Foto:Screenshot

Izabrano je da 22. oktobar bude simboličan dan premijere filma "Dražen" jer je tada bio rođendan Petroviću, ali je prvo prikazivanje naišlo na izuzetno burne reakcije u Hrvatskoj.

Uvređeni su bili svi koji su iz Šibenika i koji su imali prilike da odgledaju dokumentarac koji su režirali Danilo Šerbedžija i Ljubo Zdjelarević.

PROČITAJTE JOŠ

Glavnu ulogu je u filmu dobio Domagoj Nižić, a Šibenčani su ljuti jer smatraju da u filmu nema dovoljno rodnog grada najvećeg hrvatskog košarkaša.

U uvodu je prikazan Dražen sa 11 i po godina, a radnja odmah prelazi u Cibonu. Draženovi renuci iz treće finalne utakmice prvenstva Jugoslavije u sezoni 1982/1983 prikazani su u samo 20 sekundi.

Šibenik je „prikazan kao provincija“ u kojoj je Dražen „imao nesreću da se rodi“. Početak u tom klubu uopšte nije prikazan.

Kritikovan je film i zbog toga što se prikazuje Dražen kao čovek kom su bitni samo individualni rezultati, ne i timski. Igrači su prikazani kao nebitni, Mile Kekin je glumio Mirka Novosela, a on jedva i da se pojavio u filmu.

Šibenčani su bili prilično glasni na društvenim mrežama.

„Šibenčani (ja uključena) će biti smrtno uvređeni jer se apsolutno nigde ne čuje ‘ši-ši‘, ali zato ‘heja hej cibosa‘ ima napretek. Ali, to smo samo mi. Sviđa mi se što je u filmu Dražen prikazan kao čovek, i da, ljubavna radnja je zapravo okosnica filma… Meni je konačno film bio dirljiv, teško je veličinu Draženovu sažeti u jedan igrani film. Ali najzanimljiviji delovi filma, oni inserti kratki iz igračke karijere… Baš ponesu. Dražen je veći od filma. A svi koji puno očekuju će se razočarati. Mali Tonko sjajan, Cvitešićka isto baš uverljiva. A nama Šibenčanima će puno toga zasmetati, realnost vizura (šetnja s utakmice preko Banja?! Gde se u pozadini vidi Šibenik), neprisutnost dvorane na Baldekinu i funcuta i one energije iz 1983. godine, pojedine jezičke bravure koje nisu šibenske nego splitske…. Je****, Šibenčani smo, moramo da kritikujemo“, bio je jedan od komentara.

„Žao mi je što je film tako napravljen. Događanja u dvorani i nakon svega dan posle na Poljani te 1983. godine su jednostavno morale da budu deo filma, tu je početak svega.“

„Snimiti film o Draženu, a ne spomenuti Šibenku, klub gde je Dražen počeo dno dna.“

„Svi se kunu u Dražena u Šibeniku, dele njegove slike… Obeležavaju njegove rođendane… I onda Danilo ni Š od Šibenčana ne pomene“, zaključio je još jedan nezadovoljni gledalac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare