Foto:Nemanja Jovanović

Proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević prokomentarisao je izbor Željka Obradovića za trenera Partizana i to kako su crno-belima obezbeđena pojačanja.

Vujošević smatra da bez toga nije moglo da se desi bez „miga“ Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Željko Obradović ima, koliko, devet Evroliga? Partizanu nije mogla da se desi bolja stvar. Prošle sezone je bio u jednoj ‘daun’ situaciji, teškoj. Ja se kao Partizanovac radujem što je došao on kao najveće trenersko ime. Veliki je autoritet, ima svoju harizmu, privlači. Iznenadila me je ta njegova odluka i rizičan potez da u ovoj sredini i u Partizanu kakav je bio, na neki način rizikuje taj svoj rejting. Našao sam se s njim. Imamo takav odnos da ne komuniciramo često, ali komuniciramo i vidim da ga je ovaj novi početak podmladio. Gladan je rada i energije i kada je u pitanju sastavljanje tima“, rekao je Vujošević gostujući u „Probudi se“ na TV Nova S.

Partizan je do sada doveo četiri zvučna pojačanja: Kevina Pantera, Aleksu Avramovića, Zeka Lideja i Rodionsa Kurucsa.

„Napravili su odličan potez. Letonac, Kurucs, posle prve godine u NBA je igrao Ol-star rukija. Posle je imao i neke privatne probleme, ušao je u neku fazu gde je izgubio i samopouzdanje, ali ukoliko ga Željko vrati to će biti veliki dobitak. Ovi koji su ostali, Dangubić, Trifunović, Zagorac, uz ove koji dolaze, neće biti isti igrači kakvi su bili. Svaki igrač će biti drugačiji nego prošle godine“, analizira čuveni trener.

Vujošević se nedavno sastao sa Obradovićem u jednom lokalu i kaže da je uslov Žocovog povratka u Partizan bio dobar budžet.

Partizan je prošle sezone bio tek na sredini ABA lige, a slabo je igrao i u Evrokupu.

„Osnovni problem i uslov da dođe je da se obezbedi pristojan budžet za selekciju pristojnog tima. Svako ko ima malo pameti, jasno mu je da to nije moglo da se uradi bez interesa države, odnosno predsednika države, Vučića. Znači on je iz svojih nekih interesa koje ja tumačim pre svega u predizbornoj političkoj godini, pre svega zbog velikog nezadovoljstva Partizanovih navijača i onoga što se Partizanu dešavalo u fudbalu, vaterpolu i košarci od 2012. do sada“, kaže Vujošević.

Na pitanje da li je to kupovina mira i zloupotreba Obradovića i njegovog imena, Dušo smatra da nije, jer je Obradović institucija.

„Obradović ne može tu da bude zloupotrebljen, pitanje je ko je tu zloupotrebljen. Jer, Obradović je bogat čovek koji je svoj čovek. Najteže je kupiti švajcarskog bankara, koji je bogat. On ima svoje interese, želi da ostane u zemlji koja je njegova, da ne luta svake godine ovamo ili onamo. Želi ovde da napravi taj rezultat. Imao je Fener i Makabi, bolje finansijske ponude“, napominje Vujošević.

Izrazio je i zabrinutost što se predsednik države neposredno meša u sport, umesto da se za taj deo društvenog života traži sistemsko rešenje.

„Smeta mi što se predsednik Vučić jako meša u sport, menja odluku Fudbalskog saveza da se liga postepeno smanjuje na 12 klubova. Nemam dokaze, ali znam da je zvao sudije, to se dešavalo u Kupu, posle prekida onog Kupa, kad je igrano sutradan. Nepristojno je za poziciju koju on vrši. On je čovek koji voli sport, koliko ga razume to je drugo. Trebalo je svoju poziciju da iskoristi, pošto sport osim fudbala u Evropi nije profitabilna delatnost, ali za njim postoji potreba kao za zdravstvom, kulturom, treba da se napravi neki sistem. U Mađarskoj je Orban napravio koji sportovi imaju prioritet i zavisno od rezultata ko treba da dobije najviše sredstava. Slušam sad da bi Zvezda trebalo da igra 20 do 30 posto novca više od Partizana. A nekad je priča o tome bila drugačija“, kaže Vujošević.

BONUS VIDEO: Poraz košarkaša Srbije u finalu kvalifikacija za Tokio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare