Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Čelnici svetske košarkaške organizacije (FIBA) oglasili su se povodom smrti dugogodišnjeg člana i istaknutog funkcionera Borislava Stankovića.

Stanković je proteklih decenija dao nemerljiv doprinos razvoju svetske košarke i sport je izgubio velikog entuzijastu i košarkaškog radnika.

On je bio generalni sekretar FIBA od 1976. do 2002. godine, a takođe i član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Od 2003. godine bio je počasni gensek FIBA.

PROČITAJTE JOŠ

Andreas Zaglis, sadašnji generalni sekretar FIBA, izrazio je najdublje saučešće porodici i prijateljima gospodina Stankovića.

„U ime FIBA želim da izrazim iskreno saučešće porodici i prijateljima Borislava Stankovića. Bilo kao učesnik prvog Svetskog šampionata 1950. godine, kao organizator prvog Svetskog kupa održanog u Evropi ili kao lider FIBA četvrt veka, Borislav Stanković će uvek biti jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji našeg sporta. Večno smo mu zahvalni na svemu što je učinio implementirajuću konkretne promene bez kojih FIBA ne bi danas bila to što jeste“, poručio je Zaglis.

Stanković je sa radom u svetskoj košarkaškoj organizaciji počeo 1960. godine da bi od 1976. bio na čelu FIBA. Uradio je mnogo ne samo na promociji sporta, već pre svega u smislu izgradnje odnosa između Istoka i Zapada.

U saradnji sa bivšim komesarom NBA Dejvidom Sternom približio je evropsku košarku NBA i zajedno su je uveli u modernu eru.

Borislav Stanković je preminuo u Beogradu u 95. godini života.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram