Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Borislav Stanković, Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper. Plus Ranko Žeravica. Imena koja se izgovaraju stojeći kada se priča o košarci. Velikani, asovi, legende, pioniri - hvala im za sve.

Legendarni trener i košarkaški funkcioner umro je u 95. godini. Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske košarke, generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA) od 1976. do 2002. godine, i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, igrao je i za Železničar i Partizan, bio je trener slavne ekipe OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i podigao tri šampionska pehara.
Sa reprezentacijom je u raznim ulogama učestvovao 28 puta na Evropskim prvenstvima, odnosno na po 14 Svetskih prvenstava i Olimpijskih igara. Čovek je koji je postigao prve poene na prvom SP, u Argentini 1950.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je čika Bora jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Čovek košarke od glave do pete. Za svoje zasluge primljen je u „Kuću slavnih“ u Springfildu 1991, a 2007. godine u „Kuću slavnih“ FIBA.

Sve što je uradio, ostaje generacijama kao vodič po kojem treba i da rade i da žive. Ipak, nije sve mogao sam, bio je deo kvarteta utemeljivača košarke na ovim prostorima.

Profesor Nikolić, Šaper, Popović i Bora Stanković. U korak sa njima i Žeravica. Kakva imena, kakve veličine!

Nebojšu, Rašu i Acu upoznao je početkom 1942. godine, isto kad i košarku, dakle kao 17-godišnjak. Veoma biranim rečima pričao je o saborcima… Sa toliko topline i poštovanja!

Nebojšu Popovića uvek je opisivao rečima „srce i duša košarkaškog pokreta“.

PROČITAJTE JOŠ

„Bio je besprekoran organizator, čovek sjajne kulture, trener-rekorder po broju titula. Ali, nažalost, nikada nije dobio priznanje kakvo je zasluživao“, rekao je Bora Stanković za Popovića.

Profesora Aleksandra Nikolića, po kojem se zove nekadašnja hala „Pionir“, opisao je kao najstudioznijeg“ i jedinog od njih s košarkaškom diplomom.

„Bio je profesor košarke, jedini koji je tada puno radno vreme podučavao košarku, živeo je 24 časa za nju. Čak mislim da ju je svake noći i sanjao“.

Neko ko ih je okupljao velikom strašću prema košarci, kao veliki entuzijasta, bio je Raša Šaper.

„Uvideo je značaj FIBA i postao član njene Tehničke komisije“, rekao je svojevremeno Stanković za Šapera.

Niko više kao oni, i kao veliki Ranko Žeravica, zato, hvala im za sve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram