Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Poezija pokreta, šou-tajm, jeste rano, ali sluti na kaznenu ekspediciju.

Grafika: Slađana Đermanović

Kako je Srbija odigrala protiv Finske (100:70), žargonski rečeno – stati pa gledati. Rapsodija, šou, milina… Toplo je oko srca dok se gleda onakva Srbija.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je svima da je još rano, što bi selektor Pešić rekao – ne postoji Berlin, već samo svaka sledeća utakmica kao da je poslednja.

Ali, treba dati bilo kome 100 poena, na primer u 1. kolu protiv Holandije, pa to ponoviti tri dana kasnije. Znam da Finska nije adekvatan reper, ali „loženje“ ne može da bude manje zbog toga.

Koliko su samo tukli Nikolu Jokića pri svakom njegovom kontaktu s loptom i koliko je lepo videti da mu je stalo do koske.

Toliko se nervira, svađa sa sudijama, isijava iz njega želja koju su svi čekali da vide u dresu nacionalnog tima.

Dali smo više od 30 poena u prvoj četvrtini, za nepunih devet minuta tačno 33, i to je ono što se ponavlja. Napadački smo gotovo savršeni, uvek će neko pogađati, samo u globalu da se defanziva još podigne na viši nivo, onaj koji je potreban za medalju.

PROČITAJTE JOŠ

Istina da ovi rivali nisu oni najjači, nisu Holandija, Češka i Finska nikakve sile, ali je i protiv njih bitno demonstrirati silu, hvatati zalet i ulivati strah narednim protivnicima.

Jer kad Jokić baci ono njegovo tačdaun dodavanje, a uživo izgleda još impresivnije, samo još jednom poruči svima da ga je nemoguće zaustaviti.

Probali su finski navijači da ga isprovociraju, ili šta god, parolom: „Nikola, ko? (Nikola Who)“, pa su na kraju morali da prepravljaju istu, odnosno samo jedno slovo.

Bilo je realno da i pre kraja saznaju ko je, zbog čega su u njihovim rukama stajala slova sa porukom: „Nikola, zašto (Nikola Why)“.

Sudijama nije trebalo da se Jokić razbesni, a jeste zbog njihovog neznanja, jer je na njihove oči odgurnut i čisto fauliran, što su arbitri išli da gledaju i presudili da je faul. Samo su ga inspirisali da se još više poigrava dok Finci bukvalno nisu znali šta ih je snašlo.

„Sjajno prvo poluvreme“, bio je upitan Pešić da prokomentariše igru i samo je kratko potvrdio: „Saglasan sam“.

„Šta je potrebno u drugom delu“, glasilo je novo pitanje, a selektor je u svom stilu samo ispalio: „Da ponovimo prvo“ i otišao svojim putem.

Idemo dalje, Berlin se vidi posle tri pobede, Izrael (utorak, 21) će biti usputna stanica, kao i Poljska (četvrtak, 21) za ono pravo.

BONUS VIDEO Neven Spahija: Srbiji ne fali Teo, stranac ne treba takvoj velesili

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)