Foto: Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Dimitris Itudis, srpski košarkaški kum, napravio je mali omaž legendarnom Dušanu Ivkoviću u razgovoru za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Grčki stručnjak i kum Željka Obradovića posebno je bio vezan za Dudu, koji mu je među prvima osetio trenerski talenat i usmerio ga ka Žocu. O tome je Itudis govorio za naš portal, posle dirljive komemoracije.

Itudis je dan pre komemoracije osvojio Superkup VTB lige, posvetio ga Dudi i odmah iz Moskve krenuo u Beograd.

„Ne bih mogao drugačije nego odmah da dođem u ovako teškom trenutku, pre svega za njegovu familiju, za Nenu, Petra i Pavla. Težak je trenutak za sve prijatelje. O veličanstvu Dude su sve rekli na komemoraciji, ali ko sam ja da pričam, mogu samo da kažem da sam ponosan što sam mu bio prijatelj, što je on čovek koji je verovao u mene, koji me je spojio sa kumom Željkom Obradovićem i njegovom familijom. Dao mi je i životne lekcije, što je najbitnije. Za sve nas, Duda je neko ko će večno postojati u srcu i duši“, kaže Itudis za Nova.rs.

Jedna životna priča posebno svedoči o veličini i instinktu Dude, ne samo za igračke, već i za trenerske talente.

„Ja sam Željka i upoznao zbog Dude. Bilo je to 1993. godine kada sam bio pomoćni trener u Zagrebu kod pokojnog Pepsija Božića, i onda je došao jedan turnir u Amsterdamu, Željko je vodio već Huventud i Duda mi je dao jedan koverat da predam Željku i da se upoznamo bolje i da imamo kontakt. Sećam se i dan-danas, Duda je tada dao ostavku u PAOK-u i krenuo je veći kontakt i krenuli smo da pričamo.“

Ivković je zaslužan za odlaske Jugoslavije na turnire tokom sankcija, Grčka nam je bila utočište i to nije zaboravljeno.

„Kada je Željko 1999. preuzeo Panatinaikos, zvao me je, jer sam ja bio na treninzima reprezentacije, Željko je spomenuo to što su Grci prijatelji dozvolili reprezentaciji da se trenira u vreme sankcija u Grčkoj. I Duda je tu preporučio mene Željku. To je jedna priča, a ima ih koliko hoćete o veličanstvu tog čoveka koji je uvek mislio kako da pomaže. Kada ne bi to mogao odmah u jednom trenutku od obaveza i okolnosti, setio bi se u nekom drugom trenutku.“

Itudis je studirao u Zagrebu i od samog početka nije bilo jezičke barijere, naprotiv. Talentovani trener iz Grčke od početka je mogao da „upija“ znanje i kulturu jugoslovenske i srpske košarke, sve pore mentaliteta i smisla za humor.

Tokom govora Željka Obradovića, zaigrao je osmeh Itudisu na spomen buzukija i druženja sa grčkim pevačima, koji su Dudino prezime izgovarali „Ivkovic“.

Legende na oproštajnoj utakmici Dude Ivkovića u Atini Foto: Nova.rs

„Bio je veliki prijatelj sa mnogim grčkim prijateljima, jednom me je odveo na buzuki. Poznavali su ga svi grčki pevači. Jednom mu je jedan veliki pevač iz Soluna prišao i rekao ‘Ivkovic’, često smo se tako šalili i ja bih mu rekao ‘Ivkovic’. Znali smo samo on i ja o čemu se radi“, rekao je Obradović.

Setio se i Itudis zajedničkih druženja uz nezaobilaznu grčku muziku.

„Bilo je toliko lepih momenata poput tog koji je Željko spomenuo, da bi bilo teško nabrojati ih sve. Samo, na sreću, ja nisam taj Grk koji govori Ivkovic, ja govorim dobro srpski“, kroz osmeh je zaključio Itudis.

BONUS VIDEO – Legende i prijatelji ispratili Dušana Ivkovića u večnost

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar