Komemoracija Bobanu Petroviću Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Miodrag Miško Marić, legendarni košarkaš Partizana, održao je govor na komemoraciji posvećenoj tragično preminulom Bobanu Petroviću.

Petrović je poginuo u Južnoafričkoj Republici u saobraćajnoj nesreći 27. seprembra, a klub iz Humske održao je komemorativni skup na kom je govorio Marić.

„On mi je bio više od saigrača, bio je moj drug, brat. Životni putevi su nam se ukrstili ne samo u sportu, nego i porodično i u životu. Dobar deo života smo proveli zajedno. Radovali smo se i tugovali zajedno sa našim porodicama“, rekao je Marić na početku govora.

Nakon toga je otkrio i jednu anegdotu sa čuvenom Rankom Žeravicom posle koje je Petrović započeo svoj put među crno-belima:

PROČITAJTE JOŠ...

„Boban je na prvi trening došao sa braotm od strica, inače znatno višim i krupnijim. Ranko je odmah primetio kvalitet i rekao njegovom bratu da može da ide, a Bobanu – ‘Ti ostaješ’.“

Marić je otkrio da je na njegovoj žurci Petrović upoznao svoju suprugu Silvanu:

„To je bila takva eksplozija ljubavi, oni su već posle tri meseca odlučili da će da se venčaju. To je neobičnost. Setim se prvih početaka, kad su imali iznajmljeni stan u suterenu u Žarkovu, gde nismo ni Boban ni ja da se ispravimo. Pa mi Silvana kaže ‘Je l’ da da nije rupa?’. Ja kažem: ‘Nije Siki, to je porodično gnezdo, gde ljubav pobeđuje’.

Marić je potom nastavio:

„Sledeći stan je bio na 20. spratu. E, tu smo se radovno skupljali, i tu smo proslavljali najčešće pobede. Boban je jako brzo imao malo dete, ćerku Jelenu, koja nam je bila igračka. Nije mogao da izlazi, ali smo mi dolazili. Grba, Sava, Jadran, uz stare igrače. Neponovljivo vreme… Uopšte Bobanov lik i život bi mogao da bude osnova za uzbudljiv roman. Nije patio od konvencionalnosti.

Komemoracija Bobanu Petroviću Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nemarno se oblačio, nije voleo tračeve, isprazne razgovore, imao je svoj način, svoj stil. Konzervativci u klubu su počeli da sumnjaju da li će iskoristiti talenat, jer bio je neobičan. Ali, postigao je da su ga prihvatili takvog kakav jeste. A bio je izuzetan igrač, izuzetnih fizičkih predispozicija. Danas bi vredeo milione, imao je visinu, brzinu, eksplozivnost i šut.“

Marić je otkrio da je njegov veliki prijatelj bio i izuzetno nadaren violinista:

„Svirao je violinu. Nađite mi igrača tog kalibra koji je svirao violinu. Pričao sam sa Perom Vilfanom, koji nije mogao iz zdravstvenih razloga da dođe, pričao mi je anegdotu da su bili u krčmi, bio je orkestar, svirao, i u neko doba uzima Boban ćemane i svira violinu. Odvsvirao je ceo blok, za opšte veselje. Znate šta je postigao kao igrač. U vreme kad je reprezentacija Jugoslavije bila jezivo jaka. Mogao je mnogo više, znam da je pripreme za Moskvu napustio zbog povrede. Nije se štedeo, ne znam igrača koji je dobio više laktova. Bespoštedan borac i ljudina. Sjajan drug“, dodao je on.

Petrović je za Partizan igrao od 1976. do 1985. godine, i sa timom iz Humske je osvojio dva Kupa Radivoja Koraća u organizaciji FIBA, dve titule šampiona Jugoslavije, kao i jedan kup.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar