Foto: Mornar /Media pro

Prekid ABA lige zbog koronavirusa bio je početak polemike da li i na koji način treba da se nastavi regionalno takmičenje.

„Potpuno je jasno da trenutni plasman ne može da se proglasi konačnim, jer je ostalo da se odigra još jedno kolo u ligaškom delu, plus plej-of. Ne bih da ulazim u to da li bi posle mogao da se umesto plej-ofa igra fajnal-for, jer u uvom trenutku ne znamo da li će se liga nastaviti za 15 dana, mesec, dva meseca… Kada bude nešto jasnija slika oko zdravstvene situacije, treba svi zajedno da sednemo i vidimo kako dalje, ali siguran sam da se klubovi neće složiti sa idejom da prekid lige bude proglašen krajem sezone“, kaže za Nova.rs, Dragan Bokan, predsednik Budućnosti.

Budućnost (i dalje) trenira
Za razliku od ostalih ekipa iz ABA lige, Budućnost nije otkazala treninge.
„Za sada nam zdravstvena situacija u Crnoj Gori u kojoj nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa, dozvoljava da treniramo. S obzirom na to da sam na čelu kompanije ‘Voli’ (trgovinski lanac), trenutno je najvažnija briga da obezbedimo da svi u Crnoj Gori imaju neophodne potrepštine“, kaže Bokan.

 

Na opasku da su pojedina takmičenja „svirala“ kraj i da su titule već podeljene, prvi čovek Podgoričana je uzvratio:

„Te odluke su donele lige u kojima ne postoji prohodnost ka Evroligi, kao što je slučaj sa Litvanijom u kojoj Žalgiris ima A licencu.“

U regionu se 1999. godine desio slučaj da je tabela po prekidu takmičenja zavedena pod konačnom, a lider na tabeli, Budućnost, proglašen je za šampiona SR Jugoslavije koju su činili Srbija i Crna Gora.

„Razumem takva razmišljanja, iako 1999. godinu i sadašnje vreme ne bih uporedio, jer ima više različitosti (ratno stanje trajalo skoro tri meseca, ostatak Evrope nije prekidao lige…). Ali, da ne ulazimo u to, već da sačekamo da se zdravstvena situacija smiri, pa da sednemo i razgovaramo. U ovom momentu je najvažnije zdravlje ljudi.“

Miro Župevec, generalni direktor Krke, smatra da je suviše rano za bilo kakav konkretan stav.

„Situacija se svakodnevno menja. Mislim da će nešto jasnija slika biti tek kada vidimo kako će reagovati Evroliga kojoj je naše takmičenje okrenuto“, smireno kaže Župevec za Nova.rs.

U Sloveniji su, kao u Srbiji, na snazi silne restrikcije.

„S obzirom na to da su zabranjena okupljanja, svi smo u samoizolaciji, uglavnom kod kuće. Usmereni smo na telefonsku i internet komunikaciju. U Novom Mestu, koliko mi je poznato, nema zaraženih, ali svi očekuju da će opasnost narasti. Za sada se držimo“, dodaje Župevec.

Veći problem u Hrvatskoj
Ma koliko izgledalo, veći problem od ABA lige za hrvatsku klupsku košarku predstavlja domaći šampionat.
„Ostao nam je još jedno kolo do završetka drugog kruga, od planirana tri. Da bi se, po pravilima, trenutni plasman prizao za konačan, neophpodno je da se odigraju dve trećine ligaškog dela. Dakle, nedostaje nam samo jedan utakmica. Sada, ako bi se, posle ove zdravstvene krize, našao termin za to jedno kolo, zašto ne bi bilo mesta bar i za završni turnir“, objašnjava Čavlović.

 

Domagoj Čavlović, generalni direktor Cibone, ujedno i predsednik ABA lige‚ takođe ne želi da se bavi niti procenama kada bi i na koji način bi mogla da se ova sezona nastavi i završi.

„Ne mogu sam o tome da odlučujem, već ćemo sesti svi, videti koje su nam mogućnosti i na kraju doneti zajedničku odluku. Kao Liga smo u izuzetno nezavidnom položaju, jer se sa ovakvom situacijom srećemo prvi put ne samo mi, nego ceo svet. Nemamo nikakvo iskustvo“, iskren je Čavlović u razgovoru za Nova.rs.

Prvi operativac „vukova“ s Tuškanjca ne želi da priča o mogućnostima, kako kaže iz koketnosti prema ostalima ekipama.

„Ako pogledate tabelu, Cibona je jedan od retkih ekipa koja je u uslovno rečeno komfornijoj poziciji, nemamo šanse za plasman u plej-of, ali izborili smo opstanak, pa s toga ne bi bilo fer prema ostalima da pričamo. Nismo još ni završili regularni deo…“

Evidentno je da ABA liga čeka prvo potez Evrolige.

Neće kriza tako brzo proći
Generalni menadžer Cibone, Čavlović, nije optimista da će opasnost brzo proći.
„Predsednik našeg kluba (profesor doktor) Mladen Bušić koji je direktor bolnice ‘Sveti duh’ nije optimista po pitanju brzog završetka pandemije. Ako pogledamo da je u Kini problem počeo u decembru, a sada je mart… Ne možemo da pretpostavljamo kad ćemo da nastavimo ligu. Ali, samo da smo živi i zdravi…“

 

„U kontaktu smo sa Evroligom, jer kao što znate imamo klubove koji su ostali u njihovim takmičenjima (Crvena zvezda u Evroligi i Partizan u Evrokupu). Za sada je Evroliga ostavila 11. april kao okviran datum, pa ćemo da vidimo…“, ne želi Čavlović bilo kakvom ishitrenom izjavom dodatno da diže temperaturu u regionu koja je skočila prethodnih dana.

Đoko Pavićević, predsednik Mornara, uz apostorfiranje da su „pre svega, najvažniji životi ljudi“, na konkretno pitanje Nova.rs kako posle izlaska iz opasnosti staviti tačku na sezonu odgovara direktno:

„Ako bude bilo uslova, da odigramo još jedno kolo, a potom fajnal for. Pošto je Partizan prvi, najpoštenije bi bilo da završni turnir bude u njegovoj organizaciji. Verujem da će se stvoriti uslovi, jer ne zaboravite ABA ligu čine klubovi iz šest zemalja koje različito tretiraju aktuelnu situaciju. Nadam se da će, kada dođe vreme, u svakoj zemlji biti redovno stanje“, kaže Pavićević za Nova.rs.

On se okrenuo i eventualnom nastavku takođe zaustavljene ABA 2 lige, koja bi po pravilu trebalo da bude u plej-of formatu.

PROČITAJTE JOŠ

„I tu bih predložio „fajnal for“ koji bi organizovala najbolje plasirana ekipa, s tim da, ukoliko je moguće, niko ne ispada iz ABA 1 lige, već bi samo sledeće godine u elitnom rangu igralo 14 ekipa.“

Prvi čovek Barana svestan je da su na stolu veliki ulozi, a da je najveći, uz šampionsko prstenje, ulaznica za Evroligu.

„Da nije toliko veliki takmičarski ulog, možda bi bilo moguće da se završi sada. Znate uvek je iz sportskog ugla važno da se sve odluči na terenu, kako je i planirano, odnosno plej-of, ali ne znam da li ćemo imati vremenskog prostora, a ne verujem da mi, kao liga, imamo finansijskih mogućnosti poput NBA liga da ulazimu duboko u leto s kalendarom. Sportski je i da se ne gleda samo lični interes“, dodaje Pavićević.

Podsećanja radi, Ostoja Mijailović, predsednik Partizana je putem klupske televizije otvorio aktuelno pitanje.

„Partizan želi da zaštiti igrače i stručni štab jer je zdravlje svih na parketu, oko njega i na tribinama najvažnije. Suština sporta je igra pred navijačima, a u tržišno vreme i zarada svih klubova od prihoda od ulaznica, pogotovo klubu sa godinama najvećom posetom. Partizan veruje da će i ostali učesnici plej-ofa, kao i menadžment ABA, podržati ovaj predlog koji je u interesu igrača, trenera, navijača, klubova i ABA lige. U suprotnom, ako zbog više sile odlaganje nije moguće, kao 1999. godine, u cilju zaštite zdravlja svih aktera i regularnosti lige, stanje na tabeli posle regularnog dela bi trebalo da se proglasi konačnim“, izjavio Mijailović.

Nedugo potom usledilo je saopštenje Crvene zvezde.

“Bez namere da bilo šta prejudiciramo, sve predloge da se u slučaju nemogućnosti odigravanja bilo kog takmičenja u narednom periodu ili ‘više sile’ trenutni plasman u ABA ligi proglasi konačnim, smatramo neozbiljnim, jer je Zvezda kao jedini učesnik u Evroligi bila pod neuporedivo većim opterećenjem od ostalih. Do sada je odigrala deset i više utakmica od drugih učesnika ABA lige, često i pet mečeva u razmaku od deset dana, zbog duplog nedeljnog programa u Evroligi. Neuporediva su sadašnja Evroliga i nekadašnja takmičenja kada je taj princip poslednji put primenjen, kao i opterećenja ekipa, igrača i logistike klubova. Zato očekujemo pametne i konstruktivne predloge kako bi rešili pitanje pobednika u takmičenjima koja nam predstoje (ukoliko okolnosti budu dozvolile) isključivo na terenu, i kako je predviđeno u doigravanjima, bez nemuštih pokušaja prekrajanja tabela i takmičenja, jer u ovoj situaciji za to nije vreme, ni mesto! Zvezda koja u narednom periodu mora da odigra još šest utakmica Evrolige, neke sa ekipama i u zemljama izuzetno pogođenom koronavirusom, pažljivo će pratiti situaciju i informisati javnost o daljim koracima“, navedeno je u saopštenju crveno-belih.

Stav Cedevite Olimpije u utorak
Olimpija Cedevita će, kako je rečeno u ljubljanskom klubu, u utorak izaći pred javnost.
U ekipi Mega Bemakas, za sada, nemaju komentar.

 

Za konačan prekid sezone ABA lige izjasnio se Dragan Bajić, trener Igokee, koja je kasnije proglašena za šampoiona BiH.

“Problem je što se ne zna koliko će koronavirus da traje i gledajući kako neke zemlje donose odluke o prekidima prvenstava i donošenju odluka o šampionu na osnovu tabele, očekujem da se to desi u ABA ligi i Ligi BiH. Pretpostavljam da svaka liga ima pravilnik za nepredviđene situacije. U ABA je  sve kristalno jasno pred poslednje kolo, osim možda četvrtog mesta ili baraža za opstanak. Vidim, Ukrajina i Litvanija su prekinule prvenstvo. Mi dve pobede bežimo prvom pratiocu i tu je mnogo čista slika. Ne zato što smo mi prvi, ali smatram da u ovoj situaciji, ne znajući kad će biti nastavak da bi to bilo najbolje. Mišljenja sam da lige treba prekinuti i proglasiti pobednike na osnovu trenutnog plasmana”, izjavio je Bajić.Ipak, kako su rekli u Igokei, to nije zvanično mišljenje kluba, već je trener izneo lično, na šta svako ima pravo.

„Rano je još za bilo kakav konačan stav“, poručili su iz Igokee.
Očigledno je da ne postoji jedinstven stav među članovima ABA lige po pitanju nastavka ili završetka takmičenja, ali teško ga je i bilo očekivati…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram