Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Košarkaški klub Crvena zvezda oprostio se od svog osnivača i nekadašnjeg igrača Bore Stankovića, navodeći da je njegov odlazak veliki gubitak za košarku.

Dugogodišnji funkcioner FIBA i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je u Beogradu, u 95. godini.

„Odlaskom Borislava Stankovića, jednog od osnivača našeg Sportskog društva i Košarkaškog kluba, Crvena zvezda, svetska, evropska i srpska košarka doživeli su enadoknadiv gubitak“, navodi se saopštenju kluba sa Malog Kalemegdana i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ

„Opus i zaostavština legendarnog čika Bore srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci je ogroman. Stanković je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, kao i OKK Beograda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava. Takođe, dok je kao prvi čovek FIBA vodio tu organizaciju, zalagao se i izborio za neke od revolucinoarnih promena u svetskoj košarci koje važe i danas“, stoji u saopštenju.

Bora Stanković je u martu 1945. godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu i na ovim prostorima.

Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Kalamber, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od utemeljivača naše košarke – Nebojša Popović. Nastupao je za KK Partizan, jedan je od osnivača OKK Beograda još jednog legendarnog srpskog kluba, sa kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije.

Crveno-beli podsećaju i na to da je bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966), a od 1969. godine stalno je bio angažovan u Svetskoj košarkaškoj federaciji. Od 1976. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara FIBA i do odlaska 2002. godine ova organizacija doživela je brojne promene.

Borislav Stanković je rođen 9. jula 1925. godine u Bihaću, preminuo je u svom domu u Beogradu, koji je bio njegova stalna adresa od 1945. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram