Foto: AP Photo/David Zalubowski

Duop Rit, australijski reprezentativac i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde ove sezone započeo je svoju NBA karijeru i nakon dobrih igara tokom prethodnih meseci Portland Trejlblejzersi odlučili su da mu uruče milionski ugovor.

Rit je potpisao ugovor na tri godine, a iako Portland nije objavio tačan iznos, pretpostavlja se da će on biti multi-milionski, kako je prethodno objavio i dobro obavešteni američki novinar, Adrijan Vojnarovski.

Australijanac je u NBA došao odmah posle završetka Mundobasketa, gde je bio starter na turniru za „kengure“.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom leta je bio deo Letnje lige, baš u Portlandu, a na Svetskom prvenstvu je za Australiju ubacivao prosečno 8,6 poena, a imao je i 2,4 skoka po meču.

Došao je na „mala vrata“, ali je pokazao treneru Čonsiju Bilapsu da će biti važan igrač u njegovoj rotaciji.

Rit ove sezone prosečno beleži 8,9 poena uz još 3,8 skokova i 1,1 asistenciju, a mediji u Americi podsećaju koliko je dug put „prevalio“ kako bi došao do ugovora u NBA ligi.

Košarkaš iz Južnog Sudana, koji je odrastao u Australiji, nije primljen u NBA nakon koledža i morao je kroz Evropu da traži put ka najboljoj košarkaškoj ligi na svetu.

Bio je prvo dve godine u FMP-u, potom je bio sezonu u Crvenoj zvezdi (2020-21) i procenjeno je da ne pravi veliku razliku u Evroligi i zato su ga se crveno-beli odrekli, pa je preko Kine i Libana stigao do dresa Portlanda.

Mnoge „delije“ su sigurno i zaboravile na njegov period u Zvezdi, ali Ritova priča je za svako poštovanje, pogotovo ako znamo da je kao mali bio izbeglica i da je krov nad glavom tražio po izbegličkim centrima u Keniji.

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar