo čekalo, pa je imalo svoju specifičnost. Sada je Zvezda godinama tu gde jeste i nije baš za poređenje“.

Dejan Radonjić i Branko Lazić
Foto: STARSPORT

Kapiten Branko Lazić je za Nova.rs posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća rekao kako postoji neka tajna povezanost između vas?

„Nije ni meni nijednom rekao nešto o tome, moraću da ga pitam, nadam se da će mi reći i tako olakšati posao (smeh). Trudimo se da svaki igrač uvek da trenutni maksimum, radili smo i pre zajedno i zna koja su očekivanja stručnog štaba od njega. Značilo nam je da neko s takvom ulogom u timu pokaže reakciju i da dobrim igrama i ponašanjem doprinese da sve prevaziđemo i da se radujemo na kraju“.

Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac su prilično „oživeli“ pod vašom komandom, i zajedno s Lazićem su sad u reprezentaciji Srbije?

„Lepo je videti igrače Crvene zvezde u reprezentaciji, to je svojevrsna nagrada prvo za njih, onda i za mene kao trenera. Trudili smo se da lociramo probleme i tražimo rešenja tokom sezone, i to je iziskivalo dodatne napore. Svaka im čast što su se posle teške klupske sezone javili u reprezentaciju, naravno treba da postoji razumevanje i za one druge koji su se takođe enormno potrošili i treba im odmor. Atipična sezona u svakom slučaju i teško je proceniti uopšte količinu potrošnje. Igrači u Americi i Evroligi u idealnim uslovima imaju ogorman broj utakmica i ta potrošnja zahteva period odmora da u sledećoj sezoni prođu isti put. Tokom leta su tu reprezentativne obaveze i često ta želja i motiv mogu da doprinesu da sve iznesu“.

Kakva je situacija s timom za sledeću sezonu? Došli su Nikola Ivanović i Luka Mitrović, pominju se Stefan Jović i Aleksa Avramović, otišao je Džordan Lojd…

„Dolaskom Nikole Ivanovića i povratkom Luke Mitrovića počeli smo prelazni rok i doveli igrače koji mogu da nam pomognu u ostvarenju ciljeva, a to je pre svega želja da naredne sezone napravimo iskorak u Evroligi gde je Crvena zvezda prošle sezone imala 10 pobeda. Obojica imaju dobre igračke i ljudske kvalitete sa kojima sam mogao da se upoznam radeći sa njima. Nastavljamo da pratimo tržište, teško je, gotovo nemoguće formirati ekipu u skladu sa željama i mogućnostima za nekoliko dana. To što se dovodimo u vezu sa brojnim igračima je donekle i očekivano. Ne bih komentarisao brojne spekulacije, jer smo u procesu selekcije i razgovora sa igračima. Nisam srećan zbog činjenice da moramo da napravimo dosta promena, ali učinićemo sve da prevaziđemo sve okolnosti i uradimo sve što je u interesu Crvene zvezde“.

Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako ste reagovali na poziv da se vratite u Zvezdu krajem prošle godine?

„Racionalno sam tome pristupio. Razgovarali smo, procenili smo situaciju, razmislili i odlučili. Nisam se bavio stvarima koje mogu da utiču na donošenje moje odluke, jasno sam sagledao sve i uz konsultacije doneo odluku da krenem da radim“.

Osvojili ste sve u domaćim i regionalnim okvirima, šta je sledeći cilj?

„Prvi je da napravimo ekipu i plan kako da radimo, idemo na pripreme pa ćemo videti dalje ciljeve. Više puta sam rekao da nismo zadovoljni sa 10 pobeda u Evroligi i nadamo se da će ih biti više sledeće sezone. Svi znamo da uvek idemo na najviše ciljeve u svim takmičenjima“, zaključio je Radonjić.

Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju Dejan Radonjić, košarkaški trener, intervju
Dejan Radonjić, KK Crvena zvezda Dejan Radonjić, KK Crvena zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare