Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Neće biti mnogo vremena za uigravanje tima, pošto raspored na startu sezone to ne dozvoljava

Košarkaši Crvene zvezde od 20 sati igraju pred svojim navijačima meč prvog kola ABA lige protiv MZT-a iz Skoplja.

Teško da se može zamisliti bolji rival za start sezone, s obzirom na to da je za očekivati da će se MZT boriti za opstanak, pošto je srećnim spletom događaja u nju i ušao.

Ipak, Zvezda ne može da bude prezadovoljna rasporedom u oktobru, s obzirom da će igrati još devet utakmica, od kojih pet u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ

Pored toga imaće i veoma teške rivale u regionalnom takmičenju, jer se posle MZT-a ređaju utakmice protiv Budućnosti, Cedevite, FMP-a i Igokee. Sve četiri ekipe su ozbiljni kandidati za plej-of ABA lige, a pitanje je kako će trener Vlada Jovanović posložiti kockice za ovu sezonu.

Zvezda je u odnosu na prošlu sezonu promenila gotovo čitav tim, sedmorica igrača su napustila Mali Kalemegdan, dok je osam novih upisano na spisak. Uz to je promenjen i trener, pa je jasno da je i sistem morao da se promeni, pa ni način igre neće biti isti.

Zvezda je u pripremnom periodu odigrala pet utakmica, ali ne u punom sastavu, a poslednji koji se priključio timu je Miroslav Raduljica. Po crveno-bele nije dobro to što je najviše za oko zapao ubedljiv poraz od Olimpijakosa rezultatom 94:55. Pored toga, izgubili su i od Monaka sa 93:88, dok su jedva pobeđeni Jenisej, Peristeri i Lokomotiva.

Šarenoliki rezultati koji ne pokazuju mnogo pred početak sezone, a pred trenerom Jovanovićem je više nego težak zadatak – da svakome pronađe odgovarajuću ulogu i stvari timsku hemiju koja je preko potrebna za takmičenje na dva fronta.

Zvezda definitivno ima dugu klupu, 16 igrača može da bude u rotaciji, ali problem mogu predstavljati povrede dva bitna igrača pred početak sezone.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ognjen Dobrić je tokom pripremnog perioda doživeo peh i pitanje je kada će moći da pomogne timu, pošto je viđen kao jedan od glavnih igrača istog. Tu je i Nemanja Nedović koji se sa Evrobasketa vratio povređen, a predodređen je za lidera ekipe, pogotovo u Evroligi u kojoj je već „žario i palio“.

Nedović ni u reprezentaciji nije bio u zavidnoj šuterskoj formi, ali se svi u crveno-belom nadaju da će nju brzo pronaći. Najbitnije je da ostane zdrav, jer bez njega Zvezda može biti u velikim problemima, pre svega u napadu.

Od novajlija na spoljnim pozicijama najviše se očekuje od Džona Holanda i Džejlena Adamsa. Zvezdin „pitbul“ je iz Burse doveden nakon odlične sezone u Evrokupu, a već u pripremnom periodu je pokazao da može da doprinese sa obe strane terena. Voli da šutira trojke, u odbrani „grize“ tako da sa njim ne bi trebalo da bude problema. Pitanje je samo kako će se navići na Evroligu, pošto je ipak to najveći nivo evropske košarke.

Hasan Martin; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Što se Adamsa tiče, on nije previše pokazao u periodu pred početak sezone, ali je doveden kao dominantan igrač iz australijske lige, a pored toga se okušao i u NBA. Luka Mitrović je nedavno izjavio da se od Adamsa tek u drugom delu sezone očekuje da zablista, pošto će mu biti potrebno neko vreme da se privikne na regionalnu i evropsku košarku, te pokaže šta ume.

Njegova pozicija nosi sa sobom mnogo odgovornosti, s obzirom na to da je Zvezdin reket i više nego pun ove sezone. Jovanović će imati čak sedam opcija na pozicijama četvorke i petice, te će moći da rotira iz utakmice u utakmicu. Da li će to biti Zvezdina prednost ili mana brzo će se pokazati na terenu.

Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović su dobili paklenu konkurenciju u Hasanu Martinu, Benu Bentilu, Filipu Petruševu, Daliboru Iliću i Miroslavu Raduljici. Zvazdina snaga pod košem biće velika, a svi odišu atleticizmom, iskustvom, veštinom… Ilić i Petrušev možda nisu među tim iskusnim, ali su jedni od najvećih srpskih talenata, te će imati najviše motiva da se dokažu u ovoj sezoni i najvećoj evropskoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom priprema je odličan utisak ostavio Stefan Lazarević, koji je kod Dejana Raodnjića imao uglavnom defanzivne zadatke.

Stefan Marković je doterao fizičku spremu i biće produžena ruka stručnog štaba na parketu, dok se od Nikole Ivanovića očekuje da igra na pozicijama jedan i dva, a najbitnije jeste da ga služi šut bolje nego prošle sezone. Imao je Ivanović problema sa povredama tokom leta, nije potrčao dva meseca, ali sada će morati brzo da se uigra ukoliko ne želi da ispadne iz rotacije.

U svakom slučaju Zvezda ima zanimljiv spoj iskustva i mladosti, a duga klupa je veliki potencijal koji treba iskoristiti u napornoj sezoni.

Odbrana trona u ABA ligi neće biti nimalo laka, Partizan odavno nije bio konkurentniji, a Cedevita i Budućnost su već pokazali da mogu biti problematični.

Što se Evrolige tiče, ona je za Zvezdu posebna priča, ali daleko od toga da creveo-beli nemaju kvaliteta za Top 8. Do njega je put i više nego težak, mnogi Zvezdu ne vide u borbi za četvrtfinale, ali na muci se poznaju junaci.

Zvezdina ekipa za sezonu 2022/23.

Plejmejkeri: Ivanović, Marković, Adams, Topić

Bekovi: Nedović, Lazić

Krila: Holand, Lazarević, Dobrić

Krilni centri: Bentil, Ilić, Mitrović

Centri: Martin, Petrušev, Kuzmić, Raduljica

BONUS VIDEO Crvena zvezda predstavila tim za novu sezonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar