Foto:Esra Bilgin / AFP / Profimedia

Pao je favorit, u gostima, što je tako svojstveno Dušanu Alimpijeviću. Kao trener Burse je isto činio, takođe u nokaut fazi Evrokupa, redom protiv protiv Partizana, Cedevita Olimpije i Andore na putu do finala sa Virtusom u sezoni 2021/2022, a sada o novom velikom čudu priča za Nova.rs.

Prošlog leta je seo na klupu Bešiktaša, cilj je bio da se prođe grupa Evrokupa, a srpski stručnjak je priredio novo čudo. Na gostovanju braniocu trona, Gran Kanariji, napravili su crno-beli sa Bosfora džinovski korak dalje i prošli u četvrtfinale mimo svih očekivanja pobedom rezultatom 80:78.

„Nije to neka velika pamet, videlo se od početka da je naša grupa mnogo jača, uz dužno poštovanje svima, prema ambicijama, budžetima, favoritima za osvajanje, imenima koje su doveli. Utisak mi je da će najviše evroligaških igrača biti odatle… Imaš sada situaciju da je šest ekipa iz naše grupe u četvrtfinalu, a da su iz ove nokaut faze prošla dalje sva četiri tima (Huventud, London, Prometej, Bešiktaš) takođe iz naše grupe“, kaže Alimpijević za Nova.rs.

Sjajni srpski stručnjak srušio je Gran Kanariju prvi put iz četvrtog pokušaja, njegove reči dodatno potvrđuju koliki favorit je bio španski tim.

PROČITAJTE JOŠ

„Samo kolo pre naše utakmice je raznela Baskoniju skoro 20 razlike (98:80) u ACB ligi, deklasirala i Real krajem januara (100:77), bila je u baš jakom ritmu… Ali, gledali smo pored svih njihovih vrhunskih utakmica, i ove druge, sa Palensijom, Klužom isto kod kuće, i videli da imaju i mane. Čini se da smo se baš dobro spremili za ovaj meč i stvarno su momci bili fokusirani. Vidi se da su gladni, imamo jedino Derika Nidama koji je igrao neko finale, ostali su em mladi, em nemaju to iskustvo“.

Osvrnuo se Alimpijević i na to što je iznenađenje napravljeno protiv prošlosezonskog osvajača Evrokupa, čije mesto u Evroligi je zauzela Valensija usled odustajanja Gran Kanarije.

„Meni je važno zbog ovih igrača jer su pokazali 1.000 puta da imaju čvrst karakter i da su grupa dobrih ljudi. Nerealno da je tokom sezone konstantno imate uspon, realno je očekivati da ide gore-dole. Meni je bilo važno da im ova utakmica dođe kao potvrda svega što su radili. Od ekipe koja se borila za opstanak do poslednjeg kola prošle sezone u Turskoj, sad smo u prva četiri u prvenstvu, igrali smo polufinale Kupa i plasirali smo se u četvrtfinale Evrokupa. Imamo pobedu protiv Fenera i Efesa, treći smo na tabeli odmah iz njih, i to govori da smo na pravom putu i da radimo prave stvari. Ovakve pobede, tesne, na jednu loptu, često budu mnogo važnije i lepše od onih sa 20 razlike“.

Pun je hvale na račun svojih izabranika, među kojima nema zvezda i velikih imena. Pored pomenutog Nidama, tu su još i Anhel Delgado, reprezentativac Dominikanske republike, te Džona Metjuz, Met Mičel, Marko Simonović iz Crvene zvezde, Ben Urgulu, Jigit Arslan…

Marko Simonović Foto: Printscreen Youtube / Eurocup

„Imamo dobru saradnju stvarno, nemam jedan jedini problem, svi su prihvatili uloge. Jako lepo se ponašaju, radna etika je na vrhunskom nivou, i onda kao trener možeš da uživaš u svemu tome“.

Bilo je baš dramatično u finišu sa Gran Kanarijom. Nidam je pogodio prvu trojku, za preokret, posle sedam vezanih promašaja, Simonović je dvaput poentirao nakon ofanzivnog skoka posle promašaja saigrača, ali i promašio dva slobodna bacanja…

„To je Nidam, verujemo u taj njegov šut, znamo da mora da ispali te lopte, to je njegova igra. Ne bismo imali njega na ovom nivou da mu oduzmemo to i doneo nam je bezbroj puta lepe stvari tim svojim šutem. Simonović je imao četiri-pet lepih partija i dobrih utakmica pre ove, sa energijom koja ga je krasila u ranijim klubovima, podseća me na taj period iz Mege. Agresivan je na ofanzivnom skoku, zna da koristi telo na pravi način i kada je agresivan onda dobijete Marka koga mi sad imamo na jako zadovoljavajućem nivou“.

Ekipa se ceo dan vraćala sa Kanarskih ostrva, uz čevoročasovno presedanje u Madridu za vreme kog smo i pričali sa sjajnim srpskim trenerom, i tek oko ponoći po turskom vremenu treba da budu u Istanbulu.

Foto: Esra Bilgin / AFP / Profimedia

„Svi su oduševljeni, naravno, već je bilo ‘bravo’ za Bešiktaš u plej-ofu Evrokupa, ali ovo je iznad svih očekivanja. Mislim da ni familije nisu verovale, iskreno (smeh). Reakcije svih iz klub i van njega su jako lepe. Putovali smo 15 sati do ovde, iz hale smo krenuli u šest ujutru u utorak, došli smo oko 18.00, što je oko 21.00 po turskom vremenu zbog razlike. Mi nemamo u timu osam ili devet stranaca, pa da možemo da ih menjamo i odmaramo u prvenstvu uz pet obaveznih turskih igrača. Mi imamo šestoricu stranaca i luksuz da samo jednog odmaraš, što smo svesno uradili prošlo kolo protiv Manise“, otkrio je Alimpijević.

U borbi za polufinale će na megdan Hapoelu, već za pet dana, 13. marta, ali duel neće biti u Beogradu gde je izraelski tim bio domaćin u Evrokupu.

„Izgleda da ćemo igrati u Litvaniji, u Viljnusu, jer hoće da bude publike, a to u Beogradu nije moguće“.

Kako će sutra proslavili 38. rođendan, teško da je lepši poklon od svojih pulena mogao da dobije, a imao je samo jednu želju:

„Stvarno želim samo zdravlje, da smo zdravi u ovom ludom vremenu“, završio je Alimpijević za Nova.rs.

Sve mečeve Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.


ČETVRTFINALE EVROKUPA

12. mart

Kluž – London 17.00

Burž – Prometej 19.30

13. mart

Hapoel – Bešiktaš 18.00

14. mart

Pariz – Huventud 20.45

BONUS VIDEO Dušan Alimpijević za Nova.rs o Bešiktašu, 20 miliona navijača, Evrokupu, Petru Božiću…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar