"To će morati da se dogodi u Evroligi, mislim da će odmah biti prekinuta utakmica, na prvi topovski udar".

Nebojša Čović za Nova.rs priča otvoreno o svemu, a navijače dva najveća srpska kluba najviše zanima kako će izgledati u Evroligi naredne sezone, jer su se i jedni i drugi pojačali više nego ikad.

Crvena zvezda je kompletno renovirana, od stručnog štaba do igračkog kadra. Neće više biti Dejana Radonjića na klupi, njegovo mesto zauzeo je Vlada Jovanović sa svojim saradnicima, a na parketu će biti neki novi igrači.

PROČITAJTE JOŠ

Srpskog i regionalnog šampiona su već pojačali Dalibor Ilić, Džon Holand, Hasan Martin i Nemanja Nedović, otišli su Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Ostin Holins, Nejt Volters i Majk Cirbes.

Velike promene na Malom Kalemegdanu dešavaju se pod nadzorom predsednika kluba Nebojša Čović, koji ističe kako bi svi trebalo da se raduju što Srbija konačno ima dva evroligaša.

„Trebalo bi svi da se radujemo. Mislim da nije nikakav problem što država izdvaja pare, to treba da bude transparentno, da nema nikakvih maglovitih sredstava. I da se tačno zna šta je od države, šta od javnih predužeća, a šta od preduzeća koja su na prvi pogled privatna a rade poslove samo s državom i onda date klubu sponzorstvo ili donatorstvo“, kaže Čović u opširnom intervjuu za Nova.rs.

Kako će izgledati večiti derbi u Evroligi, da li je moguće da bude navijača pola-pola?

„Crvena zvezda to predlaže od sezone 2015/2016. ili 2016/2017, ali nismo se dogovorili. Hala je kao kutija, oni mogu da budu na jugu, mi na severu, bočne strane prazne, i tako može da se igra. I tako bi mogao da se napravi dobar finansijski efekat za oba kluba. Mi od sezone 2017/2018. predlažemo za vređanja, bljuvotine i sve ono što se dešava, da nakon trećeg takvog prekršaja svaka utakmica bude prekinuta. Da službena lica skinu pištaljke, igrači i treneri napuste teren, i da se utakmica nastavi kada hala bude prazna. Da to bude kazna, ne finansijska. Nije usvojeno, nažalost“.

Foto: Starpsort

Je l’ verujete da je moguće da budu navijači i Partizana i Crvene zvezde u hali (pola-pola), i da bude bezbedno?

„To će morati da se dogodi“.

U Evroligi?

„Mislim da će u Evroligi odmah biti prekinuta utakmica, na prvi topovski udar, a ne posle četiri i posle skoro cele utakmice, na 57 sekundi do kraja. Ne prekidate utakmicu kad neko pogodi trojku, nego kad neko nekog pljune, gađa flašom, ubaci topovski udar, tad se prekida“.

Da li će Evroliga insistirati da bude pola-pola navijača na derbiju, postoji li neki plan?

„Evroliga ne insistira, ima jasne propozicije i daje tu fleksibilnost klubovima da se dogovore. Što se nas tiče, stojimo na raspolaganju. Ali nećemo više ni mi tolerisati ona vređanja, porodična i ostala, koja nisu pala s neba, nego su deo organizacije. Ne bih da pričam o Belivuku, Kimiju i ostalim znamenitim ličnostima naše javnosti“.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ostaćemo uskraćeni za spektakl večitih u Evroligi ako ne bude dogovora klubova?

„Zar to nije huliganstvo, užas, haos? Kad se završila ABA liga, to je bio užas? Hajde da se dogovorimo šta je šta. To je bilo prošle sezone, a bilo je još gore ranije. Pala je tribina u Pioniru, raketa je ubila čoveka, u Nišu je raketa pogodila čoveka, je l’ to spektakl? I kada vam neko pljuje porodicu? Rekao sam vam kako je moguće da imamo spektakl… Ako se sve to dogodi u Evroligi, a Evroliga prekine utakmicu, domaćinu će uskratiti da ima publiku na narednih nekoliko utakmica uz veliku finansijsku kaznu. Mi moramo da radimo ovde i sa navijačima, i sa simpatizerima, i jedan i drugi klub. I da to stavljamo u norme normalnog ponašanja, ali to teško ide ako su oni koji treba to da rade sve stekli u životu raznim prečicama, plus su neobrazovani i puni para, i misle da sve može da se kupi“.

Gde će igrati Zvezda, u Areni ili hali „Aleksandar Nikolić“?

„Mi smo prijavili i Arenu i Pionir. Niti je Zvezda vlasnik Pionira, niti je Partizan vlasnik Arene. Igraćemo tamo gde nam odgovara i kada treba njima Pionir, igraćemo ovde i jedni i drugi verovatno. Koliko ja znam, i jedna i druga hala su gradske hale i dalje. Imamo i dodatni predlog, da nam se podele hale i daju na gazdovanje i Zvezdi i Partizanu. Da li će to i kad proći, videćemo. Pričamo već tri-četiri godine na tu temu sa nadležnim organima. Samo što mislim da je Beogradu potrebna barem još jedna nova hala kapaciteta između 10.000 i 12.000 mesta“.

BONUS VIDEO Intervju – Nebojša Čović: Neprekidno razmišljam da odem iz Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram