Otkud najbolja košarkašica sveta u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, da li je Sonja Vasić rano rekla zbogom košarci, koliko su veliki trofeji i medalje košarkašica Srbije? Teško da neko bolje zna odgovore od legende jugoslovenske košarke, Razije Mujanović.

PROČITAJTE JOŠ

Čuvena Raza karijeru je počela u svom Jedinstvu i vodila ga do titule evropskog prvaka 1989. godine, pobedivši u finalu italijanski Primigi, bivšeg višestrukog šampiona Evrope.

Još tri puta se pela na evropski tron u prvoj polovini 90-ih godina, četiri puta je birana za najbolju igračicu Evrope, gde god da je igrala ostavila je neizbrisiv trag tokom čudesne karijere od 1982. do 2010. Oprobala se i u Americi, a sada kao tim menadžer ženske reprezentacije BiH predvodi neke nove nade.

Sarajevski Simposar okupio je regionalne legende sporta, čuvena Raza u rukama je držala specijalno priznanja „Ponos Bosne i Hercegovine“ za košarkašicu Džonkel Džons, naturalizovanu Amerikanku, koja je blistala u dresu reprezentacije. Košarkašice BiH su na Evrobasketu ovog leta zauzele peto mesto, a Mujanović nam je otkrila i kako je Džons završila u dresu BiH.

„Najviše zahvaljujući našem selektoru Goranu Loji, koji je bio stalno u kontaktu s njenim menadžerom, iako Džonkel Džons u tom periodu nije bila na ovom nivou. Međutim, uvek je bila dobar igrač. Uspeli su da dogovore sa njom da uzme naše državljanstvo i da igra za reprezentaciju BiH. Ona je i vrhunski igrač, i vrhunski čovek. Stvarno zaslužuje sve pohvale“, kaže Razija Mujanović za Nova.rs.

Ćiro je zaslužio film o sebi

Razija Mujanović bila je jedna od legendi koje je učestvovala na 10. jubilarnom Simposaru u Sarajevu, gdu su se okupili brojni velikani sa prostora bivše države.

„Stvarno je lep događaj, Simposar je udružio ceo region, podeljeno je i mnogo nagrada što mi je drago. Sport povezuje ljude i treba da bude što više ovakvih događaja. Film „Ćiro – nikad ispričana priča“ je jako emotivan, u potpunosti je predstavljen Ćiro onakav kakav jeste i stvarno je to zaslužio“ dodala je Razija Mujanović.

Velika je stvar za bilo koju zemlju da ima MVP ženske NBA lige, što je slučaj sa BiH i Džons, članicu ekipe Konektikat. Prethodno je 2017. u WNBA izabrana za igračicu koja je najviše napredovala, a 2018. za sportistkinju godine.

„Mi jesmo mala zemlja, ali ona se super oseća kod nas, prihvatili smo je kao da je rođena u BiH. Naravno da je velika stvar za regionalnu košarku što je Džonkel bila MVP u WNBA, jer može da bude uzor mladim igračicama. Jedna takva košarkašica kada je tu, kad igra za našu reprezentaciju, mogu mnogo više da je prate i uče od nje. Samo njeno prisustvo može da znači mnogo za omasovljavanje ženske košarke u Bosni i Hercegovini“.

Jedna velika igračica, možda i najbolja u istoriji Srbije, Sonja Vasić (devojačko Petrović), rešila je da završi bogatu karijeru. Od košarke se posle Olimpijskih igara u Tokiju oprostila sa dva evropska zlata i bronzom, kao i olimpijskom bronzom iz Rija 2016. Na klupskom nivou je igrala rekordnih 12 puta na fajnal-foru Evrolige i uz brojna priznanja definitivno pisala istoriju košarke.

LIČNA KARTA Razija Mujanović

Rođena: 15. april 1967; mesto: Čelić (BiH); visina: 202 cm; pozicija: centar

Karijera: Jedinstvo Aida (1982-1990), Bari (1990-1991), Dorna (1991-1992), Komo (1992-1996), Mikrokamp (1997-1998), Detroit Šok (1999), Vičenca (1998-1999), Mesina (1999-2000), Kvaker (2000), Vigo (2000-2002), Šopron (2002), Barselona (2002-2004), Kroacija (2004-2005), Barselona (2006), Hondaribija (2007), Vigo (2008), Ragusa (2008-2009), Jedinstvo (2010)

Priznanja: najbolja igračica Evrope (1991, 1994, 1995), prijem u FIBA Kuću slavnih (2017)

Reprezentacija: Srebro na Olimpijskim igrama (1988, Seul), srebro na SP (1990, Kuala Lumpur), srebro na EP (1991, Tel Aviv)

„Sonju znam još od kada je imala 17 godina, sretale smo se u Barseloni u koju je otišla još kao tinejdžerka, stvarno jedna velika igračica. Rano je završila karijeru, ali znate kako, sam igrač oseti kada treba da bude kraj. Sonja je i dalje dobro igrala, uverena sam da je mogla još mnogo da pruži košarci i u Srbiji, i u Evropi“.

Ako je Sonja Vasić bila glavna igračica uz kapitena Jelenu Bruks i Anu Dabović, onda je sigurno da uspeha ženske srpske košarke ne bi bilo bez Marine Maljković u ulozi selektora.

„Napravili su ogroman uspeh, samim tim što smo mi male zemlje i to pokazuje koliko smo talentovana nacija. U nekom ranijem periodu dok je bila Jugoslavija, kada sam i ja nastupala za reprezentaciju, dale smo neke naznake da imamo kvalitet i da možemo da pravimo rezultate na evropskom i svetskom nivou“.

Sa njenog terena smo prešli malo na fudbalski i životni, jer je film o Miroslavu Ćiru Blaževiću okupio u Sarajevu velikane sa prostora bivše SFRJ.

„Imala sam priliku da pričam s njim više puta i mogu da kažem, osim što je vrhunski trener, on je i vrhunski čovek. Želim mu da prevaziđe trenutno zdravstveno stanje i u budućnosti da se ponovo vidimo, i da nas zasmejava na svoj način. Ćiro je, žargonski rečeno, jedan veliki mangup u pozitivnom smislu“, zaključila je legendarna Raza.

PROČITAJTE I:

Savić i Tucak: Detalji velikog prijateljstva srpske i hrvatske legende

EKSKLUZIVNO Selektor Hrvatske Tucak: Radio bih u Srbiji, nemam problem s tim

Pidžama i taktika za kafanu: Savić i Tucak će vas nasmejati kao nikad VIDEO

Imao „dozvolu za ubijanje“, digao Piksija u vazduh, Deja nije dirao

Noć kada su legende plakale zbog Ćira: Sine, strefila me teška bolest

BONUS VIDEO Tucak: Sve o prijateljstvu sa Dejanom Savićem, zvižduci i aplauzi Hrvatima u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare