Boriša Simanić i Aleksa Radanov
Boriša Simanić i Aleksa Radanov Foto: Srdjan Stevanovic/Pedja Milosavljevic/Starsportphoto ©

Crvena zvezda je doživela poraz u trećem kolu ABA lige od Igokee rezultatom 75:68, a jedan od glavnih egzekutora u timu iz Laktaša bio je Aleksa Radanov.

Talentovani košarkaš koji se godinama tražio u redovima Crvene zvezde, svom bivšem klubu je presudio sa 14 poena, sedam asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte.

PROČITAJTE JOŠ

Agresivnost i želja sa kojom je igrao, nedvosmisleno su pokazivali da je Radanov želeo da pokaže da vredi više nego što su mnogi mislili i da je klub napravio grešku što ga nije zadržao.

Iako je rano za donošenje konačnih zaključaka, prve tri zvanične utakmice u sezoni su pokazale da u Radanovu i dalje ima onog talenta zbog kojeg su mu mnogi prognozirali veliku karijeru.

Iz meča u meč diže nivo igre, pa je tako posle sedam poena protiv Borca i devet protiv FMP-a najbolju partiju odigrao protiv šampiona.

Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Postiže u proseku po deset poena uz 5.7 skokova i pet asistencija i preko 60 posto šuta za dva poena. Još uvek mora da radi na šutu za tri zbog pozicije na kojoj igra, ali se već sada profilisao kao igrač koji najbolje funkcioniše kada ima loptu u rukama, a iz tih situacija sebi i saigračima kreira prilike za šut.

Radanov je prethodnih šest godina proveo u redovima Crvene-zvezde, od kojih je tri sezone bio na pozajmicama u FMP-u.

Čekali su ga crveno-beli, nadali se da će njegov talenat doći do izražaja, da bi na kraju odustali.

U poslednjoj sezoni je dobijao solidnu piliku, ali je uglavnom nije koristio i kao da je samo dodatno tonuo.

Na kraju je razlaz bio jedini logičan potez. Očigledno je da je Radanovu bila potrebna mnogo veća uloga u ekipi od one koju u Crvenoj zvezdi sa imperativom rezultata nije mogao da dobije.

U Igokei ima slobodu i manji pritisak i mogao bi od toga da profitira i klub i srpska košarka i on sam.

Sazrevanje Boriše Simanića

Foto: Mega/Ivica Veselinov

Proglašavan jednim od najvećih talenata, Boriša Simanić je iz Crvene zvezde otišao i ostavio gorak ukus u ustima kd navijača koji su od njega toliko očekivali. Mladi krilni centar je kombinacijom fizičkih predispozicija i meke ruke uz eksplozivnost najavljivao veliku karijeru,a li ni pored brojnih prilika nije uspeo da do kraja sazri u crveno-belom dresu.

Za šest sezona koliko je igrao od trenutka debija za seniorski tim, Simanić je samo na momente pokazivao svoj veliki potencijač, ali bi mnogo češće bio samo nemi posmatrač. A vreme je prolazilo i moralo je da se preseče.

Pre kraja prethodne sezone, odlučio je da pređe u Megu, razvojni klub za mlade igrače menadžerske agencije „Beobasket“ i čini se da nije pogrešio.

Lišen pritiska Zvezdinog dresa i sa većom i slobodnijom ulogom, kao da je našao voju zonu komfora na terenu.

U prve tri utakmice ove sezone postiže 16.7 poena po meču uz neverovtnih 11 trojki iz 16 pokušaja za 68.8 posto šuta.

Sa 5.7 skokova i 1.3 blokade samo je potvrdio svoju eksplozivnost i zaista u ovom trenutku izgleda kao moderni krilni centar koji ekipi može da donese širinu jer ima domet na šutu.

To potencijal Boriše Simanića čini mnogo većim nego njegovog doskorašnjeg saigrača.

Sa 23 godine je dovoljno mlad da ima vremena da ispravi sve mane i dovoljno iskusan da izbegne neke dečije bolesti koje su gra pratile.

U njegovom slučaju je ključ u radnim navikama i disciplini jer ga je pratio glas da baš i nije dovoljno posvećen treninzima.

Sada se i njemu i Radanovu otvorila prilika da isprave greške i naprave očekivan iskorak u karijeri.

BONUS VIDEO Tucak: Nikola Stamenić oblikovao i Savića i mene

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare