Željko Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Partizan je posle skoro decenije neuspeha i nedostatka rezultata u filmskom obrtu doveo na klupu Željka Obradovića, legendu kluba i najboljeg evropskog trenera svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

To je samo po sebi bilo dovoljno da navijači padnu u trans, a onda se krenulo sa dovođenjem pojačanja i šok je samo postajao još veći. Objašnjenje je za mnoge bilo jednostavno – Efekat Obradović.

Kada je odjeknula bomba da je Partizan u svoje redove doveo Kevina Pantera iz redova Milana sa kojim je igrao na fajnal foru Evrolige, svi su govorili o ogromnom ugovoru koji je Amerikanac dobio.

Eminentni portal Eurohups je objavio da se radi o cifri od tri miliona evra na dve godine što je rekordna suma u srpskoj košarci, dok je prema nekim informacijama cifra bila nešto manja i iznosila 2.5 miliona evra. U klubu su demantovali podatke, ali su istovremeno odbili da saopšte pravu cifru.

Kada se špekulacije o količini novca koju je Panter dobio od strane crno-belih ostave po strani, ostaje činjenica da je Partizan u jako kratkom vremenskom periodu doveo igrače ozbiljne reputacije i potpisao ih na višegodišnje ugovore.

Činjenica je i da igrači poput Pantera koji je prošle sezone bio jedan od glavnih igrača u ekipi koja je stigla do fajnal-fora, imaju mogućnost da da biraju sredinu u kojoj će nastaviti karijeru i to za ozbiljan novac,.

Teško je verovati da bi od Evrolige do Evrokupa, Panter došao samo za novca, a samo par dana se pre dolaska u Partizan pričalo o mogućem odlasku u CSKA.

Tu je na scenu stupilo ono što se danas na društvenim mrežama i među ljudima iz sveta košarke naziva efekat Obradović.

Dolazak legendarnog trenera u redove Partizana, omogućilo je crno-belima da prevaziđu gabarite takmičenja u kojima igraju i da novac koji daju za pojačanje bude konkurentniji do mnogih klubova jer igrači dobijaju priliku da sarađuju sa najvećim ikada

Poznati evropski novinari, specijalizovani košarkaški sajtovi kao i brojni zaljubljenici u košarku ne samo u Srbiji već i u Evropi, svako pojačanje Partizana koje je u ovom kratkom vremenskom periodu dovedeno u klub, pratili su na društvenim mrežama uz hashtag koji je postao viralan na tviteru #obradoviceffect.

Novinar eminentnog grčkog portala Totalbasket poznatog po brojnim ekskluzivnim informacijama vezanim za transfer igrača, Džordž Zakas je potpis Pantera propratio uz sledeči komentar

„Kevin Panter je u dresu Armanija postizao u proseku 14.3 poena u Evroligi, a postigao je 23 poena protiv Barselone na fajnal-foru. Mesec dana kasnije je odabrao da pređe u Partizan i igra Evrokup. Razlog je jednostavan – efekat Obradović“, stoji u objavi Zakasa na Tviteru.

Svaki sledeći transfer koji je Partizan objavio i realizovao, a koji su krenuli da se dešavaju kao na traci, evropska košarkaška javnost je propratila objašnjavajući to činjenicom da je na klupi Željko Obradović.

To nije ostavilo ni brojne košarkaše ravnodušnim.

Igrač Budućnosti Džastin Kobs je oduševljeno komentarisao Partizanova pojačanja.

„Partizan ima neverovatan, ponavljam neverovatan prelazni rok do sada“.

Sa druge strane Najdžel Vilijams Gos, bivši igrač crno-belih je sa oduševljenjem pozdravio transfer Zeka Lideja u redove crno-belih.

Instagram stori Najdžel Vilijams Gosa, Foto: Instagram

Mnogi su ovakve reakcije i komentare shvatili kao da se igrači indirektno nude novom treneru PArtizana.

Dok se u Srbiji navijači prepucavaju oko toga koliko je država dala Partizanu para kako bi kupila mir i da li iza čitave priče stoji još neki finansijer, aktivnost Partizana na tržištu se u evropskoj košarkaškoj javnosti posmatra isključivo kroz prizmu Željkovog dolaska na klupu.

Partizan je postao jedna od najatraktivnijih destinacija u Evropi, a to je nemoguće napraviti samo sa velikom količinom novca, jer bi u tom slučaju i neki ruski klubovi koji su sipali ogroman novac uspeli da urade nešto slično.

Izgleda da je novac primamljiviji uz specijalne efekte, ili u slučaju Partizana uz efekat Obradović.

BONUS VIDEO Vlade Đurović o neuspehu košarkaša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare