Foto:Ethan Miller / Getty images / Profimedia/Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/COSTFOTO

Iako neće sve reprezentacije biti u punom sastavu, očekuje se spektakl na Evrobasketu

Od Evrobasketa ove godine svi ljubitelji košarke imaju velika očekivanja, jer se ne dešava tako često da sve najveće zvezde iz Evrolige i NBA budu sa svojim reprezentacijama i nadmeću se za medalju.

PROČITAJTE JOŠ:

Nebrojano puta se dešavalo da najbolji košarkaši budu sa svojim reprezentacijama na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, a da nakon toga propuste Evrobasket. To je najčešće bio slučaj sa NBA asovima, međutim, sada je situacija drugačija.

Svaka od prve četiri reprezentacije koje su postavljene za favorita imaće bar po jednog NBA igrača. Slovenija će biti predvođena Lukom Dončićem i Goranom Dragićem, koji je odlučio da pomogne reprezentaciji da odbrani evropski tron.

Francuzi će najviše nada polagati u Rudija Gobera i Evana Furnijea, dok je Srbiju obradovao Nikola Jokić, koji je i na pripreme reprezentacije došao vidno spreman.

Grcima je prva nada Janis Adetokumbo, dok su se Domantas Sabonis i Jonas Valenčijunas priključili Litvaniji. Ne treba otpisivati ni Španiju koja je jedna od najiskusnijih reprezentacija, ali i aktuelni svetski šampion. U njenom sastavu biće braća Vili i Huančo Ernangomez, ali i prekaljeni asovi Rudi Fernandez i Serhio Ljulj.

Međutim, koliko god pomenute reprezentacije na papiru bile jake, ipak neće nastupiti u punom sastavu. Kada je reč o Srbiji, najviše će se osećati izostanak Bogdana Bogdanovića, koji je zbog povrede morao da propusti ovo leto.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Bogdanović je operisan i sada mu predstoji odmor pred izazove sa Atlantom u NBA ligi. Koleno mu je napravilo veliko probleme, ali je dobro što Srbija ima kvalitetna rešenja na njegovoj poziciji.

Srbija će na Prvenstvo Evrope otići i bez Alekseja Pokuševskog i Nikole Jovića, koji nisu dobili dozvole od svojih NBA timova (Oklahome i Majamija) da se priključe reprezentaciji.

Takođe, u problemu su se našli i Crnogorci, koji će igrati bez Nikole Vučevića. Iskusni (krilni) centar je odlučio da odmori ovog leta, a prošle godine je sa Čikago Bulsima igrao i više nego solidno. Ipak, Vučevića polako stižu i godine (31), pa njegov potez nije naišao na osudu javnosti.

FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY
FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ono što Crnogorcima može biti dodatan problem je potencijalni izostatan Nikole Ivanovića, koji je trenutno na terapijama u Minhenu. Plejmejker Crvene zvezde ima problema sa Ahilovom tetivom i po svemu sudeći mu predstoji nešto duža pauza.

Španci na Evrobasketu neće moći da računaju na Rikija Rubija, koji se redovno do sada odazivao pozivu selektora Serđa Skariola. Umesto njega na spisku se našao Lorenco Braun, koji je nedavno dobio španski pasoš. Rubio će umesto na terenu Evrobasket pratiti sa tribina ili kraj malog ekrana, pošto mora da se oporavlja od povrede.

Hrvati su se našli u iznenadnom problemu, nakon što su reprezentaciju, makar za kratko, napustili Ante Žižić, Dragan Bender i Krunoslav Simon.

Selektor Damir Mulaomerović je odlučio da prednost da Ivici Zubcu, a ne Žižiću, a mnoge je iznenadila odluka da ne povede obojicu. Bender i Simon su otkazali svoje učešće zbog povreda.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Francuzi će na EP stići bez jednog od najtalentovanijih mladih igrača Viktora Vembenjame, ali i fizički dominantnog centra Mustafe Fola. Obojica su doživela povrede, pa se očekuje da budu na raspolaganju reprezentaciji već za sledeće veliko takmičenje.

Ni Turska neće igrati u punom sastavu, pošto je Omer Jurtseven odlučio da leto iskoristi da bi se što bolje pripremio za narednu sezonu u NBA ligi. Centar Majamija koji je rođen u Uzbekistanu nije otputovao sa reprezentacijom na pripreme, a odluku je doneo sam bez pritiska kluba.

Jurtseven se zbog ovoga našao na udaru turske javnosti, a između ostalog propustiće i duel sa Srbijom koji se igra 28. avgusta u okviru kvalifikacija za Mundobasket.

Evroprsko prvenstvo igraće se u četiri zemlje (Nemačka, Gruzija, Italija i Češka), a počinje 1. septembra i traje do 18.

BONUS VIDEO Izjava Vasilija Micića na okupljanju reprezentacije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare