Istorija sukoba u ABA: Budućnost najtoksičniji rival Zvezde

Podeli:
KK Budućnost, KK Crvena zvezda
Foto:Filip Filipovic/STARSPORT

Crvena zvezda i Budućnost će još jednom odlučivati o šampionu ABA lige, a svaki njihov dosadašnji susret obeležile su igre na terenu, ali podjednako dramatične bile su i one van parketa.

Samo dve godine nakon istorijsko finala i trijumfa Zvezde sa 3:2 u pobedama, opet će timovi iz prestonica Crne Gore i Srbije odlučivati o trofejima.

PROČITAJTE JOŠ

Sada sa novim trenerima Dejanom Radonjićem i Dejanom Milojevićem i gotovo potpuno drugačijim igračkim kadrom od nedelje će krenuti finalne borbe.

Ipak, tokom prethodnih godina su ratovi saopštenjima između dva predsednika kluba Nebojše Čovića i Dragana Bokana učinili da mnogi odustanu od gledanja finalnih mečeva.

Atmosfera je redovno dovođena do usijanja, što je za posledicu imalo i niz incidenata koji su se desili i u „Morači“, a kasnije kao repliku na to i u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Navijači Budućnosti su dočekali goste iz Beograda „na nož“, pa su pod policijskom pratnjom išli autobusom do dvorane. Izlazak na parket samo je učinio da se u „Morači“ zapali varnica koja je gotovo dovela do linča košarkaša Zvezde.

Jedna od najglasnijih je bio i Amar Nuhodžić, sin ministra policije Crne Gore.

KK Budućnost, KK Crvena zvezda
Foto: Starsportphoto ©

Kako su tada prenele „Vijesti“ on je pljuvao igrače igrače i stručni štab Zvezde. Meta mu je, pre svih, bio Filip Čović, kog je pljunuo u lice čim je izašao na parket. Zanimljivo da obezbeđenje i policija tada nisu reagovali.

Ovakvo „gostoprimstvo“ su uzvratili i beogradski navijači, koji su odlučili da lestvicu dodatno podignu.

Početak petog meča (97:54) kasnio je jer su navijači upali na teren, a onda komotno šutirali na koš. Gađali su protivničke igrače sitnim predmetima, igrači Budućnosti su u jednom momentu odbili da izađu na teren, pa je meč započeo tek nakon što je policija ispraznila deo tribine iza gostujuće klupe.

I čitava „igra“ je trajala duže od sat vremena, pa je meč dobrano kasnio.

Navijači su pljuvali igrače Budućnosti, a Noris Kol je u jednom momentu gađao loptom kamermana koji ga je navodno verbalno provocirao.

Budućnost se nakon povlačenja u svlačionicu oglasila saopštenjem u kom su tvrdili su da su gađani “kovanicama, baterijama za telefon, stolicama, drškama od metle, punim flašama i kamenjem”, mada za ovo poslednje na video snimku ne postoji dokaz.

KK Crvena zvezda, KK Budućnost
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Podgoričani su naveli i da su fizički napadnuta četvorica njihovih igrača: Kol, Klark, Gordić i Šehović.

Gordić je prema njihovoj tvrdnji pogođen stolicom, a Šehović je zadobio povrede zbog kojih nije bio u stanju da izađe na teren (mada je posle ipak igrao).

Ipak, nije ovo bio jedini slučaj da se dva poslednja evroligaška kluba sa Balkana ovako sukobljavaju. Gostovanje Zvezde u „Morači“ (83:63) ove sezone obeležilo je sramno ponašanje navijača koji nisu ni smeli da budu u dvorani!

Na meti navijača se našao trener crveno-belih Dejan Radonjić koji je doživeo niz teških uvreda.

Kao da su navijači zaboravili da je upravo Radonjić igračka legenda kluba (kasnije i trener), pa su horski vikali „Dejo, splačino“.

Dejan Radonjić, KK Crvena zvezda, KK Budućnost
Foto:Filip Filipovic/STARSPORT

Ostalo je pitanje zašto niko nije pokušao da spreči ovakve ispade navijača pogotovo kada se zna da je sa Radonjićem na klupi Budućnost dva puta stigla do četvrtfinala Evrokupa.

Ispostavilo se da je najveći greh Radonjića što je najtrofejniji trener u istoriji kluba koji u Podgorici ne podnose i sa kojim imaju najtoksičniji odnos od svih.

Tokom 2018. godine je duel Budućnosti i Zvezde obeležila tuča navijača na tribinama. Između dve četvrtine je trajala nešto duža pauza, a na kraju su navijači Budućnosti sa tribina izbacili nekoliko momaka uz skandiranje.

Najtoksičnije rivalstvo je dodatno začinjeno i brojnim saopštenjima, svađama na sednicama ABA lige i prepucavanjima na različite načine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar