Užasan pokušaj burek za 400 dinara, pivo je manje od 350, a magnet celih 600 dinara - fan zona na Evrobasketu nudi sve i svašta, možete i trojke da šutirate.

Grafika: Slađana Đermanović

Ako šetate centrom Praga, ne biste ni znali da se igra Evrobasket u prestonici Češke, ako tog dana nema utakmica i kod O2 arene je neobično pusto.

Onaj prazan dan sprečio nas je u nameri da probamo sve „specijalitete“ fan zone, pa smo se vratili dan kasnije, kada smo u večernjem terminu potom demonstrirali silu protiv Finske (100:70) u 3. kolu.

PROČITAJTE JOŠ

Kada su utakmice na programu, oko dvorane je sve toliko živo od ranog jutra, pošto su mečevi u terminima 14.00, 17.30 i 21.00. Nova nedelja je počela duelom Izraela i Poljske, i trijumf Poljaka je bio novi dokaz da u našoj grupi zaista svako svakoga može da dobije.

Dok smo čekali da Nikola Jokić i drugovi zaplešu na parketu, obišli smo prostranu i bogatu fan zonu, a tamo nas je sačekalo i jedno iznenađenje. Na prvu loptu prijatno, na drugu i ne baš – imaju burek, super, ali nije super što je užasan.

Kada izađete na metro stanici Češkomoravska, do koje ide žuta (B) linija, udarate pravo na fan zonu i O2 arenu.

A, tamo vas čekaju reklamni štandovi, teren za šutiranje trojki (lopta je klizava, koševi tvrdi), prilično skupi suveniri sa znakom Evrobasketa i, naravno, klopa i pivo.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Posle nekoliko promašenih trojki i jedne pogođene, bio je red da se okrepimo. Vrte se kobasice kao glavni izbor, a nama je pažnju privukao – burek.

Česi su rešili da probaju da budu dobri domaćini, pa su u fan zoni obezbedili po jedan specijalitet iz svake zemlje iz koje dolaze reprezentacije u grupi D.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

E, sad, da je burek izvorno srpski specijalitet, nećemo baš o tome… Ako ništa drugo, bar je jedna opcija bila sa mesom, za koji će mnogi reći da je to jedini pravi burek, a bila je i kombinacija spanaća i plavog sira. Samo što taj specijalitet pored plavog sira nije ni prošao.

Cena je 80 čeških kruna, što je 3,2 evra (cena se množi sa 0,04 da se prebaci u evro), odnosno nešto manje od 400 dinara. Ukus diskutabilan, relativno je jestivo… Kora je bila nekako testasta, spanaća previše, a sira jako malo, još je plastična viljuška baš kvarika utisak.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Na slikama postoji samo ceo i na pola, bio bi i prazan tanjir da je zaslužio, ali nisam uspeo do kraja da ga pojedem. Inače nisam neko ko je preterano probirljiv, jedem sve, dobro grašak mi nije baš omiljen, ali ovo mi nije bilo žao da ne završim.

Posle toga je moralo da usledi pivo, košta 120 kruna sa sve čašom koju kada vratite dobijete 50 kruna nazad. Takva su pravila, a to znači da je pivo 70 kruna, odnosno malo manje od 350 dinara.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Na štandu sa suvenirima bila je gužva, i pored toga što je najniža cena 5 evra, koliko treba izdvojiti za magnet ili znojnicu. Mala košarkaška lopta staje 15 evra, maskota 20, koliko ćete platiti i za šal, dok je majica 25 evra.

Zvanična lopta ide i do 150 evra, replika je bar triput jeftinija, ali nešto je moralo da se pazari za uspomenu.

*

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

*

BONUS VIDEO Šta vas sve čeka u Pragu: Pivo, klopa i drvena medalja za ljubaznost

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram