Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sa nastavljanjem pandemije koronavirusa, nastavljaju se i problemi sportskih klubova i takmičenja. Najveće nedoumice među svima njima je da li sačekati da opasnost prođe i nastaviti sezone, koliko čekati, da li ako se ne čeka, proglasiti trenutni plasman kao konačan, ili da se sezona poništi.

Najpre se oglasio prvi čovek Igokee, Igor Dodik, i naveo da se regionalno takmičenje zaustavi i trenutni plasman na tabeli proglasi konačnim, ako se ne steknu uslovi za nastavak sezone,

Iz tabora ekipe iz Aleksandrovca se i dodaje kako bi iz ABA lige trebalo da ispadne trenutno poslednji tim (Zadar), a da se iz ABA 2 plasira lider – Borac Čačak.

„Ne znamo dokle će ovo stanje potrajati, a pošto nema uslova ni za kakav rad klubova, samim tim bismo morali da organizujemo dodatno vreme za nove pripreme da bi se igrači spremili da ponovo igraju. I po tome onda ne znamo kada bi mogli da započnemo sledeću sezonu. Naš predlog je da, ukoliko se u narednih 10 do 15 dana situacija ne razjasni i u drugim takmičenjima, završimo ovu sezonu sa trenutnim stanjem na tabeli i bez odigravanja utakmica. Bez plej-ofa i bez baraža. Da ispadne trenutno poslednja ekipa iz ABA 1 a plasira se prva ekipa iz ABA 2 u ABA 1“, navodi se u saopštenju Igokee i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ

„Ovaj stav zauzimamo isključivo zbog teške situacije u kojoj smo se prvi put zadesili i da svi mi (klubovi) probamo da smanjimo troškove koliko je to moguće i da uspemo čim budemo u prilici da organizujemo ligu da funkcioniše normalno, i pripremimo se za novu sezonu“, poručuje Igor Dodik ispred Igokee.

Sa druge strane, direktor Zadra, Željko Žilavec, jedan od osnivača ABA, uputio je pismo čelnicima takmičenja i ostalim učesnicima u kome je izneo mišljenje da sezona treba da se poništi.

“Naš stav je da bilo kakav nastavak nema smisla, što zbog opšte situacije kojoj se ne nazire kraj, što zbog nemogućnosti treniranja. Igrači ne treniraju već 15 dana, neće sigurno sledećih 30. Dvorana je zatvorena, stranci su otišli, ekipa nije više homogena. Da ne govorim da je i psihičko i fizičko stanje igrača na vrlo niskom nivou”, naveo je Žilavec u pismu.

Pojasnio je zašto nije za nastavak sezone ni u letnjim mesecima.

“Nismo ni za opciju naknadnih odigravanja u julu ili avgustu, jer tada ni nema tima. I da ga ima, pitanje je regularnosti, jer sastavi ne mogu da budu isti kao što su bili pre poslednjeg kola”.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je rekao trenutno, troškovi samo rastu , pa je Zadar na pragu da raspusti celu ekipu u roku od nekoliko dana.

“Naš stav je da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova, ili da se liga proširi za dva kluba iz ABA 2. Pošto ni ABA 2 liga nije regularno završena, mislimo da nema obaveze ni prema jednom klubu da ga se promoviše u ABA 1 ligaša. Mišljenja smo da je u ovoj situaciji zdravlje na prvom mestu i o košarci nema ni govora”.

Otvorio je i još jednu važnu temu.

“Voleo bih da svi klubovi zauzmu stav oko ugovora igrača, do kada da se plaćaju, šta da se napravi? Naš je stav da se igračima priznaju primanja zaključno s krajem marta, a april, maj i jun, odnosno tri rate jednostavno ne mogu proći. Kako to da se reši, da li je to suspenzija ugovora za ovu sezonu (za one koji imaju višegodišnji ugovor), odnosno sporazumni raskid za jednogodišnje ugovore?”, pita se Žilavec.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram